Tips på hur du Finansierar Renoveringen

Behöver du renovera och känner dig bekymrad över hur du skall finansiera kostnaden för renoveringen? Här kommer några bra tips på hur du finansierar renoveringen med att antingen spara eller låna pengar, genom att ta ett renoveringslån.  

Om du planerar noggrant och utför delar av renoveringen själv samt tar fram en rimlig budget så kommer det resultera i att du spara pengar. Renovering är alltid en bra investering, oavsett om renoveringen är för din egen skull eller om det är för att öka värdet på din bostad. 

Låna eller spara till renoveringen? 

Det är viktigt att alltid börja med att ta fram en hållbar budget för renoveringen, dels för att få reda på totalsumman men också för att kunna fastställa om du kommer att behöva låna eller inte. 

En hållbar budget tas fram, antingen genom att be om offerter från olika hantverkare och byggföretag eller också genom att själva räkna ihop materialkostander, byggtimmar etc. 

Eftersom det är vanligt att en renovering drar iväg med oväntade kostander är det alltid bra att tänka på att lägga till en extra buffert på ca 20 procent. 

Då du räknat ut totalpriset för renoveringen behöver du se över din ekonomi. Visar det sig att du har tillgång för att finansiera renoveringen på sparkontot så är det givetvis det absolut bästa alternativet eftersom det alltid innebär en kostnad att ta ett lån. 

Låna till renovering – välj mellan lån med eller utan säkerhet 

Det är dock inte alltid man har tillgång till så mycket pengar på sparkontot och då kanske man behöver låna till renoveringen. Genom att ansöka om renoveringslån får du snabbt och enkelt ihop pengarna till renoveringen. 

Renoveringslån är ett lån utan säkerhet och tillhör samma lånekategori som exempelvis, privatlån och blancolån. Om du behöver ett större lånebelopp så kan ett bättre alternativ vara att utöka själva bolånet, om möjligheten finns det vill säga. Belåningsgraden får dock inte vara högre än 85% av bostadens marknadsvärde. Bra att tänka på då man utökar bolån är att det troligtvis kommer att påverka amorteringskraven. 

Spartips för renovering 

  • För renovering av bostad som du äger så kan du ansöka om ROT-avdrag. Med hjälp av avdraget har du möjlighet att spara pengar i form av hantverkarkostnader. 
  • Det är viktigt att alltid be om en skriftlig offert där alla kostander och detaljer är specifierade. Detta för att undvika att kostnaderna skänar iväg. 
  • Välj alltid auktoriserade hantverkare. Hör dig gärna för med vänner, kollegor och släkt om de känner till någon bra hantverkare där full garanti och försäkringar gäller för om olyckan är framme. Att välja rätt hantverkare kommer alltid att spara dig pengar och bekymmer! 
  • Om du planerar att renovera själv, tänk på att om du inte klarar av uppdraget så kommer det troligtvis att kosta dig mer än att ha anlitat en hantverkare från början! 
  • Tänk på att du sparar mycket pengar om du väljer prisvärt byggmaterial och vitvaror. 
  • Håll koll om du kan pricka in en rea för det du behöver i helhet eller olika komponenter du behöver för renoveringen. 
  • Ibland kan man hitta det man behöver för renoveringen som second hand på exempelvis Blocket eller i olika sälj- och köpgrupper på Facebook. 
  • Ibland kan det kanske räcka att bara slipa och måla om istället för att riva ut exepelvis golv, skåp luckor, fönster etc. Genom att lägga till nya färger, belysning och pigga upp med nya tyger kan du göra underverk samt spara dig en rejäl slant samtidigt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!