Bästa Tips för Ombyggnad av ett Litet Badrum [Få ditt Badrum att Kännas Större]

Har du ett litet badrum som du inte är helt nöjd med? Den goda nyheten är att trots badrummets lilla storlek finns det en mängd möjligheter för att frächa upp och förbättra ditt badrum.

Enkla ombyggnadsstrategier, inklusive ny färg, golv och anpassade bänkskivor kan hjälpa dig att förstora utrymmet utan att behöva slå ner några väggar. I denna artikel tittar vi närmare på de bästa tipsen för att göra just detta.

Längre bak i tiden var i princip alla badrum små. De gav generellt tillräckligt med plats för badkar/duschkombination och toalett. Du kanske tror att ju mindre badrummet är, desto mer utmanande är ombyggnaden, för hur kan du skapa öppenhet och utrymme utan att riva ut befintliga väggar?

Lyckligtvis kan husägare som planerar att arbeta med sitt lilla badrum upptäcka att smarta val i färger, armaturer och bekvämligheter kan få ett litet badrum att se ut och kännas större än det faktiskt är.

Håll badrummet ljust

Från väggfärg till inredning är det bäst att undvika mörka färger och kontrastfärger i ett litet utrymme. Håll dig med ljusa färger – ett monokromatiskt färgschema är bäst. På så sätt undviker du känslan av attvara i en grotta. Mjuka grå väggar, till exempel, är mycket populära just nu. Om du föredrar lite mer färg, överväg andra trendiga alternativ, till exempel iskallt blått, varmt vitt och smörgult.

Alla dessa färger fungerar bra, tillsammans med vita detaljer och skåp, för att skapa ett intryck av ett rymligare badrum. Du kommer säkert att hitta några tilltalande alternativ bland alla de ljusa skåp som finns tillgängliga.

Genom att hålla dig till de ljusaste nyanserna inom en enda färgfamilj för färg och möbler undviker du de starka kontrastfärgerna som kan få ett litet rum att verka ännu mindre. Att matcha ditt val av golvplattor med väggfärgen kan också vara en bra idé – detta kommer att få hörnen i rummet att försvinna och skapa en känsla av mer utrymme. Undvik dock att sätta någon färg på taket; en vanlig vit färg är det bästa valet.

Lägg till färgaccenter

Att behålla väggarna och minska färger betyder inte att du måste nöja dig med frånvaro av all färg eller personlighet. Du bör istället integrera färg i badrummet genom de tillbehör du väljer. Röda handdukar och en tvåldispenser i en matchande nyans ger energi till ett litet badrum utan att överväldiga det. Lägg till textur och färg på golvet med en mönstrad matta. Skulle du tröttna på ditt badrums utseende på vägen är allt du behöver göra att byta ut dina textilier och tillbehör för att skapa ett helt nytt utseende.

Skapa en illusion av större höjd

Att höja badrumstaket visuellt får hela rummet att kännas större, och det är inte en svår illusion att uppnå. Till att börja med är det en bra idé att ersätta stor kronformning med smalare kronformning målad för att passa taket, eftersom tung, mörk kronformning kommer att överväldiga ett litet rum. Du kan också ompröva rummets lampor. En takarmatur som hänger ner betonar det lilla rummet, så ersätt det med inbyggd belysning för ett renare utseende. Behöver du extrafunktioner? Vägglampor som riktar ljus uppåt suddar ut gränsen mellan vägg och tak, nästan som om taket har dragit sig tillbaka.

Skapa reflektioner

Ju mer ljus som studsar i ditt badrum, desto större kommer rummet att se ut. Det mest uppenbara stället att börja är med avsiktligt reflekterande ytor: speglar. Varje gång du har möjlighet att sätta en spegel på väggen väljer du den största som passar. Det kommer att ge dig en illusion om att rummet är större än det faktiskt är.

