Vad är energieffektiv golvvärme? – Guide

Ditt värmesystem använder mer energi och kostar mer att driva än något annat system i ditt hem. Av denna anledning kan byte till ett energieffektivt värmesystem minska ditt hems energiförbrukning och sänka dina månatliga räkningar. Det finns många olika typer av värmesystem, men energieffektiva golvvärmare är ett av de mest populära alternativen. Här är vad du bör veta om dessa värmesystem:

Hur fungerar energieffektiva golvvärmare?

Baseboardvärmare är elektriska motståndsvärmesystem. De kan inte värma upp hela ditt hem. Baseboardvärmare är zonvärmare, vilket innebär att de endast är utformade för att värma upp specifika områden i ditt hem. Varje golvvärmare styrs av en termostat placerad i samma rum som värmesystemet. Om ditt hem har flera golvvärmare behöver du en annan termostat för var och en.

Baseboardvärmare är utformade med elektriska värmeelement inneslutna i metallrör. Dessa rör är täckta av aluminium, vilket hjälper till med värmeöverföringen. Kall luft kommer in i systemet från botten av baspanelsvärmaren. Denna luft värms upp inuti värmaren innan den så småningom stiger upp i rummet. Detta är den huvudsakliga värmekällan från en golvvärmare. Men metallrören avger också en liten mängd värme.

Till skillnad från andra värmare använder golvvärmare inte fläktar för att cirkulera luft. På grund av detta kan dessa system ta lite längre tid att värma upp ett rum.

Hur energieffektiva är golvvärmare?

Alla elektriska motståndsvärmesystem är 100 % energieffektiva, vilket innebär att all energi som förbrukas av dessa värmesystem används för att producera värme. Ingen av energin går till spillo.

Det är dock viktigt att förstå att elektriciteten som används för att driva basboardvärmare genereras från kol, gas eller olja. Mycket energi går till spillo under processen att omvandla kol, gas eller olja till elektricitet. Endast cirka 30 % av energin från dessa källor omvandlas faktiskt till elektricitet, vilket innebär att 70 % går till spillo.

Så även om golvvärmaren inte slösar någon energi, går mycket energi till spillo i processen att försörja värmesystemet med ström. Som ett resultat av detta är det inte det mest energieffektiva sättet att hålla sig varm i ditt hem att använda ett elektriskt motståndsvärmesystem som en golvvärmare.

Värmesystem som drivs av naturgas-, propan- eller oljeugnar är mer energieffektiva än de som drivs av el. Men om du föredrar en elvärmare är det mest energieffektiva alternativet en elektrisk värmepump.

Hur mycket kostar det att driva golvvärmare?

De flesta golvvärmare är billiga, så du behöver inte spendera mycket pengar i förväg för att investera i denna typ av värmesystem. Faktum är att golvvärmare är mycket billigare än andra värmesystem, inklusive ugnar och värmepumpar.

Även om den initiala kostnaden för en golvvärmare är låg, är driftskostnaderna vanligtvis höga.  Det kostar mindre än 150kr att generera samma mängd värme med en elektrisk värmepump och cirka 70kr att generera den med en traditionell gasugn.

Hur man maximerar energieffektiviteten med golvvärmare

En golvvärmare är inte det mest energieffektiva sättet att värma upp ditt hem. Men om du planerar att använda en golvvärmare finns det vissa steg du kan vidta för att maximera dess energieffektivitet. Så här gör du:

  • Installera värmaren under ett fönster. Varm luft från värmaren kommer att stiga mot fönstret, vilket motverkar den kalla luften som faller från fönsterrutan.
  • Installera inte golvvärmare på innerväggar. Experter rekommenderar att öka tillförseln av värme runt ditt hems omkrets, det är där det mesta av värmeförlusten sker.
  • Placera golvvärmaren vid minst tre fjärdedelar av en tum över golvet. Det måste finnas tillräckligt med utrymme för kall luft att komma in genom värmarens botten. Om värmaren trycks mot golvet kommer kall luft inte att kunna komma in, vilket innebär att golvvärmaren inte kommer att kunna värma upp den.
  • Använd inte baspanelsvärmaren och centralvärmaren samtidigt. Du bör använd bara din baspanelsvärmare när du behöver värma ett specifikt rum i ditt hem och din centralvärmare, om du har en, är avstängd.
  • Välj det rätta värmekapacitet. Om värmekapaciteten är för låg kommer systemet inte att kunna värma upp rummet. Men om den är för hög kommer systemet att producera för mycket värme för rummet, vilket innebär att det kommer att slösa energi.

    Ha dessa tips i åtanke när du handlar efter, installerar och använder din energieffektiva golvvärmare.

  • Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
    Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!