Trägolv: För- och nackdelar du måste känna till innan du gör om

En av de mest eftertraktade bekvämligheterna i hus är trägolv. Det har varit det mest populära valet bland husägare i årtionden. Men precis som alla andra golvmaterial är lövträ inte perfekt. Det har vissa för- och nackdelar.

Om du planerar att renovera ditt hem och installera trägolv, kolla fördelarna och nackdelar är superviktigt. Det finns så mycket elegans och klass som hör ihop med trägolv att det är naturligt för dig att bli kär i det. Men ligger installationen inom dina budgetgränser?

Här är några för- och nackdelar med trägolv som du måste känna till innan du fattar vilket beslut som helst.

Fördelar med trägolv


1. Atmosfär

Det är ingen hemlighet att trägolv lägger till massor av atmosfär till levande platser. Den lyxiga värmen till husinteriörer är oöverträffad. Förutom att lägga till trottoarmål och komfort, ökar trägolv andrahandsvärdet på ett hus.

2. Långsiktiga investeringar

Om trägolv underhålls väl kan de hålla i mer än 100 år. De flesta andra golvmaterial behöver bytas ut efter 15-20 år. Trägolv fungerar bra för en livstid. När du kontrollerar ROI för denna investering, uppväger fördelarna definitivt den initiala kostnaden.

3. Mängd

När du väljer att lägga trägolv finns det ett brett utbud att välja mellan. Sorterna skiljer sig åt i utseende och kostnader. Du kan välja efter inredningen av ditt hus eller budgetgränserna.

Du behöver inte bo med en enda färg under de kommande 100 åren eller så. Trägolven kan färgas för att få in vissa förändringar. Några av de mest populära alternativen inkluderar brasilianska körsbär, teak, ek och mahogny.

4. Tidlös kvalitet

Med enkla sliptjänster kan du renovera trägolv och njuta av den tidlösa kvaliteten. Träet blir aldrig ur stil så det ser alltid elegant och fräscht ut. Trägolv är det mest pålitliga alternativet när det kommer till tidlös heminredning.

5. Hygien

Trägolv har ingen elektromagnetisk karaktär och drar därför inte till sig smuts och skräp. Den lösa smutsen kan enkelt tas bort med moppning eller dammsugning. Detta gör det till ett rent och hygieniskt golvalternativ. Den giftfria naturen gör trägolvet till ett säkert val för spädbarn.

6. Bra akustik

Om du har musiksmak och gillar att spela instrument kan trägolv förbättra din akustik. Trägolv förhindrar ihåliga ljud.

7. Hälsosam inomhusluftkvalitet

Trägolv, om de är väl underhållna, vårdar inte dammkvalster eller sporer. Detta förhindrar ansamlingar av allergener på golven. Om du har trägolv kan du njuta av hälsosam inomhusluftkvalitet med regelbunden rengöring.

8. Lätt att installera

Det är enkelt att installera trägolv. Om du hittar en erfaren trägolventreprenör är processen snabb och effektiv. Installationsfel kan förstöra hela utseendet på trägolv vilket är ett sällsynt fall. Tjocka träplankor gör installationen enkel.

Hårdträgolv Nackdelar


1. Dyrt

Ett av de mest framträdande problemen i samband med trägolven är den ursprungliga kostnaden . Detta kanske inte är överkomligt för många husägare. Om du jämför det med vanliga golvalternativ som mattor och kakel är kostnaderna mer än det dubbla.

2. Mycket underhåll

Trägolv kan lätt påverkas av temperatur- och luftfuktighetsfluktuationer. Trägolv kräver högt underhåll. Du måste ta hänsyn till de säkra luftfuktighetsnivåerna för att undvika risken för svullnad eller koppning. Inga vassa föremål får komma i kontakt med golven. Akta dig för husdjurstassar!

3. Möjlighet för termitattack

De flesta husägare fruktar termitattackerna när de har trägolv. Sådana angrepp kan påverka boendekomforten och golvens strukturella integritet. Du måste vara uppmärksam på tecken och symtom eftersom termiter ofta påverkar golven inifrån och ut.

4. Begränsad användning i huset

Läggning av trägolv är inte lämplig för hela hus. Det rekommenderas inte för badrum och kök. För mycket vatten kan lätt skada trägolven. Installera vattentåliga plattor eller cement i sådana vattenutsatta områden.

5. Mögel

Trägolv är känsliga för mögelangrepp då det kan absorbera fukt. Upprätthåll sunda luftfuktighetsnivåer i ditt hem för att undvika sådana risker.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!