10 Användbara tips för Underhåll av Metalltak

Länge har takpannor varit en av det mest populära valet för tak i Sverige. Under det senaste decenniet har metalltak blivit allt populärare. Det är ingen hemlighet att plåttak har ett stort antal fördelar med minsta möjliga underhållsinsatser som krävs.

En skadad eller läckande tak är en vanlig rädsla bland husägare. När du har ett plåttaksystem i ditt hem är risken för skador väldigt liten. Men det är bra att komma ihåg att det är en möjlighet!

Det här inlägget handlar om att upptäcka användbara tips för underhåll av plåttak . Om du följer dessa användbara tips behöver du inte ringa metalltaksentreprenörer i San Diego för byten i framtiden.

1. Rätt början är väsentlig

När aluminium- eller andra metalltak är korrekt installerade kan de praktiskt taget överleva alla andra takmaterial. Det första steget är avgörande för effektiviteten och livslängden hos ett plåttak. Du kan lägga ett plåttak på egen hand om du har expertis för det.

Plåttaken kan också vara installeras över befintliga strukturer av lokala byggregler tillåter det. När du aldrig har gjort det förut, anlita certifierade takentreprenörer för att göra jobbet. Det kostar dig en hel del pengar men är värt din investering.

2. Håll takrännor rena

Takrännor är utformade för att transportera överflödigt regnvatten bort från byggnadsstrukturen. När rännorna är igensatta eller igensatta av löv, kvistar och skräp kan de vara orsaken till takskador. Det rekommenderas att hålla rännorna rena för att undvika läckage.

De flesta plåttak kommer med korrosionsbeständiga filmer men den är inte oförstörbar. Vattenretention under långa perioder kan orsaka ruttnande och rostiga plåttak. Om du har investerat dina pengar i att köpa rostfria metallpaneler av bra kvalitet är riskerna ganska låga.

3. Trimma träd nära ditt tak

Enkla repor eller gnuggning av en trädgren är inte skadlig för ditt plåttak. Men konstant gnuggning av tunga grenar mot ett plåttak kan skada finishen.

Om du bor i ett område med vanliga starka vindar är det viktigt att trimma ner träden nära ditt tak. Trädens lemmar kan inte bara påverka trottoarkanten hos ett plåttak utan kan också buckla eller skava det.

4. Undvik långvarig metallkontakt

Om det ligger en plåtbit på ditt plåttak kan det vara en orsak av oro. Metalltak interaktioner med andra material kan resultera i tidig färgning, nedbrytning och galvanisk korrosion. Detta kan resultera i ett potentiellt fel på systemet helt och hållet.

Vetenskapen bakom den galvaniska korrosionen är ganska komplex men den kan lätt undvikas. När andra metaller kommer i kontakt med takmetall i närvaro av vatten, börjar en elektrolyt, takmetall att korrodera. Se till att inga andra metaller vidrör ditt tak under långa perioder.

5. Låt inte skräpet samlas

Vissa takkonfigurationer är mer benägna att ansamlas skräp än andra. Om ditt hustak är designat med massor av dalar och åsar, akta dig för riskerna för att skräp samlas.

I fallet med regnar, vatten kan sugas upp i skräpet och skada plåttaket lätt. Det kan allvarligt påverka metallytorna och den övergripande trottoarkanten hos taksystemet.

6. Kolla tätningen

Tätningsmedel används också vid montering av plåttak. De håller i allmänhet inte lika länge som taksystemet. Det bästa av fogmassorna håller sällan mer än 20 år.

Det är viktigt att kontrollera fogmedlen om ditt plåttak är äldre än 15 år. Det är viktigt att kontrollera tätningsmedlen efter kraftiga snöfall och stormar. När du ser rost på ditt plåttak är det dags att byta ut tätningsmedel. Byte av tätningsmedel är en viktig del av underhåll av metalltak.

7. Fixa nitar, skruvar och fästelement

Fästelement håller metallpanelerna på plats. Om du märker några lösa skruvar, dra åt eller byt ut dem innan det visar sig vara ett systemfel. Fästelementen bör vara av samma material som taket för att undvika risken för galvanisk korrosion.

Dessutom skruvarna och fästelement bör endast installeras på upphöjda områden av metallpaneler, annars kan de förvandlas till vattenpölar i regn.

8. Undvik att överanvända färgspray

När det kommer till utvändig målning, undvik att använda sprayfärg på plåttaken. Måla över sprayer kan lämna fula permanenta märken på ditt plåttak. Föredrar målarrullar och penslar.

Att ta hand om ett plåttak är ganska enkelt och lätt. När du är osäker på ditt tak, anlita takentreprenörer för besiktning.

Att investera dina underhållsinsatser i metalltaksystemet förlänger dess livslängd avsevärt. Du kan känna dig skyddad, säker och lycklig i ditt hem när du inte behöver oroa dig för underhåll av plåttak och reparationer och byten varannan dag.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!