Typer av Sand som används i Husbyggen

Sandens användning går långt utöver att bygga sandslott på stranden. När du tänker på byggmaterial föreställer du dig förmodligen hårda, robusta saker som metall och betong, så sand kan komma som en överraskning. Sand verkar tunt och klent, så vilken typ av sand används för konstruktion?

Du kan hitta olika sorters sand inom byggbranschen. Oftare än inte kommer du att se byggare använda byggsand som en ingrediens i betong eller andra blandningar. Det är dock inte allt det kan göra.

Här är en titt på fem av de vanligaste typerna av sand i konstruktion:

1. Betongsand

Betongsand, som namnet antyder, är den vanligaste typen som blandas med cement. Kallas även grov eller vass sand, den består av större partiklar, vilket gör den grov och mindre absorberande. Som ett resultat är den mer tillförlitlig för applikationer som behöver tåla väder och vind eller ge strukturellt stöd.

Betongsand är typiskt gjord av gnejsberg, granit, fällberg eller kalksten. Utöver att vara en central ingrediens i betong kan den även se användning i rör eller som avjämningsmedium. Ibland ser du till och med människor använda betongsand för att ge mer dragkraft på is.

2. Krossad stensand

Krossad stensand påminner mycket om grus och beter sig mycket som det också. Som du säkert har gissat kommer den här typen av sand från krosssten, oftast granit eller kalksten. Krossad sten är ett prisvärt alternativ till andra betongkomponenter, som ger liknande nivåer av styrka och motståndskraft.

Eftersom det är både starkt och prisvärt, kommer du att se det mycket inom vägbyggen. Vägarbetare använder det ofta som underlag innan de lägger ner slätare asfalt. Du kan även se den användas för putsning och bruksblandning under vissa omständigheter.

3. Brukssand

Medan den mesta sanden av betong och krossad sten består av kalksten eller granit, kommer brukssand vanligtvis från kvarts. Den är grov och komprimerar bra, trots att den inte tvättas eller behandlas. Du kommer ibland att höra folk hänvisa till det som rörsand eller fyllsand, eftersom det är två av dess vanligaste användningsområden.

Med tanke på hur väl den komprimerar är brukssand idealisk för att fylla i. hål. Många byggföretag använder det också för att fylla på rör eller isolera kablar. Det är dock inte dess enda tillämpningar, eftersom du också ser det som en komponent av betong.

4. Mursand

Mursand, även kallad vit sand, liknar betongsand. Till skillnad från betongsand är det dock ett finare aggregat med en mycket mer enhetlig partikelstorlek. Som ett resultat kan det vara lättare att arbeta med, så du kommer att se det i olika applikationer.

Precis som betongsand är mursand ett populärt val att blanda med cement. Många byggare använder det även i murbruk, som fogsand under markstenar eller i uteplatsbyggen. Dess attraktiva utseende gör den till ett utmärkt val för alla yttre arbeten.

5. Strandsand

Det mesta av sanden som används för byggen är inte vad du hittar på stranden. Ibland ser du byggföretag som använder strandsand, men inte för samma applikationer som andra typer. Den mesta sanden från stränder eller havet har vissa hållbarhetsproblem, men deras fina struktur är idealisk för att skapa mjuka ytor.

Saker som lekplatser och volleybollplaner är de mest anmärkningsvärda användningsområdena för strandsand i byggen. Det är för absorberande och mjukt för många byggnadsändamål, men det känns och ser utmärkt ut.

De typer av sand som håller bygget igång

Vissa företag använder andra termer för dessa typer av sand eller kan gruppera några av dem. Oavsett hur du delar eller namnger dem, men det finns flera typer av sand som används för konstruktion som du kan välja mellan. Var och en har unika egenskaper som gör den mer eller mindre idealisk för olika ändamål.

Även om det kan verka konstigt till en början, är sand en viktig del av konstruktionen. Att känna till dina olika alternativ hjälper dig att hitta rätt material för jobbet.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!