Hur man Blandar Betong Hemma – Allt du Bör Veta

Att observera en god underhållskultur i ditt hem kräver inte alltid att man anlitar hantverkare för att utföra varje reparation.

Ibland kan du enkelt få jobb gjorda genom att följa enkla procedurer.

Betongblandning är bara en av dessa enkla procedurer. Då och då kan du behöva lappa om ytor i hemmet eller göra vissa konstruktioner med betong.

Att veta hur man blandar betong innebär att du enkelt kan göra dem själv.

Betong är helt enkelt en blandning av vatten, sand, sten och cement. För att forma ordentligt måste du blanda det i ett lämpligt förhållande. Du behöver en skottkärra, spade och lite skyddsutrustning som handskar, masker, och stövlar för att blanda betong hemma.

Skottkärran kan fungera som din blandningsplats och ett sätt för att transportera den blandade betongen. Du kan också välja att blanda betongen på golvet och sedan använda en panna eller skottkärra för att transportera den.

Steg-för-steg-guide för att blanda din betong


1. Gör beståndsdelarna redo

När man köper sten, sand och cement för att tillverka betong, problemet med rätt kvantitet att köpa kan uppstå, särskilt om du är oerfaren.

I det här fallet kan du använda ett volymförhållande på 1:2:3 för att vägleda dig när du köper beståndsdelarna. Detta förhållande innebär att för varje kvantitet cement du köper bör du köpa dubbelt så mycket som sand och tre gånger så mycket som sten.

Om det är svårt att få cement, sand och sten individuellt. , sök efter förblandad betong.

Förblandad betong är en blandning av sand, sten och cement utan vatten. Du behöver bara tillsätta rätt mängd vatten, blanda och applicera det på det område som behövs. När du gör klart din sand, cement och sten, se till att du har tillräckligt med vatten. Du kanske använder mer vatten än du tror kommer att räcka.

2. Torrblanda betongen

Blandning är nästa efter inköp av beståndsdelarna. Tänk på att blandningen bör vara i förhållandet 1:2:3 för cement, sand respektive grus. Du kan ändra detta förhållande något, beroende på syftet med betongen.

Följ denna procedur för blandningsprocessen.

Häll sanden

Häll först sanden på plattformen du har valt att blanda betongbeståndsdelarna. Du kan använda din skottkärra för en liten blandning, och golvet (inte platsen där betongen ska gjutas) för en större blandning.

Kom ihåg att ta bort främmande material som löv och papper du ser i sanden. Dessa föremål kan försämra kvaliteten på din betong.

Häll din sten på sanden

För att säkerställa en korrekt blandning, blanda sanden och stenen grovt innan du tillsätter din cement.

Bred ut cementen jämnt på blandningen

Undvik koncentrera sig på ett visst område när man sprider cementen. Det kan ta längre tid att blandas ordentligt.

Börja blanda

Samla först blandningen i en hög (som en kon). Om du gör detta kommer cementen att blandas lite med sanden, vilket minskar cementens dammiga natur. Ett skickligt sätt att torrblanda betongen är att replikera den konformade blandningen i ett närliggande röjt utrymme. Den här metoden rekommenderas starkt om din blandning är i en stor mängd.

Sanden, cement och sten blandas ihop snabbare när du samlar ihop den torra blandningen igen för att bilda en kon. För en liten blandning kan du välja att blanda den genom att vända den om och om igen på samma plats. När det är klart gör du ett brett hål i mitten.

Observera att det bör ta minst två varv eller mer för att få en ordentlig blandning. Om du inte blandar det ordentligt i detta skede kan det bli svårare att göra det efter att ha tillsatt vatten.

3. Förbered platsen för att hälla blandningen

Du måste förbereda platsen där du ska hälla betongen innan du häller vatten i din betong och blandar det.

Om du skjuter upp förberedelsen av platsen tills efter blandning av den våta betongen börjar den stelna. Det kan sluta med att du blandar om en halvfast betong eftersom att förbereda platsen kan ta mycket tid.

Därför kommer att förbereda platsen att öka kvaliteten på ditt arbete efter att du har hällde betongen.

