Matlagning är en av de saker som folk verkar fånga upp ur det blå. Ena stunden äter du och dina vänner lunch som din skola eller föräldrar har lagat åt dig, och nästa sak vet du, din lunch är en kärleksfullt hemlagad måltid som tillagas av samma vänner!
Det är ingen skam att vara en senblommare när det kommer till matlagning. Många människor har inte de lättaste möjligheterna att lära sig de färdigheter som krävs i sin ungdom. Den goda nyheten är att det aldrig är för sent att börja träna, och det här är något du absolut kan träna dig själv för att göra bra. Här är 5 tips för att lära dig själv hur man lagar mat.
1. Välj tidlös kvalitet snarare än de senaste trenderna
Om du har klarat dig så här länge utan att laga mat själv, är chansen stor att din köksutrustning saknas. Så det första steget är att åtgärda detta. De bästa uppsättningarna för köksredskap kommer med alla nödvändiga saker du behöver som nybörjarkock. Oroa dig inte för mycket om att skaffa trendiga föremål eller köksredskap för specialitet just nu. Du vill ha pålitliga plagg som inspirerar dig att laga mat, inte flashiga prylar som skrämmer dig med sina högteknologiska funktioner.
2. Börja enkelt och experimentera med kryddor
Det är lätt att känna sig överväldigad när man tänker på att laga de typer av specialrätter man tycker om att beställa på restauranger. Som nybörjare är det bättre att du håller dig till enkla rätter med låg ingrediens som kretsar kring att använda en eller två grundläggande tekniker som att steka, koka, ånga eller steka i pannan.
Du kommer snabbt att märka att majoriteten av hemlagade basmåltider – tänk pasta- och risrätter, wraps, soppor, stekar och kassler – alla är ganska enkla att göra. Om du vill experimentera, gör det med din ört- och kryddanvändning. Detta gör att du kan mäta hur olika smaker interagerar med din matlagning och se vilka du föredrar.
3. Förbind dig att äta en hemlagad måltid om dagen
Matlagning är en övning du behöver göra regelbundet för att bli skicklig och effektiv på det. Haken-22 här är att många människor avfärdar att göra sina egna måltider på grund av den tid att laga mat från grunden.
Om du har skjutit upp att lära dig laga mat på grund av tidsbrist, börja med ett litet mål om hur ofta du äter hemlagad mat. En måltid om dagen räcker för att få igång din nya vana, särskilt om du för närvarande köper alla dina måltider färdiglagade.
Innan du stänger av den här idén, kom ihåg att målet är att konsumera, inte att laga en ny måltid per dag. Så att äta frysta matrester från när du lagade en stor sats pasta eller woka det räknas!
4. Återskapa dina favoritmåltider
Medan du kommer in i rytmen med att laga dina måltider kan du ha svårt att välja vad du vill lägga din tid och energi på. Därför är det alltid bra att börja med dina favoritmåltiderfrån barndomen eller från ditt vanliga brunchställe. Detta kommer att hålla dig motiverad när du lär dig att återskapa de smaker du älskar hemma. Du kanske till och med tycker att du föredrar din hemmagjorda version bättre eftersom du kan skräddarsy den ännu mer efter din smak!
5. Omfamna misstag som en del av inlärningsupplevelsen
När man lagar mat blir saker ibland brända, överkokta, dåligt tillagade, fuktiga eller tappade! Som nybörjare är det oundvikligt att göra misstag i ditt kök. Var inte hård mot dig själv när det händer. Återställ istället brandvarnaren och beröm dig själv för att du provat något nytt och lärt dig vad du inte ska göra!
Nu har vi täckt dessa fem nybörjartips, det är dags för dig att börja laga mat.