17 Fantastiska Gör Det Själv Trädgårdsprojekt

Din trädgård är en fantastisk plats med enorma möjligheter. Här finns stora möjigheter att dra igång stora såväl som små projekt.

Oavsett om du vill ha ett snabbt projekt eller dramatiskt förbättra din trädgård går vi i denna artikel igenom våra bästa gör det själv projekt för trädgården, stora som små.

Att skapa ett inbjudande utomhusutrymme är roligt, och det finns massor av DIY -projekt som alla kan göra för att göra utomhusutrymmet roligt för utomhusaktiviteter, en grillkväll,  eller för att bara koppla av och njuta av utomhus. Kolla in dessa projekt och hitta det som passar just din trädgård.

1. Bygg en eldstad

Säker, hållbar och mysig en sval sommarkväll är en steneldring ett trevligt tillägg till din trädgård och någonting som kommer att vara centrum för sammankomster i många år framöver. Det är ett fantastiskt DIY projekt som ger din trädgård en trevlig mötespunkt. Oavsett om du planerar att grilla eller bara vill få värme från elden under kyliga kvällar kommer denna attraktiva funktion att vara höjdpunkten på din gård.

2. Bygg en bod

Vem säger att funktionell lagring inte kan vara vackert? Oavsett vilken typ av bod du vill ha hittar du en trädgårdsbod för att förverkliga alla dina förvaringsdrömmar. Det finns en mängd olika boder som är färdigmonterade, men den händige kan bygga en bod från grunden. En bod kan ha många möjligheter men framförallt är det ett praktiskt sätt att förvara redskap och andra saker du använder i din trädgård.

3. DIY insynsskärm

Skapa ett levande inynsskydd. Du kan helt enkelt köpa skärmar (träspaljé)i trä eller bygga din egen och plantera klängväxter nedanför. Om du vill ha insynsskydd men inte klätterväxter kan du helt enkelt bygga en anbassad träspaljé i din trädgård som avskärmar delar av din trädgård och fungerar inte minst som insynsskydd men också som vindskydd.

4. Krukbänk i trä

En smart lösning för krukor i trädgården är en krukväxtbänk. Inte bara ser det snyggt ut men det hjälper dig också att hålla dina krukor organiserade.

Vad du gör är att ta en träskiva eller bräda och sågar hål i den som är ämnade att hålla krukan. Krukorna får plats i hålen och hänger sedan fritt i luften.

5. Bygg ett grillpaviljong

För det ultimata inom DIY utemöbelprojekt, varför inte utmana dig själv med en grillpaviljong? Det kan anpassas helt och hållet med bänkstolar, belysning, inbyggda kylare, förvaring av vinglas med mera. Och den rymmer de flesta vanliga grillstorlekarna, men ändå är den tillräckligt kompakt för att passa på ett litet däck eller uteplats.

Detta är ett storskaligt, flerdagars projekt som kräver måttliga färdigheter.

6. Gör en regnträdgård

En regnträdgård är lätt att bygga, minskar trädgårdens underhåll och hjälper till och med miljön. En regnträdgård innebär att du leder regnvatten och avrinning från hängrännor till en regnträdgård där du har planterat djupt rotade, färgglada inhemska växter som trivs i vatten och fuktig mark.

7. Lägg till sittplatser med en DIY träbänk

För stora utomhusmöten är rikligt med sittplatser en nödvändighet. En utomhus soffa kan passa flera vuxna, och överdimensionerade armstöd fungerar som ändbord för drycker. Innan du sätter igång vill du först hämta kuddarna till soffan; beroende på deras storlek kan du göra alla justeringar som är nödvändiga för perfekt passform.

När du har kuddarna kan du hitta allt material du på ditt lokala byggvaruhus eller online. Impregnerat trä är ett populärt val för ett snyggt utseende och lång hållbarhet.

