Hur man Installerar Infälld Belysning (Infällda Spotlights)

Ett av de bästa sätten att försköna ditt hem eller kontor och få det att se lyxigt och strålande ut är genom din belysning.

Ett väl upplyst rum bidrar långt till att förbättra den övergripande estetiken hos rummet. En av de bästa belysningen för hem är den infällda belysningen, som annars är känd som en downlight, can light eller pot light.

Infälld belysning är en armatur som är fixerad i en hålighet. öppning i taket. Den koncentrerar sitt ljus i en riktning nedåt antingen som en bred strålkastare eller smal strålkastare.

Den kan användas för kommersiella ändamål och bostadsändamål. Du kan använda den i ditt kök, badrum, hall eller sovrum.

Infälld belysning är så mångsidig och kan monteras på praktiskt taget vilken plats du önskar. Den kan användas för väggbelysning, downlighting eller uplighting, beroende på vad du föredrar.

Den här typen av belysning är också utmärkt för att ge omgivande ljus i bostäder och kommersiella utrymmen, och accentbelysning för att framhäva möbler, konstverk eller själva väggen.

Om du har letat efter den perfekta guiden som hjälper dig att framgångsrikt installera din infällda belysning utan krångel, är du på rätt plats.

I den här guiden får du lära dig allt du behöver veta om infälld belysning och hur du framgångsrikt installerar den om du är kunnig i gör-det-själv.

Typer av infälld belysning

Omgivnings-/allmänbelysning: Denna typ installeras ofta i taket för vardagsrummet eller köket. Det beror på att det är mycket trafik på de platserna. Den kan även användas för downlighting.

Accent/Punktljus: Detta är tillämpligt när det finns en kontaktpunkt. Till exempel ett konstverk eller en öppen spismantel som ska belysas. Den optimala vinkeln för att minska bländning vid spotlighting av konst är 30 grader.

Vägg: Detta är mindre hårt än direkt downlighting. Den används för att belysa vägar eller trappor med en vinklad fläns för att rikta ljuset nedåt.

Estetik

För att få ett modernare utseende, skaffa en fyrkantig eller cirkulär öppning för en mer klassisk estetik.

För en trim som passar sömlöst med ytan, välj en icke-flänsad trim. En flänsad trim ger dig ett märkbart utseende.

För djup, få en fasad trim. Och för en minimalistisk finish, skaffa en platt trim.

Funktionalitet

Våt/fuktigt läge Trim: Denna bör användas i områden där vatten kan komma i kontakt med inredningen, till exempel duschen. Trim för fuktiga ställen kan användas överallt.

Justerbara/fasta lister: Justerbara lister är lämpliga för sluttande tak eller väggar som ska tvättas. Bortsett från detta bör fasta trimningar användas. Justerbara trim kan vara riktade. Detta hjälper till att ge största möjliga flexibilitet när det gäller att rikta ljus eller kardantrim som inte är riktigt lika flexibla.

Lampa

De flesta lampor i infällda belysningar är LED-lampor . Men om du inte använder LED kan du överväga något av följande.

Fördelar med infälld belysning

  • Det är en dold ljuskälla
  • Det är energieffektivt
  • Ljuset tillför skönhet och lyster till nästan alla ställen eller rum
  • Den förbrukar mindre ström jämfört med ljuskronan

Nackdelar med infälld belysning

    • Denna typ av belysning är permanent
    • Ofta kan installationsprocessen kräva en hel del professionalism. Därför är det inte gör-det-själv-vänligt

Verktyg för installation av infälld belysning

Hur man installerar infälld belysning

Innan du börjar din installation, ta dig tid att noggrant läsa tillverkarens instruktioner eftersom alla armaturer inte är samma. Du kan sedan fortsätta med följande.

1. Stäng av strömmen

Loka upp brytarpanelen och stäng av strömmen till rummet eller kretsen du ska arbeta på. Om du har svårt att hitta strömkällan genom huvudbrytaren, bryt sedan strömmen till hela huset. Se till att strömmen är avstängd med hjälp av en spänningsprovare.

2. Leta reda på takbjälklaget

För en ny installation, lokalisera takbjälklaget för att undvika att borra i dem. Du kan skaffa en dubbsökare för att påskynda detta.

Bjälkarna är cirka 16 till 24 tum från varandra. Lokalisera den första reglen för att göra det enkelt att hitta de andra med en dubbsökare. Alternativt, gå in på vinden och notera reglarnas riktning och avstånd.

3. Ta måttet

De flesta lampor kommer med en pappersmall för att spåra en cirkel i taket. De mest populära storlekarna är 4″, 5″ och 6″ i diameter. Markera platsen för lampan i taket och se till att det inte finns någon bjälke i närheten. Om du eftermonterar en gammal lampa, mät storleken på den befintliga lampan. hål.

Innan du börjar skära hål i dina tak eller väggar måste du markera installationsplatsen noggrant. Använd ett mätverktyg för att mäta och bestämma exakt var du vill placera dina spotlights. Använd sedan en penna eller markör för att markera dessa platser på taket eller väggen. För att undvika misstag kan du skapa en mall av kartong eller plywood med de exakta måtten för att använda som guide vid skärningen.

4. Skär ut hålet i taket

Efter att ha markerat platsen för hålet, borra hålet med en hålborr. Använd sedan en gipssåg för att skära ut cirkeln för armaturen Se till att du ger så jämn skärning som möjligt.

Var extra försiktig med äldre tak där gips- eller gipstaket kan vara hårt och benäget att smula sönder under stress. hål för att inte förstöra installationen och skada ditt tak.

Använd en hålsåg som har rätt diameter för dina spotlights och följ tillverkarens rekommenderade storlek. Var noga med att vara försiktig och hålla dig innanför de markerade områdena. Arbeta långsamt och kontrollera regelbundet så att du får en ren och jämn skärning.

5. Ta bort gammal fixtur och kopplingsdosa

Om du eftermonterar, ta bort den gamla lampan armatur och kopplingsdosa från taket. Använd en såg för att skära kopplingsdosan från reglen som den är fäst vid. Undvik att skada kablar eftersom de kan ha kort spännvidd och kommer att försvåra ditt arbete.

6. Anslut och säkra ledningar (Sätt upp kopplingsdosan)

Kopplingsdosan rymmer alla ledningar så snart lampor är installerade. Öppna den bifogade kopplingsdosan på lampan och kläm fast ledningarna som sticker ut från taket till lådan.

Leta reda på jordledningen från din elkälla, vrid de två och placera ett ledningslock över dem för att säkra anslutningen. Din lampa ska ha tre ledningar – en koppartråd och två ledare. Se till att du lämnar tillräckligt med utrymme för att enkelt flytta dessa kablar efter behov.

Ta bort plastisolering från änden av ledningarna och använd trådmuttrar för att para ihop ledningarna. Gör trådanslutningarna till armaturen; matcha en vit ledning med en vit ledning, en svart ledning med en svart ledning och en blank koppartråd med en blank koppartråd.

Stick in varje ansluten ledning i kopplingsdosan och täck med dess lock. Din kopplingsdosa ska placeras innanför taket. Men sträck inte ledningarna för långt från ljuset. Om du tycker att det här steget är komplicerat, tveka inte att kontakta en professionell.

Se till att du använder rätt typ av elkabel för ditt projekt och att den är av rätt längd. Använd en kopplingsdosa för att ansluta elkablarna och följ noga tillverkarens anvisningar för att säkerställa korrekt anslutning och isolering av kablar.

7. Testa strömmen

Innan du installerar höljet, sätt på strömmen tillfälligt igen och använd en spänningsmätare för att bekräfta om elektricitet når glödlampsuttaget. Stäng sedan av brytaren igen tills projektet är klart.

