Ultimat Guide för att Putsa ett tak

Så, är du redo att putsa ditt tak? Oavsett om du har mer tid på dig än vanligt eller om din make bjuder in dig till ett gör-det-själv-projekt, är att putsa ett tak ett av de enklaste projekten du kan göra i bekvämligheten av ditt hem, bara om du gör det på rätt sätt!

Som tur är har vi samlat stegen och tipsen för att hjälpa dig att fullända ditt gipsprojekt. Att bemästra teknikerna kommer att ta tid, men med tålamod och uthållighet kommer du att vara på god väg.

Utan vidare, här är steg-för-steg-processen för att putsa ett tak:

Samla rätt verktyg

Före något annat, samla alla verktyg du behöver. Sök efter de nödvändiga föremålen på din bodega eller köp dem om du inte har dem i din ägo.

Nödvändiga förnödenheter inkluderar följande:

  • Stege
  • Sandpapper
  • Rent vatten
  • Svamp
  • Blandarstav
  • Gips
  • Spackel
  • När allt är klart är det dags att börja jobba.

Förbered området

Tänk på att putsning av ett tak är lika rörigt som att måla det. Föreställ dig det här: du måste balansera dig själv på en stege med en putsslev på handen och du måste sprida den över taket. Att putsa ett tak innebär att du riskerar att få stänk och dropp på ditt golv och dina omgivande möbler.

Ta därför bort möblerna från området för att förhindra att de får stänk. Om du inte kan flytta andra möbler, täck dem med ett plastark eller använd tidning. Likaså täcka hela golvet. Du vill inte ha ett putsat golv på ditt kakel, lövträ och matta.

Bortsett från det måste du skydda dig själv också. Bär hatt, skyddsmask, gamla kläder och handskar för att inte få gips som droppar på huden.

Förbered taket

Nu när dina verktyg är klara och området är helt skyddat är det dags att slipa ojämna fläckar. Detta gör att du kan få ett sömlöst, färdigt tak efter ditt putsprojekt.

Även om du har ett ganska nytt tak bör du inte hoppa över den här delen. Slipa och rengör den för att bli av med brister.

Rengöring är bara en relativt enkel uppgift – du förstår, du behöver bara ett vakuum för att suga upp spindelväv och annat damm och sedan blötlägga en svamp med tvålvatten för att torka ut kvarvarande damm och andra rester. Blötlägg svampen en gång till, men den här gången med endast kranvatten för att ta bort spår av tvål.

Följaktligen, om ditt innertak har utsatts för olja, se till att använda ett avfettningsmedel först eftersom gipset inte skulle fästa på ett oljedränkt tak.

Om du har hål i taket, se till att lappa dem först innan du putsar. Det kommer inte bara att höja det övergripande utseendet på ditt tak, utan det är också ett utmärkt sätt att förhindra ytterligare takskador.

Blanda gips eller använd förblandad gips

Blanda gipsen med samma vatten- och gipsförhållande. Tillsätt gipset i vattnet och använd din mixerstav för att skapa ett slätt hopkok. När du har nått en konsekvent textur, eller om du redan har ett färdigblandat gips, fortsätt till nästa steg.

Fortsätt med att putsa taket

Nu när ditt gips är klart är du nu redo för uppgiften. Med ditt gips, en hink rent vatten och putsspackel, klättra på stegen. Se till att alltid ha någon som säkrar din stege nerifrån och att personen också bär skyddsutrustning. Du och din kamrats säkerhet är högsta prioritet i det här projektet.

Skumma taket först. För att göra detta, torka av lite rent vatten på den del där du ska lägga till gipset. Efteråt, lägg till en avsevärd mängd gips på din murslevs kant och förfina produkten till en tunn, även senare. Applicera putsen i meterlånga rader och dela varje del av taket i små hanterbara steg. Överdriv inte och ta några pauser, särskilt om dina armar redan känner sig domna och trötta.

Använd den grova kanten på din murslev för att sprida gipset och skapa repor eller repor i gipset. När hela taket är täckt av gips, låt det stå i två dagar för att torka. När den torkat, applicera en andra beläggning med hjälp av teknikerna som nämns ovan. Låt det torka igen.

Förfina ditt tak

Även den skickligaste målaren kan ha misstag och brister i sitt arbete. Så oroa dig inte om du har några stötar på ditt projekt. Ett sandpapper hjälper dig att rädda dagen. Du behöver bara slipa igenom gupparna, och med en smula armbågsfett ska ditt tak vara så slätt som du föreställt dig.

Slutsats

Att putsa ett tak kan vara ett knepigt, tråkigt jobb. Men med rätt information och verktyg kan du klara detta på nolltid.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!