Vad är ett Energieffektivitetsförhållande?

Uppvärmning och kyla är ett allvarligt energiavlopp för hemmet. Att använda ugnen eller luftkonditioneringen står för nästan hälften av hemmets energi varje månad. Detta innebär att uppvärmning och kylning också kan ta upp större delen av energiräkningen.

När sommaren börjar bli full av hetta måste husägare som letar efter en ny luftkonditionering uppmärksamma en siffra: energieffektivitetsförhållande. Vad är energieffektivitetsförhållandet och varför är det viktigt? Här är vad husägare behöver veta.

Vad är energieffektivitetsförhållandet?

Energieffektivitetsförhållandet gäller endast för fönsterenheter eller luftkonditioneringsapparater för rumsenheter. Denna siffra hänvisar till kyleffekten och eltillförseln och förhållandet mellan de två.

Husägare som tittar på energieffektivitetsförhållandet (EER) bör veta att högre siffror är bäst. Modeller som har en hög EER betyder att för varje watt el kommer den att erbjuda maximerad kylning.

Det finns en ekvation för att beräkna EER: Kapacitet ( BTU) / Effekt (W)

Vilka luftkonditioneringsapparater har det bästa energieffektivitetsförhållandet?

När husägare behöver byta ut sin VVS eller luftkonditionering kan kostnaden vara en investering. Energieffektiva luftkonditioneringsapparater kan dock erbjuda bättre energibesparingar samtidigt som de håller hemmet svalt.

Husägare kan hitta sina bästa energieffektiva luftkonditioneringsalternativ via ENERGY STAR, som listar de mest effektiva alternativen. De bästa alternativen för energieffektiva rumsluftkonditioneringsapparater erbjuder en EER på 15 och högre.

Vad är SEER?

Energieffektiviteten för fönster- eller rumsluftkonditioneringsenheter mäts genom att bestämma EER . Men centrala luftkonditioneringsenheter inkluderar ett annat mått på energieffektivitet.

Seasonal Energy Efficiency Ratio (SEER) visar hur effektivt det centrala systemet står i relation till dess energianvändning och kyleffektivitet. Medan energieffektivitetsförhållandet hittas genom att dividera kapaciteten med effekt, beräknas det säsongsbetonade energieffektivitetsförhållandet annorlunda.

Enligt Science Direct, “SEER-betyget beräknas genom att dividera det totala antalet BTU:er (brittisk) Termiska enheter) av värme som avlägsnas från luften med den totala mängden energi som krävs av luftkonditioneringen i wattimmar.”

Så medan EER använder watt, fokuserar SEER på wattimmar. Detta beror på att centrala system fungerar annorlunda än bärbara enheter eller fönsterenheter. Men återigen, ju högre SEER är, desto effektivare är systemet.

Göra en äldre luftkonditionering mer effektiv

Husägare kan inte nödvändigtvis ändra eller förbättra en äldre luftkonditioneringsapparats EER eller SEER, men de kan hjälpa till att maximera effektiviteten hos deras enhet.

För centrala luftkonditioneringsapparater kan till och med höja temperaturen lite varmare hjälpa till att minska energianvändningen. och kanske till och med räkningen också. För maximal energieffektivitet för ett system, ställ in termostaten på 25 grader Fahrenheit.

Att använda takfläktar kan också hjälpa till att cirkulera kall luft. Under sommaren bör takfläktens blad rotera moturs.

Den varma sommarsolen kan också värma upp hemmet och få luftkonditioneringen att göra mer arbete. Håll draperierna stängda i rummen under dagens hetta. Mörkläggningsgardiner skulle kunna ge ännu mer skugga och skydd mot den varma sommarsolen.

Andra problem som kan leda till en övernitisk VVS

Husägare kan märka att deras VVS fungerar konstant. Kanske är hemmet svårt att hålla svalt. Detta kan tyda på ett problem med andra delar av hemmet.

När rummen känns varmare än resten av hemmet, kan det finnas isoleringsproblem. Eller så kan windows vara en boven. Husägare kan välja att låta en professionell kontrollera isoleringsbehoven.

Det kan också vara problem med luftkonditioneringen. Husägare bör få sin luftkonditionering servad minst en gång om året. Detta kan hjälpa till att identifiera eventuella problem innan de blir dyrare investeringsproblem.

Husägare måste också se till att de byter luftfilter i sitt VVS-system regelbundet. Filter bör bytas var 90:e dag (för veckade filter). Ett smutsigt filter gör att systemet fungerar mindre effektivt.

Om systemet verkar starta lite för ofta kanske husägare också vill för att kontrollera termostaten. Någon kunde ha justerat den till en mycket svalare temperatur.

Ett centralt luftkonditioneringssystem kommer troligen att hålla i cirka 20 år. Äldre modeller kan dock ha en kortare livslängd. Eftersom dessa system är så dyra kan husägare besluta sig för att anpassa sina vanor för att maximera energieffektiviteten och besparingarna. Men när det är dags att byta ut en luftkonditioneringsapparat i rummet eller ett centralt system, kan valet av en energieffektiv modell ge de största besparingarna.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!