Hur man Avfuktar ett Badrum – Bästa Tips & Guide

Ditt badrum kan vara ett fuktigt område efter dagliga handtvättar, ångduschar och varma bad. Fukten kan förstöra din vackra tapet och inredning men mögeltillväxt kan vara det värsta av allt. Du kanske undrar hur man avfuktar ett badrum. Det finns några metoder för att avfukta ditt badrum. Genom att läsa den här artikeln kan du få några idéer om det.

Orsaker bakom kondensation

Varje badrum tenderar att ändra temperatur som att det blir varmt efter att ha tagit en varm- eller ångdusch och kallt när du inte använder det. Efter ett kallt bad blir luften sval vilket kan leda till att ytor och andra väggar blir svalare. Fuktig luft bildar kondens när den kommer i kontakt med kallare ytor.

På grund av mer vattenånga uppstår ofta kraftig kondens som orsakar mögel och svartmögel. Detta sker i ditt badrums tak, mellan kakel och väggar. Sådana problem kan bli värre om det inte finns tillräcklig ventilation, fönster eller fläktar. Du kan lida av astma, allergisk reaktion eller andra hälsorisker på grund av denna situation. Därmed blir det en nödvändighet att avfukta ett badrum för att undvika sådana problem.

Det finns några enkla steg för att minska fukt i ditt badrum. Dessa steg skulle hjälpa till att säkerställa att du kan undvika hälsoproblem och hålla dig frisk.

Lämna dörrar och fönster öppna

Du borde gå badrumsfönstren och dörrarna öppnas efter din dusch eller bad. Håll dem öppna när du duschar i varmt väder eftersom det låter utomhusluften komma in i badrummet och minimerar fuktigheten i ditt badrum. Om ditt badrum inte har några fönster bör du lämna dörren öppen under dagen. Fukten skulle spädas ut i bostadsutrymmen och luftfuktigheten minskar. Avgasfläktar

Vissa badrum har redan en frånluftsfläkt det är viktigt för att minska luftfuktigheten, men i vissa fall är fläkten inte tillräckligt stor för att cirkulera den fuktiga luften i hela rummet. Du bör använda denna fläkt när du använder vatten i stora mängder för att skingra ångan. Se till att avgaserna filtreras till den yttre ventilen. Andra utrymmen som en vind är mer benägna att utveckla mögel och smuts.

Avfuktare

Ett annat sätt att bli av av mögelangrepp och bakterier i ditt badrum är att använda bästa badrumsavfuktaren när det inte finns någon ventilation. Om du installerar en avfuktare, skulle den dra ut fukten som skapas på grund av en varm dusch och tillbaka spränga den torra luften i ditt badrum som förhindrar kondens som kan väcka mögel och bakterier. Du hittar små avfuktare på marknaden som är lätta att installera på toppen av toalettsitsen. En bärbar avfuktare kommer väl till pass och du kan använda den vid behov.

Använd din värmare

Om det finns ett värmesystem i ditt badrum eller en elektrisk handdukstork, du bör slå på den innan din dusch. Det skulle värma upp badrummet och väggarna och speglarna blir varmare vilket minskar risken för kondens.

Dubbelglasfönster 

Englasade fönster är mer benägna att bli kallare vilket kan skapa mer kondens. Du kan minska detta genom att dubbelglasa dina badrumsfönster.

Ta bort fuktiga föremål

Du borde Förvara inte fuktiga handdukar och mattor i badrummet. Torka dem utomhus och håll alltid allt torrt i ditt badrum eftersom fuktiga saker kan skapa mögel och öka kondens.Svalare duschar eller badkar

Varma duschar ökar inte bara energiräkningen utan ökar också fuktnivåerna i badrummet. Du bör duscha eller bada med kallare vatten om möjligt. Det kan minska ångnivån och hålla luften torr.

Fyllning av badet

När du fyller badet, kör kallt vatten i första hand och kör sedan varmt vatten. det skulle hjälpa till att minska ångan.

Luftkonditionering

Ett annat alternativ för att minska luftfuktigheten är att använda luftkonditionering. En liten luftkonditionering skulle vara till stor hjälp i ett litet badrum eller där det inte finns någon frånluftsfläkt. Du kan placera den här enheten i ditt badrumsfönster eller ansluta den med en ventilationsslang som kommer in i ditt fönster för att ge god ventilation och luftcirkulation i badrummet.

Torra gardiner

Gardinerna i ditt badrum kan lätt bli blöta när du tar ett bad. Du bör inte hålla dem blöta. Torka dem utomhus eller använd plastgardiner som du lätt kan torka av efter användning. Det är bättre att inte använda gardiner på sådana platser där chanserna att bli blöta är högre. De är källan till ökande luftfuktighet i ditt badrum.

Åtgärda andra problem

Det kan finnas några problem som du bör åtgärda genom att ringa en professionell. Fuktigt tak och vattenläckage är de viktiga frågorna som kan göra ditt badrum vått hela tiden. Du bör ringa en rörmokare när du hittar tecken som sönderfallande puts, skalar tapeter eller färg, fuktiga fläckar, mögel och röta i skogen. Dessa enkla saker kan vara farliga för dig och din familjemedlems allmänna hälsa.

Anti-kondensfärg

Anti-kondensfärg blir mer populär eftersom den kan skydda ytväggarna och låta ytan andas ordentligt och greppa fukten som hjälper till att minska tillväxten av mögel eller mögel. Du kan måla dina badrumsväggar med sådana färger. Vatten skulle inte stanna längre på väggarna som är användbart för alla för att förhindra kondens.

Slutsats

Du ska inte låta ditt badrum bli en lämplig plats för mögel och smuts. Använd dessa steg ovan för att minska luftfuktigheten eftersom det är viktigt att hålla ett rent och hälsosamt badrum. Investera lite pengar för att installera frånluftsfläktar eller avfuktare och njut av ett allergifritt badrum.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!