8. Montering av spotlights

Nu är det dags att montera dina spotlights i de skurna hålen. Placera varje spotlight försiktigt i sitt tilldelade utrymme och se till att de passar tätt och säkert. Beroende på vilken typ av spotlights du har kan du använda klämmor eller fjädrar för att säkra dem på plats. Följ tillverkarens instruktioner för att säkerställa rätt monteringsteknik.

9. Fäst baffel och trim

En baffel är en inre mantel som används för att täcka burklamporna (höljet) för ett polerat utseende medan klädseln används för att täcka fälgen av burklamporna och det omgivande hålet. Trimmen döljer de oregelbundna eller ojämna kanterna under installationen.

De flesta gånger är baffeln och trimerna fästa på huset med metallfjädrar. Dra ut snören så långt de går och fäst dem i höljet vid de kompatibla hålen i burken. Skjut sedan baffeln och trimma uppåt tills klädseln är helt i nivå med taket.

Nu är det dags att ansluta spotlights till strömmen. Anslut elkablarna från spotlights till de motsvarande elkablarna i kopplingsdosan. Var noga med att dubbelkolla att anslutningarna är ordentligt säkrade och isolerade för att undvika risk för kortslutning eller elektriska problem.

10. Välj en glödlampa

Välj en glödlampa med godkänd basstorlek, värme, och watt för din armatur. Halogen- och LED-lampor är de vanligaste valen för infälld belysning. LED-lampor är dock mer populära, moderna och kostnadseffektiva. Om du använder en dimmer, se till att glödlampan är dimbar.

11. Återställ elen

Inspektera din installation när lamporna tänds. Om du märker bågar, knäppningar, lampor som flimrar eller ljud, stäng av strömmen och ring en auktoriserad elektriker för att hjälpa dig undersöka det för att förhindra brandrisk.

När alla anslutningar är gjorda är det dags att återställa strömmen och testa belysningen. Slå på strömmen och kontrollera om spotlights tänds som förväntat. Om någon spotlight inte fungerar som den ska, dubbelkolla anslutningarna och se till att allt är korrekt installerat. Justera sedan spotlights efter behov för att uppnå önskad belysningseffekt.

Säkerhetstips och försiktighetsåtgärder

När det gäller elektriska installationer är säkerheten av yttersta vikt. Här är några viktiga säkerhetstips och försiktighetsåtgärder att följa under installationen av infälld belysning:

Anlita en behörig elektriker vid osäkerhet

Om du känner dig osäker på någon del av installationsprocessen, tveka inte att kontakta och anlita en behörig elektriker. De har den nödvändiga kunskapen och erfarenheten för att säkerställa att installationen utförs korrekt och säkert.

Stäng alltid av strömmen vid installation och underhåll

Innan du börjar någon form av arbete med din elektriska installation är det avgörande att stänga av strömmen till de relevanta kretsarna. Detta minimerar risken för elektriska stötar och olyckor. Se till att du vet vilka brytare eller säkringar som styr strömmen till dina infällda spotlights och stäng av dem innan du fortsätter.

Undvik överbelastning av elsystemet

Se till att du inte överbelastar ditt elsystem genom att ansluta för många spotlights eller andra elektriska apparater på samma krets. Kontrollera de elektriska specifikationerna för ditt elsystem och följ rekommendationerna för belastning och kapacitet. Om du är osäker, rådfråga en elektriker för att säkerställa att ditt elsystem klarar den extra belastningen.

Använd skyddsglasögon och handskar vid skärning och installation

Under skärnings- och installationsprocessen är det viktigt att skydda dina ögon och händer. Använd skyddsglasögon för att skydda ögonen mot eventuella skräp eller damm som kan uppstå vid skärning av hål. Använd även lämpliga handskar för att undvika skärskador eller andra skador på händerna.

Slutsats

Infälld belysning är ett utmärkt val för olika platser i ditt hem eller kontor. Den ljusa atmosfären det ger ditt hem kan inte jämföras med någon annan typ av belysning. Det är därför det är den mest populära och mest använda belysningen av de flesta husägare.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!