Rensa skräpet

Ta bort gräs, smuts och andra föremål från platsen där du tänker gjuta din betong.

Konstruera barrikader

Du måste kartlägga den specifika region du ska gjuta din betong. Använd plankor eller brädor för att definiera området, speciellt om det är en lutande region. Barrikaden kommer att hålla betongen i form under hela torkningsprocessen.

Vattna området

Vatten hjälper till att kompaktera jorden och gör att betongen fastnar på den. Om du vill gjuta betongen på gammal betong, blöt den gamla betongen så att den nya betongen fäster vid den.

4. Blanda betongen med vatten

Tillsätt vatten till den torra blandningen.

Anslut din slang till en vattenkälla och tillför vatten till hålet som bildas i mitten av din torra betong. Det är lämpligt att manuellt ösa in vatten i betongen om betongen inte är en stor mängd.

När du använder en slang riskerar du att övervattna din betong, vilket kan få den att krympa när du använder en slang. det torkar. Det kommer också att försämra kvaliteten på ditt jobb.

När du har hällt vatten, låt det blötläggas innan det blandas. Om du är tidsmedveten kan du göra det här steget innan du förbereder platsen så att du är upptagen med att förbereda platsen medan betongen suger upp vattnet.

Blanda ordentligt

Börja blanda så snart betongen har blött tillräckligt med vatten. Kom ihåg att du alltid kan tillsätta mer vatten till cementen när du blandar. Du måste vara försiktig med mängden vatten du tillsätter åt gången.

5. Häll på den förberedda platsen

Nu är din betong redo att användas. Strö lite vatten i en tom panna eller skottkärra och häll din betong i den. Det stänkta vattnet gör att betongen lätt kan rinna ut när den hälls på platsen.

Om det finns rester av betong efter att du har använt önskad mängd bör du kassera resten på rätt sätt .

6. Rengöring

Detta är det sista men lika viktiga steget när man blandar betong hemma. Börja från platsen där du blandade betongen, rengör golvet du använde (om det är på ett betonggolv) genom att hälla en generös mängd vatten på golvet och borsta bort det. Detta steg bör ske efter att den återstående betongen skrotats.

Om du utförde blandningen på jorden, strö sand på området så att alla som går över det inte skadar sina skor vid betongen.

Fortsätt att tvätta skottkärran, pannan, stövlar, handskar, spade och all annan utrustning du använde när du blandade betongen.

Tips som hjälper dig att uppnå ett bättre resultat när du blandar betong själv


1. Välj rätt cementmärke eller kvalitet

Det finns så många cementmärken på marknaden, men den mest populära är Portland Cement. Gör en förfrågan om kvaliteten på Portland Cement-produkter som är tillgängliga i ditt område innan du bestämmer dig för vilken du ska köpa.

2. Håll dig till rätt förhållande

Undvik att skära kostnader genom att minska mängden sand, sten eller cement som används för att förbereda betongen. Det kommer bara att resultera i ett dåligt utfört jobb, vilket kostar dig mer utgifter att göra om.

3. Stänk vatten ofta

Efter dig’ Om du har gjutit betongen måste du fortfarande hälla vatten på den ofta i minst en vecka. Om du gör det hjälper betongen att stelna bättre.

4. Ha inte bråttom

Det är möjligt att du själv lyckats pressa ut tid från ditt fullspäckade schema till jobbet. Du måste vara generös med din tid när du är på jobbet. Om du har bråttom kan det sluta med att du blandar betongen dåligt. Du kan också orsaka skada på dig själv när du använder spaden, pannan eller skottkärran.

5. Bär din skyddsutrustning

Genom att ta på dig din skyddsutrustning kan du blanda betongen utan att behöva oroa dig för att bli fläckig eller få skador. Det låter dig också inta bekväma positioner när du blandar och bär betongen.

6. Överväg att lägga till styrskarvar

Kontrollfogar är snitt som görs till betongplattor för att låta betongen dra ihop sig och expandera med temperaturförändringar. De hjälper till att förhindra att din betong spricker på grund av hårt väder. Du kan använda en fogslev för att göra dessa fogar på betongen när den fortfarande är våt.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!