Hur du Underhåller en Skorsten – Underhållning av Skorstenar

Att underhålla din skorsten är viktigt för att hålla ditt hus säkert när du använder den öppna spisen. Utan ordentlig städning och omsorg är ditt hem känsligt för vattenskador och bränder.

Att hålla skorstenen ren är det andra viktiga steget för att förhindra skorstensbränder. Dessutom kan du spara pengar på energiräkningen. Om du inte använder din eldstad regelbundet kan du vara omedveten om huruvida skorstenen är ren eller inte.

Denna skorstensunderhåll hjälper till att se till att din skorsten fungerar som den ska och vårdas.

1. Ha ett fungerande eldstadsspjäll

Att ha ett eldstadsspjäll skapar en enorm skillnad i energieffektiviteten i ditt hus. När du inte använder eldstaden måste spjällen vara stängda för att förhindra att yttre drag tränger in i ditt hem genom din skorsten.

Om spjället inte stänger blir dina energikostnader högre. Det kommer att bli svårare för din luftkonditionering eller ugn att nå önskad temperatur eftersom de regelbundet kommer att kämpa mot drag. De kommer att använda mer ström för att kyla eller värma ditt hem, och kostnaden för din uppvärmning och elräkningar kommer att skjuta i höjden.

Det är viktigt att byta ut eller fixa spjällen när de inte fungerar som de ska. När du skaffar en ersättning, se till att den sitter korrekt och inte har några luckor.

2. Se till att skorstenen är vattentät

Elementen och fukten kan vara betydande problem för din skorsten. De kan orsaka mögel, försvaga dess strukturella integritet och till och med skada golvet och väggarna runt eldstaden. Du måste se till att din skorstens vattentätning, krona, och lock fungerar korrekt.

Börja med att vattentäta skorstenen. Genom att lägga ett vattentätningsmedel på utsidan av din skorsten kommer fukt inte att smyga in i ditt hus och bryta ner tegel och murbruk.

Så det finns ett stort hål på skorstenens topp som låter röken komma ut. Du vill inte täta det där hålet, men du vill inte heller att snö och regn ska komma in i ditt hem. Så vad kan du göra?

För murade skorstenar måste du skaffa en krona – ett betongskydd som förhindrar att någonting kommer in i huset. På samma sätt som skydd släpper ut röken genom ett rör som kommer från kronan.

För tillverkade skorstenar är det bra att lägga till kåpor. Den förseglar toppen samtidigt som den låter röken gå ut genom ett litet rör. De flesta prefabricerade skorstenar har galvaniserade stålkåpor med en tendens att rosta. Byt ut den mot ett kydd av koppar, aluminium eller rostfritt stål, så att du inte behöver oroa dig över rost igen.

Skyddet där din skorsten möter ditt tak vill du se till att hålla i gott skick.

3. Vet när du ska sota skorstenen

Oavsett vilken typ av eldstad du har, måste du sota din skorsten för att hålla ditt hus säkert. Men hur ofta ska du låta rengöra din skorsten?

Även om det inte finns någon bestämd tid för att sota din skorsten, finns det några saker du bör tänka på. Hur ofta du använder din eldstad avgör hur ofta du bör rengöra din skorsten. När fodret på skorstenen har fått 1-8 tum av sot behöver det rengöras.

Om du inte är säker på hur du ska mäta sot finns det ett enkelt mått du kan använda – skorstenen måste sotas var 50:e eld, även om detta skiljer sig från vilken typ av eldstad du har. Till exempel kräver en gaseldad spis rengöring mer sällan än en vedeldad spis.

4. Gaseldstäder är bättre än vedeldade eldstäder

Om du har en vedeldad spis kan det vara säkrare för ditt hem att ersätta den med en gaseldad spis. En gasdriven spis brinner mycket grönare än vanlig träbrasa. De är också mycket energieffektiva och producerar mindre skadlig rök. De har en effektivitetsklass på 92%-99% jämfört med de vanliga 60%-80%.

Det är både säkrare för effektiviteten och för dig. Eftersom den vedeldade spisen förbränner cirka 99 % av gasen som används, blir det mindre sot i skorstenen, vilket betyder att det är mindre brandrisk och du kan vänta längre mellan skorstensrengöringarna.

5. Se till att tegel- och murbruksfogarna inte sönderfaller

Fogarna och tegelstenarna i din skorsten spelar en viktig roll för att förhindra vattenskador i ditt hus. De börjar dock spricka och gå sönder med tiden och låter fukt komma in i ditt hem.

Om du märker att dina tegelstenar blir lösa och murbruk smulas sönder, behöver du en reparera murbruket.

Se till att skaffa ett vattentätande tätningsmedel för skorstensstapeln, eftersom det hjälper till att hålla tegel och murbruk skyddade från fukt.

6. Låt din skorsten kontrolleras en gång om året

Det räcker inte att bara titta på skorstenen för att upptäcka problem, eftersom vissa är bakomliggande och kräver en professionell för att upptäcka dem. Att låta din skorsten inspekteras en gång om året är avgörande för att garantera säkerheten för din skorsten.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!