Tips för rengöring av din Uppfart

Att ta hand om och underhålla din uppfart kan vara det sista du tänker på när du först flyttar in i ett hem. Men när du väl börjar bo på en plats är din uppfart det första som folk kan lägga märke till när de kommer till ditt hus. Uppfarten är ett funktionellt utrymme utomhus för fordon, detta gör att den enkelt kan utsättas för smuts och fläckar. Att rengöra den regelbundet minst en gång om året kan hjälpa till att bli av med skräp och annat innan det sätter sig i uppfarten. En robust och välskött uppfart ger ett bra första intryck av ditt hem.

Den ojämna ytan av betong skapar massor av utrymmen för smuts, olja, smuts och sönderfallande löv att sätta sig och fastna. Att rengöra din betonguppfart regelbundet hjälper till att förhindra att dessa saker byggs upp på springorna och bibehåller ditt hems uppfart.

Här är några sätt att rengöra din uppfart:

1. Högtryckstvätta din uppfart

Ett av de snabbaste och mest effektiva sätten att rengöra en uppfart är att använda en elektrisk högtryckstvätt för att rengöra några fläckar och det mesta skräpet. Vanligtvis kan du använda en vanlig vattenslang för att få vatten till högtryckstvätten. Inställningen varierar beroende på vilken typ av maskin du använder. En högtryckstvätt kan snabbt ta hand om oljefläckar och andra fläckar på uppfarten. Om du äger en elektrisk maskin kan du göra det själv, men om du hyr en, se bara till att du är bekväm med utrustningen och vidta nödvändiga försiktighetsåtgärder.

Om du ska göra det själv, ställ in maskinen på en låg inställning. Du kan börja på baksidan av uppfarten och hålla staven minst 30 centimeter från marken. Flytta sedan staven från sida till sida för att rengöra uppfarten.

Använd högtryckstvätt med försiktighet. På grund av extremt tryck får du aldrig rikta dess stav mot en person eftersom detta kan orsaka skada. Undvik att hålla den på ett ställe i mer än 10 sekunder eftersom du kan sönderdela betongen.

Här är hittar du några av de bästa högtryckstvättarna för ditt hem!

2. Rengör med tvål och vatten

Även klassisk rengöring, med en enkel lösning av tvål och vatten fungerar. Använd bara lite tvål och lägg i en stor hink och fyll den med vatten. Doppa en styv skurborste i tvålvattnet och skrubba uppfarten i en cirkulär rörelse. Det är bättre att börja på baksidan av uppfarten och arbeta dig ner mot gatan, så att ditt smutsiga vatten rinner av uppfarten med sluttningen. Skölj sedan bort tvålvattnet från betongen med en trädgårdsslang.

Ibland, med en högtryckstvätt, kan du använda tvättmedel för grundlig rengöring, men se till att du bara använder de som har formulerats med en högtryckstvätt. Men kom ihåg att inte tillsätta blekmedel eftersom det kan skada maskinen.

3. Bleka

Om din uppfart ser mörk och lerig ut, behöver den verkligen lite uppfräschning. En vanlig hushållsprodukt du kan använda för att rengöra och lysa upp din betong är blekmedel. Du kan göra det själv genom att använda den enkla kombinationen av vatten, tvål och blekmedel för att återställa den ursprungliga vitheten på din uppfart.

Klorblekmedel är en vanlig hushållsprodukt som inte bara är bra i tvätten, utan kommer att rengöra och lysa upp din betong. Blanda en lösning med klorblekmedel och en del vatten. Låt den sitta på betongen i 10 minuter och skrubba sedan av den med en styv, skurborste. Skölj den sedan med rent vatten från trädgårdsslangen.

För att bli av med mögel måste du applicera en lösning av vatten och och rengöringsmedel på förorenade områden innan du spolar ner dem med vatten och skrubbar. När du rengör din uppfart, var försiktig så att du inte förorenar dina växter eller gräs med rengöringslösning. Det är bäst att göra detta på en klar och varm dag så att betongen kan torka helt ut och förhindra ytterligare mögeltillväxt.

Se till att vara försiktig när du använder blekmedel. Eftersom detta är en stark produkt, använd gummihandskar och se till att du har på dig gamla kläder när du tvättar, eftersom du av misstag kan få dina färgade kläder blekta i processen.

4. Använd enkla hushållsprodukter

Förutom rengöringsmedel kan du använda enkla hushållsprodukter för att ta bort bensin och olja från din uppfart. Du kan täcka fläcken med kattsand, majsmjöl eller bakpulver. Du kan låta det sitta i minst en timme. Om fläcken var blöt när du applicerade absorbenten kommer den att suga upp bensinen eller oljan som fortfarande finns på uppfarten. Men om fläcken redan var torr när du applicerade absorbenten, är det bäst att blöta fläcken med vatten och skrubba den med en styv borste. Skölj sedan området med vatten och låt det torka. Du kan behöva upprepa denna process mer än en gång.

5. Anlita en professionell städare

Om allt annat misslyckades kan du anlita en professionell städare för att ta hand om din smutsiga uppfart. Ibland hinner man helt enkelt inte städa, så det är en klok idé att anlita någon annan. En professionell städare kan använda muriatinsyra eller andra kemikalier för att rengöra uppfarten, och de kan också täta/försegla den för att skydda den från spill, smuts och andra skador som din uppfart kan få i framtiden. Detta är ett dyrare alternativ, men om du har extra pengar för att göra det, varför inte? Se bara till att du letar efter ett bra bra företag innan du väljer att anlita någon.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!