Ett av de bästa sätten att försköna ditt hem eller kontor och få det att se lyxigt och strålande ut är genom din belysning.
Ett väl upplyst rum bidrar långt till att förbättra den övergripande estetiken hos rummet. En av de bästa belysningen för hem är den infällda belysningen, som annars är känd som en downlight, can light eller pot light.
Infälld belysning är en armatur som är fixerad i en hålighet. öppning i taket. Den koncentrerar sitt ljus i en riktning nedåt antingen som en bred strålkastare eller smal strålkastare.
Den kan användas för kommersiella ändamål och bostadsändamål. Du kan använda den i ditt kök, badrum, hall eller sovrum.
Infälld belysning är så mångsidig och kan monteras på praktiskt taget vilken plats du önskar. Den kan användas för väggbelysning, downlighting eller uplighting, beroende på vad du föredrar.
Den här typen av belysning är också utmärkt för att ge omgivande ljus i bostäder och kommersiella utrymmen, och accentbelysning för att framhäva möbler, konstverk eller själva väggen.
Om du har letat efter den perfekta guiden som hjälper dig att framgångsrikt installera din infällda belysning utan krångel, är du på rätt plats .
I den här guiden får du lära dig allt du behöver veta om infälld belysning och hur du framgångsrikt installerar den om du är kunnig i gör-det-själv.
Typer av infälld belysning
Omgivnings-/allmänbelysning: Denna typ installeras ofta i taket för vardagsrummet eller köket. Det beror på att det är mycket trafik på de platserna. Den kan även användas för downlighting.
Accent/Punktljus: Detta är tillämpligt när det finns en kontaktpunkt. Till exempel ett konstverk eller en öppen spismantel som ska belysas. Den optimala vinkeln för att minska bländning vid spotlighting av konst är 30 grader.
Vägg: Detta är mindre hårt än direkt downlighting. Den används för att belysa vägar eller trappor med en vinklad fläns för att rikta ljuset nedåt.
Estetik
För att få ett modernare utseende, skaffa en fyrkantig eller cirkulär öppning för en mer klassisk estetik.
För en trim som passar sömlöst med ytan, välj en icke-flänsad trim. En flänsad trim ger dig ett märkbart utseende.
För djup, få en fasad trim. Och för en minimalistisk finish, skaffa en platt trim.
Funktionalitet
Våt/fuktigt läge Trim: Denna bör användas i områden där vatten kan komma i kontakt med inredningen, till exempel duschen. Trim för fuktiga ställen kan användas överallt.
Justerbara/fasta lister: Justerbara lister är lämpliga för sluttande tak eller väggar som ska tvättas. Bortsett från detta bör fasta trimningar användas. Justerbara trim kan vara riktade. Detta hjälper till att ge största möjliga flexibilitet när det gäller att rikta ljus eller kardantrim som inte är riktigt lika flexibla.
Lampa
De flesta lampor i infällda belysningar är LED-lampor . Men om du inte använder LED kan du överväga något av följande.
Fördelar med infälld belysning
- Det är en dold ljuskälla
- Det är energieffektivt
- Ljuset tillför skönhet och lyster till nästan alla ställen eller rum
- Den förbrukar mindre ström jämfört med ljuskronan
Nackdelar med infälld belysning
- Denna typ av belysning är permanent
- Ofta kan installationsprocessen kräva en hel del professionalism. Därför är det inte gör-det-själv-vänligt
Verktyg för installation av infälld belysning
- Gipssåg
- Borr med hålsågsbit
- Tång
- Skruvmejsel
- Tång
- Fisktejp
- Spänningstestare
Hur man installerar infälld belysning
Innan du börjar din installation, ta dig tid att noggrant läsa tillverkarens instruktioner eftersom alla armaturer inte är samma. Du kan sedan fortsätta med följande.
1. Stäng av strömmen
Loka upp brytarpanelen och stäng av strömmen till rummet eller kretsen du ska arbeta på. Om du har svårt att hitta strömkällan genom huvudbrytaren, bryt sedan strömmen till hela huset. Se till att strömmen är avstängd med hjälp av en spänningsprovare.
2. Leta reda på takbjälklaget
För en ny installation, lokalisera takbjälklaget för att undvika att borra i dem. Du kan skaffa en dubbsökare för att påskynda detta.
Bjälkarna är cirka 16 till 24 tum från varandra. Lokalisera den första reglen för att göra det enkelt att hitta de andra med en dubbsökare. Alternativt, gå in på vinden och notera reglarnas riktning och avstånd.
