Topp 8 typer av Toalettavstängningsventiler

Ventiler är typer av kopplingar som används för att reglera, kontrollera och styra vätskor som passerar genom ett rör. En avstängningsventil är en mekanism som stoppar flödet av vätska till ett rör när det väl har aktiverats.

VVS-systemet i ditt hem har olika avstängningsventiler längs vattenrören som gör att du kan vända rören av. Detta är praktiskt i nödsituationer eller när reparation eller uppgradering utförs.

Ventilerna i ditt VVS-system varierar i storlek, form och funktion. Det finns olika ventiler i systemet allt från ventilen nära vattenmätaren (från vilken vatten först kommer in i hemmet) till de små individuella avstängningsventilerna som sitter precis innan vattenledningarna levererar vatten till kranarna eller andra apparater.

Avstängningsventiler används för att tillföra vätskor till köks- och badrumsinredningar, diskmaskiner och kylskåp.

I den här artikeln får du lära dig allt du behöver för att vet om de bästa typerna av toalettavstängningsventiler som finns.

Avstängningsventildrift

En avstängningsventil/stoppventil består av handtaget som styr ventilens vatten flöde, en vattenrörsinloppsanslutning i baksidan av ventilen, och en mindre vattenutloppsanslutning på ovansidan/sidan av ventilen.

Generellt fungerar avstängningsventiler på två sätt. Dom är:

  • Kulventiltyp

Detta fungerar från av till läge på ett ¼ varv. Det är en avstängningsventil av högsta kvalitet.

Kompressionsavstängningsventiltyp

Detta fungerar från av till läge med flera varv och en kompressionsbricka används för att kontrollera vattenflödet genom den.

Vattenledningsalternativ som påverkar typen av ventil du köper

Att välja rätt vattenledningsalternativ eller VVS-rör för din avstängningsventil kommer att hjälpa dig ha effektivt dricksvatten i alla delar av ditt hem. Du behöver inte oroa dig för läckage eller VVS-fel.

Nedan är de bästa typerna av vattenledningar som du kan välja mellan.

1. Galvaniserat stål/järnrör

Detta rör är idealiskt för inomhus- och utomhusvatten försörjningsinstallation. Den är mycket hållbar och har en zinkbeläggning som hjälper till att skydda den från rost, vattenkorrosion eller yttre element som fukt. Detta gör det till ett bra val för dricksvatten.

Förutom vattenförsörjningen används den även för gasförsörjning, dränering och avloppsändamål.

2. Koppar

Detta är den mest populära och vanligaste återvinningsbara vattenförsörjningsledningen av de flesta husägare. Den används vanligtvis för duschar, handfat, toaletter och badkar.

Även om den är dyr är dess hållbarhet och förmåga att användas för VVS-system och köldmedieledningar samt varmt och kallt vatten VVS-arbeten gör priset värt besväret.

En annan utmärkande egenskap hos kopparröret som gör det till den mest efterfrågade vattenledningen är att metallen inte utgör någon hälsorisk – oavsett kvaliteten på ditt vatten.

3. PEX (polyeten tvärbundet rör)

Om du letar efter ett hållbart och prisvärt vattenrör bör du överväga detta. PEX är ett icke-återvinningsbart plastmaterial som kan användas för varm- och kallvattenförsörjning. Dess flexibilitet gör det enkelt att installera genom tak, väggar, krypgrunder och källare.

Den är färgkodad för att göra installationen enklare och organiserad. Blått är för kallt vatten, rött är för varmt vatten och vitt är för antingen varmt eller kallt vatten. Detta gör den väldigt gör-det-självvänlig.

4. CPVC (klorerad polyvinylklorid)

Precis som PEX är det en billig och slitstarkt plaströr. Den är mycket lätt och kemikalier/korrosionsbeständig. Detta gör det säkert för ditt vatten.

5. PVC (polyvinylklorid)

Detta är ett liknande icke-klorerat plaströr till CPVC. Det är billigt, lätt att installera, hållbart, lätt, starkt och motståndskraftigt mot skadliga bakterier och korrosion. Den används mest för trycksatta kallvattenapplikationer som dränering och bevattning.

Typer av avstängningsventiler för toalettvatten


1. Kvartsvarv och flervarvs vattenstoppventiler

Kvartsvarvets avstängningsventil vrids från 0-90 från helt öppet läge till helt stängt läge. Exempel på denna typ av ventil inkluderar kulventilen, vridspjällsventilen, pluggventilen och sfärisk ventil.

Mångvarvsventilen har å andra sidan en linjär förskjutning och är styrd genom att vrida dess gängade skaft separat. Exempel är klotventil, slussventil, fast konventil, klämventil och nålventil. Skillnaden mellan dessa två är uppenbar i deras skaft/hals.

2. Stoppventiler för kompressionspassning

Dessa används för koppar- och PEX-vattenledningar. Byggnader med koppartråd använder denna ventil för att ge utrymme för mer kompressionskraft och eliminera behovet av reparationer eller underhåll.

Den finns i flervarvs- och kvartsvarvsvarianter. Kvartsvarvsstoppventilen är dyrare än flervarvsventilen men mer pålitlig och effektiv. Under installationen ska en kompressionsmutter göras för att passa över matningsledningen, en kopparkompressionshylsa för att glida över matningsledningen, tryck sedan ihop hylsan med en kompressionsmutter och dra åt muttern till stoppventilen.

Det är relativt lätt att installera, även om det kan kräva ett specialverktyg som kallas en kompressionshylsa. Dessutom är den tillverkad med en plaststam och kompressionsbrickor. Skaftet vrids separat för att stänga av vattenflödet. Den kan enkelt bytas ut när den är skadad och har förmågan att stängas av snabbt.

Ventilen är ganska svår att reparera och lämnas alltid i påslaget läge när den blir äldre. Detta beror på att det tenderar att läcka när det används för att stänga av vattentillförseln.

3. Svettpassande stoppventiler

Dessa är utformade för att användas för en kopparvattenledning. De är kostnadseffektiva, inte borttagbara och läcker inte – och används mest under byggnation eller husbyggnation.

De kräver viss kompetens under installationen eftersom de, till skillnad från vissa gängade ventiler, måste lödas fast på kopparröret. De kräver en kopparrörsskärare, lod, flussmedel, smärgeldukssandpapper och propanberöring för installation.

De flesta husägare tycker att de är svåra att installera och svåra att ta bort, särskilt under reparationer eller utbyte. Detta beror på att de måste vara olödda från kopparvattenrören.

Ändå skapar de en långvarig anslutning, robust och permanent lösning som professionella rörmokare använder.

4. Push Fit/Push-On stoppventiler

Detta är den senaste tekniken för avstängningsventiler. Det är lättare att installera för gör-det-själv. Ventilen används ofta med kopparrör, PEX (tvärbunden polyeten) eller CPVC (klorerad polyvinylklorid) vattenledningar.

Med sin mekaniska O-ringspackning hålls inloppsporten vattentät medan de rostfria låständerna hjälper till att förhindra att ventilen glider bort från röret. Denna typ av ventil är så bra att den för närvarande inte har några nackdelar.

5. Hullingförsedd stoppventil

Dessa ventiler erbjuder kreativa lösningar för laboratorie-, vatten-, dryckes- och jordbruksmarknader. De har en korrosionsbeständig och blyfri design som gör dem idealiska för vattenfiltreringsenheter, kaffe, dryckesmaskiner och så vidare.

Ventilerna har en självrengörande kula som minimerar skaluppbyggnad. Och de används med PEX vattenförsörjningsrör.

6. Trevägs avstängningsventil

Det kallas trevägs eftersom det har två uttag och ett inlopp. Ventilen används för svåra rörsystem som har ett varm- och kallvattenförsörjningssystem. Dess mekanism innebär att man stänger av vätska (vatten, olja, ånga) i ett rör och öppnar vätskeflödet i ett annat rör.

Trevägsavstängningsventilen används sällan för undersänkor och toaletter; den används vanligtvis för att leverera vatten till både diskbänkskranen och diskmaskinen.

Du kan få den i flera konfigurationer. Men på grund av dess komplexa konfigurationsprocess kan det vara svårt att installera. Därför behövs en professionell service i hög grad under installationsprocessen.

7. CPVC (klorerad polyvinylklorid) avstängningsventil

Denna ventil är installerad när ett CPVC-plaströr är den valda vattenledningen. Den är gjord av ett hållbart plastmaterial och använder ett slags cement som kallas lim.

Den innehåller en insats limmad på CVPC-röret, en packning och en mutterskruv. Du behöver inga specialverktyg för installationen. Därför kan du enkelt installera den om du är gör-det-själv-kunnig.

8. PEX (korsbunden polyeten) stoppventil

Denna typ av plastventil kopplas vanligtvis till rör som har kläm- eller krimpringar. Det är ganska billigare än avstängningsventilerna i koppar eller mässing. Under installationen ska ringkompressionsutrustning pressa krimpringen mot utsidan av röret medan ett klämringverktyg ska användas för att klämma ihop en sida av ringen med en flik.

PEX-ventilen är av två typer, de är:

PEX-klämman stängs avventil

Denna ventiltyp har en räfflad koppling som fungerar specifikt med PEX-plaströr. Det är det billigaste alternativet du kan få för PEX VVS. Du kan fästa den med antingen en ring eller en klämma.

  • PEX push-fit avstängdventil

Den är mycket enkel att installera eftersom den kan skjutas på rören och låses fast utan en extern klämma . Det kräver minst 1 tum exponerad slang för att installeras korrekt. Du kan använda den på PEX, koppar, CPVC och så vidare.

Slutsats

Ett VVS-system är viktigt i varje hem. Därför är det avgörande att du noggrant väljer de bästa VVS-materialen för ditt hem. Detta gör att du kan fatta viktiga beslut i nödsituationer – oavsett om du väljer att installera dina ventiler själv eller ringer en rörmokare.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!