Ultimate Guide: Hur man rengör Badrumsplattor Effektivt

Har du någonsin gått in i ditt badrum och frågat dig själv var ditt skinande badrum tog vägen?

Nu är tillståndet för badrumsplattorna nedslående och du känner att du måste göra någonting åt det.

Hur i hela friden ska du bli av med all smuts och göra badrumsplattorna rena igen?

Att få dina badrumsplattor att bli skinande rena igen kan vara överväldigande, men du behöver inte oroa dig. Den här guiden hjälper dina badrumsplattor att gnistra igen och få tillbaka ett vackert leende på ditt ansikte.

För det första, känn din badrumsplattor!

Det är viktigt att veta vilken typ av klinker som finns i ditt badrum innan du börjar städa. Den här informationen hjälper dig att undvika skador på dina plattor från tunga rengöringsmedel.

Porslin och keramiska plattor är i allmänhet lättare att rengöra med nästan alla rengöringsmedel eller verktyg. Däremot kan slipande rengöringsdukar och syror som finns i citron och vinäger skada marmorplattor.

Här går vi igenom de verktyg och produkter som du kan använda för att rengöra dina badrumsplattor. Alla rengöringsverktyg och rengöringsmedel som nämns nedan är lätt tillgängliga i hem och närliggande butiker. Fortsätt läsa om du vill veta mer.

Hur man rengör badrumsplattor (Allmänna tips)

Här är allmänna städtips för dig om du inte kan tyda vilken typ av kakel som finns i ditt badrum.

Du kan effektivt rengöra ditt badrum för att lysa starkare oavsett vilken produkt som används. För det första, glöm aldrig kraften i en varm dusch. Om det kan avlasta dig efter en hård dags jobb, kan det få bort berg av smuts i ditt badrum. Kör varmt vatten över plattorna i ca 5 till 10 minuter innan rengöring. Kärnan i detta är att öppna porerna och mjuka upp den samlade smutsen på plattorna.

Nästa steg är att rensa bort alla större hinder för ett glittrande badrum, inklusive rengöring av fogmassan före plattorna. På så sätt undviker du sannolikheten för rengöring två gånger. När du rengör plattorna före fogmassan rinner smuts från fogmassan över till de rengjorda plattorna. Det skulle du inte vilja. Eller hur? I hem med ett större badrum, en ångtvätt rekommenderas.

Ett stort badrum är lika med en större yta och längre tid för att bli av med de tuffa fläckarna och smutsen helt. Men om du inte kommer åt en så rekommenderar vi att du använder bakpulver och vinäger blandat i vatten och sprayat direkt på smutsen. Städa upp väggplattorna först, sedan golvplattorna sist.

Slutligen, en försiktighetsåtgärd att vidta när du använder färdiga produkter från butiken: blanda inte två produkter. Använd hellre var och en åt gången för att undvika utsläpp av farliga ångor från en sådan blandning. Håll även fönstren öppna när du använder sådana produkter.

Hur man rengör marmorplattor i ditt badrum

Marmorplattor är gjorda av natursten och kräver därför känslig hantering och skötsel. Precis som alla andra naturstenar bör du rengöra marmor regelbundet. Försiktighet måste dock iakttas vid rengöring för att förhindra repor och förslitning.

Så här rengör du dina badrumsplattor i marmor:

 1. Rengör eller moppa golvet utan vatten för att ta bort damm och smuts
 2. Blanda 3 matskedar bakpulver och flytande diskmedel (stor mängd krävs) till en fjärdedel varmt vatten . Helst kan du få en kommersiell stenrensare
 3. Få en hink fylld med kranvatten. Bara vatten, ingen tillsats
 4. Doppa en mjuk mikrofiberduk eller en icke -slipsvamp i tvållösningen i steg 2 och skrubba golvet
 5. Skölj din svamp eller borsta ofta i vanligt vatten
 6. Gör sedan en pasta som innehåller 1 kopp gips, talk/vit krita i pulverform, kiselgur och vatten. Rör konsekvent tills den blir tjock, som gräddfil
 7. Häll destillerat vatten på det kraftigt fläckade området, applicera sedan ett tjockt pastalager på fläcken.
 8. Täck de inklistrade brickorna med plastfolie och försegla alla kanter med maskeringstejp i 24 till 48 timmar tills det torkar ut
 9. Ta bort plastfolien och torka ut pastan med en svamp eller mjuk trasa som inte ska slipa. Om det finns en fläck över, upprepa processen och torka av med en våt trasa. I allt du gör, repa inte plattorna eller använd tunga kemikalier på dem

Applicera en kommersiell stenfogmassa

Alternativt är dessa några lämpliga rengöringsmedel för en marmorplattor: Windex, lätt diskmedel, bakpulver, alkohol och väteperoxid. Använd alltid pH-neutrala rengöringsmedel. Undvik rengöringsmedel som vinäger, citron, ammoniak och blekmedel eftersom de är sura och hårda mot plattorna.

Hur man rengör badrumsplattor av keramik och porslin

Dessa plattor är hårdgräddade och belagda med glaserat glas, vilket gör dem hållbara och lätta att underhålla. Oavsett så behöver de tillräcklig uppmärksamhet och skötsel, särskilt badrumsplattorna som får mycket trafik per dag.

