Typer av Dörrar för Hus – En Guide till Husdörrar

Om du bygger ett nytt hem eller renoverar ett befintligt, kanske du inte vill installera vilken dörr som helst. Du kan handla olika sorters dörrar och välja den som du tror kommer att hålla med den arkitektoniska stilen i ditt hem. Du kan överväga följande typer av dörrar nedan:

Trä

Trä är det vanligaste materialet som används för att tillverka dörrar till stor del på grund av dess naturligt estetiska egenskaper. Det är ett klassiskt val för de flesta hem, och lyxiga hem har dörrar som är gjorda av högkvalitativt trä. Trä är mycket anpassningsbart och kan passa till alla arkitektoniska stilar, men det brukar också vara dyrt.

Metall

Metall är också ett populärt val eftersom det är robust, prisvärt och kräver lite underhåll. På grund av just dessa egenskaper används metalldörrar ofta som ytterdörrar. De flesta metalldörrar har en isolerande skumkärna som sedan täcks med ett lager stål, vilket gör den målbar.

Glasfiber Glasfiberdörrar är prisvärda, hållbara, kräver minimalt underhåll och är dessutom energieffektiva. För husägare som letar efter ett naturligt utseende för dörrar men inte har råd med trä, är glasfiber ett utmärkt val eftersom det kan efterlikna träets utseende.

Spolning Du kanske har sett spoldörrar på offentliga platser som kontorsrum och toaletter i köpcentra och restauranger. Men du kan också använda en spoldörr till ditt hem. En spoldörr är en enkel, platt, solid platta, men den kan målas, betsas eller dekoreras beroende på vad du föredrar.

Panel

Även känd som stil-och-rälsdörr, en paneldörr frammanar en klassisk, elegant stil. Den har vanligtvis fyra, sex eller åtta paneler. Dessa typer av dörrar kan användas för både inner- och ytterdörrar, och kan även förses med litet fönsterglas eller panel, även kallad “lite.”

Holländska dörrar

Holländska dörrar kan öppnas delvis eller helt, eftersom den är uppdelad horisontellt i två sektioner. Den nedre delen kan förbli stängd, medan den övre delen öppnas. En holländsk dörr är också känd som “halvdörr” eller i dess gamla namn “dubbelhängd dörr.” En holländsk dörr är ett praktiskt val speciellt om du vill hålla små barn eller husdjur inne eller hålla främlingar eller herrelösa djur ute, samtidigt som du tillåter ljus och luft inne i huset. Det är ett vanligt inslag bland hem på landsbygden.

Ladugård

Ladugårdsdörrar är vanligtvis gjorda av bärgat trä som ger ett charmigt rustikt utseende. Tidigare var den vanlig som ytterdörr, men numera används den även till interiören. Ladugårdsdörrar kan installeras som en vanlig slagdörr eller som skjutdörr.

Ficka

Fickdörrar är skjutdörrar som försvinner in i facket (”fickan”) på väggen när de öppnas. Detta är idealiskt för mindre hem där det inte finns plats för svängning av den vanliga gångjärnsdörren.

Uteplats

Som namnet antyder ger en altandörr enkel tillgång till utomhusområden som, ja, en uteplats. Dessa dörrar är vanligtvis installerade med fullstora lite eller glaspaneler, som släpper in naturligt ljus inomhus. De är vanligtvis skjutdörrar, även om de även kan installeras med gångjärn som slagdörrar.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!