Vad är ett gråvattensystem? En Nybörjarguide

För de allra flesta är i väst är rent vatten lika enkelt som att sätta på en kran. Oavsett om det är för att tvätta tvätten, diska, ta en dusch eller spola toaletten, använder varje person cirka 80 till 100 liter vatten per dag – om inte mer. Samtidigt saknar 884 miljoner människor tillgång till rent vatten och den siffran fortsätter bara att växa.

Utifrån utsidan kan vattenbrist och ojämlikhet verka som ett problem som ligger utanför din kontroll. När allt kommer omkring är du bara en person. Hur skulle du kunna göra en positiv inverkan när du fortfarande behöver använda vatten dagligen? Svaret – åtminstone delvis – kan vara att använda ett gråvattensystem.

Vad är gråvatten?

Gråvatten är skonsamt använt vatten från din dusch, handfat, badkar och tvättmaskin. Detta vatten innehåller vanligtvis spår av hushållsrengöringsprodukter, olja och smuts. Därefter är det ofta säkert att återanvända för att vattna din trädgård eller gräsmatta. Du kan omfördela och återanvända gråvatten med något av följande system.

1. