9 Tips för Bättre Målningsresultat [Snyggare Målning]

Att måla är ett effektivt sätt att fräscha upp ditt hem eller ge nytt liv till möbler och annat. Men för bästa möjliga resultat är det inte bara att öppna burken och börja måla. Det finns en rad enkla men effektiva knep som kan ge bättre målningsresultat, både utseendemässigt och hållbarhetsmässigt som du bör tänka på när du ska måla. Och det är dessa som vi ska gå igenom i denna artikel.

Vi talar enkel applicering, jämn färg och struktur och skarpa, rena kanter. Här är våra bästa tips och tricks som målare använder för att uppnå felfria resultat varje gång.

Blanda för god färgkonsistens

Det är alltför vanligt att ha väggar med färgavvikelser efter en målning. Detta är ett irriterande problem som kan uppstå även när färgen har anpassats för dig i butiken. Proffs vet att endast rätt blandning kan hålla färgen perfekt. Använd en färgblandare som når in i behållarens hörn och ger maximal lyft från botten för fullständig blandning. Det finns mass bra färgblandare på marknaden som gör att du inte behöver inte ta av locket och och riskera att färgen stänker ut medan du blandar.

Undvik klumpar i färgen

När du är färdig att arbeta för dagen förseglar du alltid din färg tätt. Men ibland är det inte tillräckligt. Tyvärr kan färg torka och koagulera på insidan av locket och sidorna på burken. Skulle förstelningar och klumpar av färg komma in i färgen lämnar de fula fläckar nästa gång du använder färgen. Lösningen är enkel: Häll färgen genom en fin sil i en ren behållare innan du använder den igen. Om du inte har en sil nära till hands kan du klippa av en strumpbyxa och sträcka den runt kanten på din rena burk och sila färgen genom den.

Använd en bra pensel

Om du tidigare har använt en dålig pensel är det dags för en uppgradering till en högkvalitativ borste som har flest borst än de flesta andra samt en teknik  som gör borsten nästan dropplös.

Men oavsett vilken pensel du väljer, gammal eller ny, vet att om den är torr kommer den att måla dåligt. Var noga med att få igång den och göra den redo för målning med vatten innan du börjar. Sänk ner borsten i kallt vatten, arbeta i borsten med händerna och snurra sedan handtaget mellan handflatorna för att ta bort överflödigt vatten tills borsten är fuktig, inte våt. Kom ihåg att använda kallt till ljummet vatten; varmt vatten är inte idealt för målningsresultatet.

Ta av färgen från penseln på rätt sätt

De flesta hemmafixare kommer att doppa hela penseln i behållaren och sedan dra av båda sidor för att ta bort överflödig färg. Detta är ett amatördrag som skickar för mycket färg tillbaka i burken och leder till torra, kala penseldrag på väggen. Den bättre tekniken är att först fylla din behållare med endast cirka två tum färg, aldrig mer än så att det når halvvägs upp i penseln. Dunka sedan borsten, lyft ut den och knacka fram och tillbaka inuti burken flera gånger – du får precis rätt mängd färg för smidig applicering.

Undvik tråkiga fläckar

Även när väggfärgen är enhetlig kan ditt slutresultat få en inkonsekvent glans där du tidigare har lappat och spacklat hål eller sprickor. Tyvärr absorberar den porösa naturen hos spackel mer färg än den omgivande ytan och skapar tråkiga fläckar. Börja reparera dessa hål och splittringar med en spackel som är speciellt utformad för att målas på.

Spackel som är gjord för att målas på torkar inte ut och krymper på samma sätt som andra spackel gör – den slipar till och med jämnare för att skapa en bättre yta. När den är torr, glöm inte att grundmåla innan du målar. Grundmålning ger inte bara en jämn struktur på ytan utan tätar också lappade områden för att säkerställa att färgen inte sjunker in.

Börja måla trim och dekorationer först

Proffs vet att man bör alltid måla trim först. Som en effektivitetsfråga är det snabbare och lättare att tejpa av trim än att tejpa av väggar. Dessutom är det här ett ställe där snygghet inte räknas: Du behöver inte oroa dig för att av misstag få din vita färg på väggarna eftersom du ändå ska måla över dem sen.

Var noga med att slutföra målnngen (minst två lager, kanske slipning däremellan) och låt den torka helt innan du går vidare. På det sättet kan du tejpa av det och få skarpa, rena kanter sen när du ska gå vidare och måla väggarna.

Undvik fula kanter när du rollar

Ingenting fördärvar ett målarjobb som ränder. För att undvika dessa ska du hålla en våt kant när du målar och se till att varje rand överlappar den tidigare passagen medan färgen fortfarande är våt. Även om detta låter enkelt kan färgen i en varm, torr miljö börja stelna på mindre än en minut!

Ett annat knep: Vänd den öppna sidan av rollern mot det område som redan är målat. Mindre tryck utövas på rollerns öppna sida och mindre tryck innebär färre upphöjningar.

Målning i hörn och svåråtkomliga platser

Platta vidsträckta ytor inom räckhåll är en del av målning, men snäva och vinklade hörn – särskilt när man skär in i tak och andra överliggande områden – är en utmaning för både proffs och hemmafixare. Det är där en speciell pensel kommer in som gör jobbet lättare

Även om den är lika lång som en vanlig pensel, är den lättare och lättare att använda, och dess flexibla handtag och de vinklade borsten går var som helst, vilket garanterar att du inte missar täckning. Så se till att använda en anpassad pensel för hörn och svåråtkomliga områden.

Skär lös för rena linjer

Att använda målartejp är viktigt för att uppnå snygga linjer och skydda trim. Men visste du att hur du tar av det är lika viktigt som hur du sätter på det? Färg bildar ett band mellan väggen och tejpen, så att riva av tejp kan riva av stelnad färg. Låt istället färgen torka i ungefär en timme och kör sedan försiktigt och jämnt med ett 30 graders vinklade blad från en kniv.

Håll trycket lätt – målet är att lyfta av tejpen försiktigt för att frigöra den, inte riva färgen.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!