3. Ta måttet
De flesta lampor kommer med en pappersmall för att spåra en cirkel i taket. De mest populära storlekarna är 4″, 5″ och 6″ i diameter. Markera platsen för lampan i taket och se till att det inte finns någon bjälke i närheten. Om du eftermonterar en gammal lampa, mät storleken på den befintliga lampan. hål.
4. Klipp ut hålet i taket
Efter att ha markerat platsen för hålet, borra hålet med en hålborr. Använd sedan en gipssåg för att skära ut cirkeln för armaturen Se till att du ger så jämn skärning som möjligt.
Var extra försiktig med äldre tak där gips- eller gipstaket kan vara hårt och benäget att smula sönder under stress. hål för att inte förstöra installationen och skada ditt tak.
5. Ta bort gammal fixtur och kopplingsdosa
Om du eftermonterar, ta bort den gamla lampan armatur och kopplingsdosa från taket. Använd en såg för att skära kopplingsdosan från reglen som den är fäst vid. Undvik att skada kablar eftersom de kan ha kort spännvidd och kommer att försvåra ditt arbete.
6. Anslut och säkra ledningar (Sätt upp kopplingsdosan)
Kopplingsdosan rymmer alla ledningar så snart lampor är installerade. Öppna den bifogade kopplingsdosan på lampan och kläm fast ledningarna som sticker ut från taket till lådan.
Leta reda på jordledningen från din elkälla, vrid de två och placera ett ledningslock över dem för att säkra anslutningen. Din lampa ska ha tre ledningar – en koppartråd och två ledare. Se till att du lämnar tillräckligt med utrymme för att enkelt flytta dessa kablar efter behov.
Ta bort plastisolering från änden av ledningarna och använd trådmuttrar för att para ihop ledningarna. Gör trådanslutningarna till armaturen; matcha en vit ledning med en vit ledning, en svart ledning med en svart ledning och en blank koppartråd med en blank koppartråd.
Stick in varje ansluten ledning i kopplingsdosan och täck med dess lock. Din kopplingsdosa ska placeras innanför taket. Men sträck inte ledningarna för långt från ljuset. Om du tycker att det här steget är komplicerat, tveka inte att kontakta en professionell.
7. Testa kraft
Innan du installerar höljet, sätt på strömmen tillfälligt igen och använd en spänningsmätare för att bekräfta om elektricitet når glödlampsuttaget. Stäng sedan av brytaren igen tills projektet är klart.
8. Sätt in och säkra bostäder
Bostad kan även kallas burkljus. Börja med att sätta in höljet i det förberedda hålet. Hitta klämmorna längs dess kanter och använd en skruvmejsel för att trycka dem utåt tills ett klick känns för att säkert klämma fast huset i taket.
När du har använt alla klämmorna, dra i hölje försiktigt för att se till att den är stadig. Skjut upp huset i hålet och tryck fast det mot taket. Tryck sedan in de fyra metallklämmorna i höljet.
Knacka på clipsen med en hammare och spårskruvmejsel för att säkert låsa varje klämma.
9. Fäst baffel och trim
En baffel är en inre mantel som används för att täcka burklamporna (höljet) för ett polerat utseende medan klädseln används för att täcka fälgen av burklamporna och det omgivande hålet. Trimmen döljer de oregelbundna eller ojämna kanterna under installationen.
De flesta gånger är baffeln och trimerna fästa på huset med metallfjädrar. Dra ut snören så långt de går och fäst dem i höljet vid de kompatibla hålen i burken. Skjut sedan baffeln och trimma uppåt tills klädseln är helt i nivå med taket.
10. Välj en glödlampa
Välj en glödlampa med godkänd basstorlek, värme, och watt för din armatur. Halogen- och LED-lampor är de vanligaste valen för infälld belysning. LED-lampor är dock mer populära, moderna och kostnadseffektiva. Om du använder en dimmer, se till att glödlampan är dimbar.
11. Återställ din kraft
Inspektera din installation när lamporna tänds. Om du märker bågar, knäppningar, lampor som flimrar eller ljud, stäng av strömmen och ring en auktoriserad elektriker för att hjälpa dig undersöka det för att förhindra brandrisk.
Slutsats
Infälld belysning är ett utmärkt val för olika platser i ditt hem eller kontor. Den ljusa atmosfären det ger ditt hem kan inte jämföras med någon annan typ av belysning. Det är därför det är den mest populära och mest använda belysningen av de flesta husägare.