Topp 10 Hemförbättringsidéer – Inspiration & Tips

När det nya året närmar sig med stormsteg, funderar du förmodligen redan på potentiella lösningar. Detta kommer att bli ett utmärkt år för att renovera ditt hem, så det är dags att göra “nytt hem, nytt år” till ditt mantra under överskådlig framtid.

Låt inte den uppenbara storleken på det engagemanget skrämma dig heller – sanningen är att hemförbättringar inte behöver vara komplicerade eller utmattande.

Vi har tagit fram en lista över våra favoritrenoveringsidéer för det nya året. Våra val sträcker sig från enkla och bekväma till ambitiösa och imponerande, så att du kan välja de som bäst passar din budget och ditt schema.

Använd den här guiden för att göra ditt hem mer energieffektivt, höja dess värde på fastighetsmarknaden eller helt enkelt uppdatera din stil för tiden! Om du bestämmer dig för att vara en dynamo och bocka av varje ruta på listan, kan du till och med göra allt på en gång.

Våra 10 favorithemförbättringsidéer


1. Takfönster för badrum

Om du har ett badrum på översta våningen i ditt hem, överväg att installera ett takfönster. Takfönster kan hjälpa till att öppna upp mindre rum och skapa en illusion av mer utrymme, vilket är en viktig fråga för moderna husägare. Ännu bättre, ett takfönster kan ge dig gratis belysning i badrummet under dagsljus, vilket hjälper dig att minska på dina elräkningar.

2. Måla (eller måla om) med ljusa färger

Svart och vitt är en stor kommande designtrend, men svarta väggar krymper utrymmet och absorberar allt ljus. Överväg istället att lägga ett mörkare golv och måla dina väggar i en ljusare färg. Kontrasten kommer att förhindra att vita väggar ser institutionella ut, och du kan till och med välja benvit om det verkar mer jordnära. Glöm inte heller att vita eller ljusa väggar kommer att reflektera ljus, vilket minskar ditt behov av att använda högeffektslampor i större utrymmen.

3. Använd bambu i badrummet

Lövträ kommer in i badrummet på ett stort sätt nästa år, men det för med sig vissa utmaningar. Trä är inte alltid det mest motståndskraftiga materialet, och det är verkligen inte det mest miljövänliga inredningsvalet. Därför är bambu ett utmärkt alternativ. Bambu växer extremt snabbt, vilket innebär att du inte kommer att bidra till avskogning genom att använda den. Den är också mycket motståndskraftig mot fukt, vilket betyder att den sannolikt kommer att leva längre om du använder den i ett område med mycket vatten.

4. Installera en smart termostat

Alla hemförbättringar är inte estetiska till sin natur. Vissa saker du bara känner—som temperaturen i ditt hem. Smarta termostater justerar automatiskt temperaturen för att hålla dig bekväm, men de gör också dina klimatkontrollsystem effektivare. Några av de mest populära alternativen kan spara husägare 10-12 % på sina värmeräkningar och 15 % när det kommer till kyla.

5. Byt ut dina fönster

Att sätta nya fönster i vardagsrum eller kök kan helt förändra utseendet och känslan i dessa utrymmen. Du kan också spara pengar på denna estetiska uppgradering om du använder energieffektiva fönster med träramar som naturligt isolerar bättre än aluminium.

6. Uppgradera Din belysning

Vet du att 25 % av den genomsnittliga energibudgeten för hemmet går åt till elektrisk belysning? Ett av de bästa sätten att minska den siffran är att byta ut dina glödlampor mot lysdioder. LED-lampor håller mycket längre än glödlampor och använder mindre än en tredjedel av elektriciteten.

7. Solpanelet

Om du inte redan har gjort det är det dags att anamma solteknik i ditt hem. Varför är det så, kan du fråga dig? Solvärmare och solel-elektriska system är båda kvalificerade, så var inte kräsen!

8. Testa möbler med lågt underhåll

Trött på att behöva skrubba fläckar ur soffor med kemiska lösningar – eller ännu värre, byta ut dem helt? Du är inte ensam. Leta efter vinyl och fuskmocka när du handlar efter vardagsrumsmöbler. De kommer att finnas överallt i butiker nästa år, och du kommer att kunna rengöra fläckar med lite mer än diskmedel och en handduk.

9. Var uppmärksam utanför

Interiören i ditt hem är långt ifrån det enda området att tänka på under en renovering. Du kanske också vill plantera på gården – speciellt när det kan minska dina elräkningar.

Att använda träd för att skugga dina öst- och västra fönster kommer att förhindra att du förlorar AC-effektivitet under dagen på grund av invasivt solljus och växthuseffekten. Se bara till att beskära de nedre grenarna så att sikten inte är helt blockerad. Plantera några fler träd för att skugga din utomhusanläggning med AC, och du kan minska dina sommarkylningskostnader med upp till 35 %.

10. Byt ut gammal utrustning

Om din VVS är mer än ett decennium gammal, spenderar du förmodligen mer pengar än det är värt att hålla den igång. Likaså slösar gamla duschar och toaletter enorma mängder vatten när de används. Ett enda nytt lågflödesduschhuvud kan spara upp till en halv gallon varje minut, och kommer också att framhäva ditt badrum med sitt eleganta, moderna utseende.

Vill du veta hur mycket du kan spara genom att implementera ovanstående förslag? Varför inte använda en energibesiktning av ditt hem för bekväma före- och efterjämförelser? Du kan bli chockad över mängden kraft (och pengar) du kan spara genom att implementera bara några av våra förslag – och naturligtvis kommer du också att kunna ta ditt hem in i framtiden med några av dessa snygga nya funktioner.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!