Du kanske inte inser dock att högglansarmaturer (badkar, handfat och duschar), blanka bänkskivor och glänsande kakelplattor gör i princip samma sak. Hitta material som ger rätt mängd glans och kompletterar resten av dina projektplaner.

Tänk på dörren

Standard badrumsdörrar svänger ofta inåt, vilket skär in i den användbara golvytan bakom den. När allt kommer omkring kan du inte ställa in praktisk förvaring bredvid dörren om det hindrar dörren från att öppna upp tillräckligt långt för att komma in. En fickdörr är å andra sidan icke -påträngande och drar sig in i väggen för att maximera utrymmet i badrummet.

Även om installationen kräver en omramning av väggen för att skapa ett smalt utrymme som dörren kan glida in i, tar denna förändring inte mer än några centimeter utrymme från det angränsande rummet. Om du bygger om ett badrum, har du också möjlighet att installera en fickdörr med en frostad integritetsglaspanel, som visuellt öppnar området ännu mer. Du kan också se över om du kan göra så att din dörr öppnas utåt, om möjligt.

Bygg om förvaringen

Det verkar aldrig finnas tillräckligt med utrymme för allt du vill förvara i badrummet, så börja med att fundera på vad du förvarar där. Behåll bara det viktigaste – tillbehör som reservhanddukar, rengöringsmedel, extra toalettpapper och mjukpapper kan flyttas till en närliggande hall eller sovrumsskåp.

Titta på dina bänkskivor härnäst. Begränsat diskutrymme är alltid problematiskt i små badrum. Ofta har du ingenstans att lägga olika saker. En kreativ lösning för att få plats är att välja en anpassad bänkskiva. Ett förslag är att förlänga en smal bänkskiva längs väggen bakom toaletten. Detta annars bortkastade utrymme är precis rätt för olika toalettartiklar.

Att välja en bänkskiva och utforma bra förvaring för att passa just ditt badrum är inte så svårt som det låter. Gör nödvändiga mätningar och välj bänkskivor och skåp som passar.

Använd glas

Medan en duschdörr i texturerat glas ger lite avskildhet, gör en duschdörr med genomskinligt glas i duschen att duschen blir en förlängning av resten av badrummet i stället för att bryta av hela rummet på ett sätt som en gardin eller halvvägg kan göra. Om dina ombyggnadsplaner tillåter det, överväg att byta ut ett badkar för en stående dusch, och välj en dusch med glasväggar och en genomskinlig glasdörr.

Glöm inte att ventilera

Även om ventilation inte får ett litet badrum att kännas större, kommer det säkert att få det att kännas bättre. För din egen personliga komfort och för att skydda ett nyrenoverat badrum rekommenderas att du installerar tillräcklig ventilation för att minska den höga luftfuktigheten som kan skada färg och gips

De flesta badrumsventilationsfläktar installeras i taket och drar varm, ångande luft ut genom en kanal till husets utsida, så de bör läggas till under ombyggnadsprocessen. Välj en inbyggd ventilationsfläkt för att hålla taket snyggt och snyggt.

Håll det enkelt

Håll färg, mönster och material enkla. Ladda inte upp detaljer, men introducera ett element som är djärvt eller invecklat, till exempel en genomarbetad spegel eller hängande armatur, för att skapa en kontaktpunkt.

Använd både direkt och indirekt belysning

Använd infälld belysning om möjligt över badkaret eller duschen och lampor eller vägglampor vid spegeln. Dekorativ belysning ska vara slimmad. Försök hitta armaturer som har subtila detaljer som inte kommer att överväldiga.

Använd en mängd olika material

Förutom kakel kan du använda marmor, trä, metall och färg för att få in subtila texturer med polerade och slipade ytor. Polerade kakelväggar fungerar bra eftersom de reflekterar ljus. Du bör välja en slipad bänkskiva för balans.

Håll dig till en typ av metallfinish

Att blanda mässingshårdvara med nickelkranar är inte smart. Det är bara förvirrande.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!