Topp 5 Hälsorisker inom Byggen och hur man undviker dem (Risker på Byggarbetsplatser)

Om du arbetar inom byggbranschen -Arbetsrisker utgör avsevärda risker för din försörjning och hälsa. Även om du kan få arbetsersättning, om du spelade en bidragande roll, kan du få allvarliga men för livet. Vad behöver du undvika?

De flesta företag erbjuder en viss grad av utbildning, men om du arbetar för en mindre plats kanske du inte inser alla riskerna – förrän det är för sent. Dessutom kan upprepade rörelseskador påverka din långsiktiga hälsa, även om det inte kostar dig ditt jobb. Här är de fem bästa hälsoriskerna du bör se upp för på arbetsplatsen.

1. Halkningar, snubbel, och fall

Arbetsplatser är röriga och kaotiska platser, så det är ingen överraskning att dessa olyckor rankas högt bland de fem största hälsoriskerna inom byggbranschen. Marken kan vara lerig och hal, vilket gör att du tappar fotfästet, och rörliga föremål eller dolda faror kan snubbla dig. Dessutom kan du stöta på olika hål som väntar på att stuka eller bryta en fotled. Bär skyddsstövlar och en hjälm för att skydda ditt huvud om du halkar.

Fall inträffar även när du arbetar på höjd. Använd alltid rätt utrustning och följ instruktionerna för stegen – balansera inte ovanpå en stege. Inspektera all personlig skyddsutrustning som selar och remmar, med rekommenderade intervaller och byt ut dem om du hittar brister.

2. Repetitiva rörelseskador

När du arbetar med bygge böjer du dig, lyfter och på annat sätt flyttar föremål som ibland väger mer än dig. Även lättare föremål kan orsaka svår rygg- och ledbelastning om du använder felaktiga lyfttekniker. Stolthet kan också spela en roll, åtminstone innan smärtan slår till. Du kanske tvekar att be om hjälp eller använda hjälpmedel som rygghängslen.

Fråga dig själv vilken du helst vill ha — en dag för att visa upp din stolthet eller en lång och hälsosam karriär. Om ett föremål visar sig vara för mycket för dig, be om hjälp. Förstå att detta kan variera dag för dag, eftersom dina muskler behöver tid att återhämta sig som de sällan får. Investera i ett högkvalitativt ryggstöd om du upplever belastning. Anta inte att saker och ting kommer att förbättras med tiden när du blir starkare. Även professionella styrkelyftare använder viktbälten.

3. Hantering av tung utrustning

Dessa skador tenderar att uppstå på grund av användarfel på mindre platser. Till exempel trodde en erfaren hantverkare att han skulle ta en genväg genom att inte använda såghästar när han arbetade med en cirkelsåg. Efter att han behövde dussintals stygn antog han förbättrade metoder, men resultaten kunde ha varit värre. Spikpistoler kan också orsaka betydande skada om du träffar dig själv och inte träet.

För att undvika dessa skador, läs alla säkerhetsmanualer för ny utrustning noggrant. Det spelar ingen roll om du har använt ett dussin sticksågar — kontrollera instruktionerna för din nuvarande modell. Om du är platschef eller arbetsledare, se till att du tränar direktrapporter om korrekt användning.

4. Elstötar

Elstötar kan döda eller orsaka allvarlig inre skada. Tyvärr, på stora anläggningar, måste ledningspersonalen installera sin del medan andra uppgifter fortsätter att slutföras. Exempel på frekventa skador involverar individer som bär på en aluminiumstege som träffat exponerade kraftledningar.

Elstötar skapar uppenbara ansvarsproblem, så om du sköter det, se till att endast licensierade yrkesverksamma sköter elarbetet. Så mycket som möjligt, sträva efter att minimera övrig aktivitet kring installationer, och håll noga koll på luftledningar.

5. Exponering för farliga ämnen

Exponering för farliga ämnen är smygande eftersom symtom ofta inte uppstår direkt. Till exempel kan Stachybotrys chartarum och andra typer av mögel orsaka ospecifika hälsosymtom. Bevisen hittills visar dock inte ett orsakssamband med sjukdomar som akut idiopatisk lungblödning. Det faktum är kall komfort när du kommer på dig själv att anmäla dig – igen.

Om du renoverar äldre byggnader måste du vara försiktig med asbestexponering. Även om en enda episod inte bör orsaka allvarliga problem, kan den kumulativa effekten resultera i lungsjukdom. Även om du kanske inte känner dig symtomatisk är ingen exponering för detta ämne säker.

Undvik dessa topp fem hälsorisker inom konstruktion

Byggarbetsplatser är ungefär som hinderbanor — endast skadorna för potentiella felsteg kan visa sig vara dödliga. Skydda dig själv och ditt företag genom att undvika de fem typerna av olyckor ovan.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!