8. Installera en DIY avskärmad veranda

Utöka ditt hems bostadsutrymmen med en avskärmad veranda, perfekt för varma sommardagar där du vill ha lite av vinden och inga buggar. Det är ett flerdagars projekt, men du kommer att få användning av detta projekt i många säsonger.

Du kan bygga med standarddimensionellt virke och designa projektet för att inte ha tunga balkar eller komplicerade fogar. Enkla byggplaner gör detta projekt idealiskt för någon som är bekväm att bygga däck eller skjul.

 

9. DIY solskydd

Du behöver inte låta den stekande solen under sommaren tvinga dig in. En enkel täckt pergola kommer att skydda dig från solen och göra det trevligt att vara utomhus även när solen står som högst.

10. Snygga klätterväxter

Klätterväxter som vinrankor och rosor ger mycket charm till en vanlig trädgård. Och dess karaktär blir bara rikare när träet blir grått och åldrat.

11. Bygg en planteringslåda

En 3-säsongs planteringslåda använder plastbehållare eller foder för att hålla fukt och smuts borta från trädelarna, vilket betyder att den kommer att överleva utomhus mycket längre än andra planteringar.

12. Bygg en planteringslåda

Bygg en snygg planteringsram och skapa snygga och praktiska planteringar. En planteringslåda i trä är billig och enkel att göra och är ett perfekt DIY projekt. Ta några plankor och bygg en planteringslåda i den form du önskar. Fyll med jord och börja odla!

13. Bygg ett planteringsstativ

Vill du skapa ett mer inbjudande utseende till ditt däck? Detta enkla DIY projekt är perfekt för att lägga till trevliga blommor till ditt trädäck. Det finns en mängd olika planteringsstativ som du kan bygga själv.

14. Bygg en fontän eller damm

En fontän eller damm är båda två fantastiska tillägg i en trädgård som gör den betydligt mer attraktiv och iögonfallande. Om du är redo att lägga till utomhusprojekt som verkligen sticker ut och tar din trädgård till nästa gård, är det här. En damm är enklare att bygga själv eftersom att en fontän oftast behöver köpas och behöver pumpar och el för att fungera. Det finns många möjligheter för både dammar och fontäner, stora som små.

15. DIY träbänk

Behöver du lite extra sittplatser för ett kommande utomhusmöte? Du kan bygga superenkla DIY utomhusbänkar på bara några timmar! Och när du bygger själv kan du utforma den precis som du vill, och göra den så stor eller så liten som du vill.

16. Skapa en fantastisk gräsmatta

Din gräsmatta är en av de viktigaste elementen i en trädgård som har stor påverkan på intrycket som det ger. En välvårdad och grön gräsmatta tar verkligen din trädgård till nästa nivå.

Om din gräsmatta ser slö ut, tänk på de tre principerna om solsken, vatten och markluftning. Klipp grenar tillbaka för att hålla överdriven skugga borta. Vattna din gräsmatta en gång i veckan tidigt på morgonen. För luftning, ta en högaffel i din gräsmatta och peta massor av hål. Gör allt detta och din gräsmatta kommer att bli grönskande innan du vet ordet av. Och klipp inte den för kort! Du kan även lägga gödsel på gräsmattan för att få den pigg och grönskande.

17. Planera din plantering

De bästa trädgårdsdesignerna börjar med strukturella växter fyllda med vackra blommande växter. Inte minst vill du ha fina planteringar på din tomt men även på ditt trädäck i olika specialbyggda rabatter. För större områden kan du överväga att plantera buskar.

När du har skapat en ram av buskar fyller du luckorna med vackra blommande växter. Försök att hålla dig till bara fem eller sex olika typer och ordna dem i upprepade mönster för en samordnad och harmonisk effekt. En meter eller mer på djupet är en perfekt storlek för en kant, vilket ger dig tillräckligt med utrymme för att sätta mindre växter längst fram med högre bak.

Behållare erbjuder mest flexibilitet, så att du kan flytta runt dem hur som helst.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!