Så här rengör du keramik- och porslinsplattorna i ditt badrum.

 1. Skaffa en kvast eller dammsugare och ta bort alla smutsfläckar. Skrapa upp eventuell kvarvarande eller ansamlad smuts med en plastkniv
 2. Ta en hink och fyll den med varmt vatten, en halv matsked diskmedel och en halv kopp vinäger. Lite tvål krävs för att undvika tvålrester på plattorna
 3. Rengör din moppa under rinnande vatten för att ta bort rester från föregående rengöring. Varmt eller varmt vatten är att föredra
 4. Rengör plattorna med tvålvatten, rengör dem sedan med vanligt varmt vatten
 5. Torka av plattorna med en ren trasa för att förhindra vattenfläckar eller låt dem lufttorka. Om golvet ser suddigt ut efter rengöring har du antagligen använt lite för mycket tvål.
 6. Ta sedan din handduk, fukta den med citronsaft och rengör plattorna med den. Det är allt

Hur man rengör badrumsplattor med endast citron, vinäger eller bakpulver

Du kan välja att använda en enda produkt för att rengöra dina plattor om du inte är utskuren för att blanda A, B och C.

Citron

Detta är ett utmärkt rengöringsmedel som är lättillgängligt i hem och butiker. Citron fungerar bra med badrumsplattor på grund av dess sura egenskaper som kan lösa upp hård smuts och fläckar.

Häll citronsaft i en sprayflaska, spraya den över plattorna som ska rengöras och torka med en ren trasa eller en fuktig svamp. Ännu bättre, blötlägg svampen i citronsaften och torka av smutsen med den. Till sist, skölj av med varmt vatten, och du har ett förnyat badrumskakel.

Vinäger

Det här är ytterligare ett köksobjekt som fungerar magiskt för nästan allt. Du bör alltid ha vinäger hemma.

För att rengöra ditt badrumsplattor, skaffa en skål, tillsätt 1/2 kopp vit vinäger (destillerat) och 1 liter varmt vatten, blanda sedan.

Hämta sedan din rengöringsduk eller handduk, blöt i blandningen, rengör plattorna med den och skölj med varmt vatten. Alternativt kan du använda en sprayflaska, som i fallet med citron ovan.

Bikarbonat/bakpulver

Bakpulver kan göra underverk i ditt badrum, inte bara i deg eller kakor. Börja med att blanda 2 till 3 koppar bakpulver i en liten mängd vatten för att bilda en pasta. Applicera sedan på plattorna, skrubba med en mjuk borste eller svamp, torka av med en ren trasa och skölj av med varmt vatten.

Hur man rengör murbruket runt badrumsplattor

Dina badrumsplattor ser bara ut lika bra som injekteringsbruket som håller dem samman. Du har möjlighet att skaffa en injekteringsmaskin eller en gör-det-själv-rengöringsmetod. Om du är en gör det själv:are är den här guiden för dig.

 1. Ta en hink fylld med vatten, tillsätt syrgasblekmedel i pulverform (följ flaskans recept noggrant). Syreblekmedel är färgsäkert och giftfritt, till skillnad från klorblekmedel, och är lättillgängligt i butik
 2. Applicera blandningen på foglinjerna med en skurborste eller en sprayflaska. Om fogmassan är extra smutsig, använd båda appliceringsmetoderna Lämna att sitta i minst 30 minuter, men längre tid rekommenderas för ett renare resultat
 3. Använd sedan en gammal tandborste för att skrubba injekteringslinjerna. Torka av med en handduk när du skrubbar varje sektion
 4. Skölj till sist av med vatten och torka av det med en ren trasa eller låt det lufttorka
 5. Applicera en fogmassa när plattorna har torkat ordentligt

Bästa kakelrengörare för badrum

Vi erkänner att inte alla våra läsare uppskattar gör-det-själv eller hemgjorda rengöringsmedel; vissa vill bara ha en färdig produkt från butikerna, applicera den och få tillbaka plattorna till sitt gnistrande tillstånd. Om det sistnämnda låter som dig, är det här avsnittet för dig.

Nedan är några av de bästa kakelrengöringslösningarna du kan köpa för alla typer av plattor: keramik, marmor, glas eller porslin .

Kakelgolvrengöring

Det lämnar en naturlig glans och förhindrar att fläckar förstör ditt badrum. Det fungerar som ett förebyggande än ett botemedel.

VIM Golvrengöring

Detta fungerar bäst för stora ytor och tung rengöring. Det lämnar inga rester, och en liten mängd räcker långt.

Slutgiltiga tankar

Att veta hur du rengör dina badrumsplattor är ett måste om du vill ha den gnistan den hade den första dagen av installationen. Badrumsplattor, som alla andra plattor, förlorar sin glans och lyster genom avlagringar av tvålskum, slitage, smuts, vattenfläckar och andra faktorer.

Det är dyrt att byta ut badrumsplattor. Men med lite ansträngning i rengöring och underhåll, som vi har föreslagit ovan, kan du behålla lystern och glansen på dina badrumsplattor under mycket längre tid.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!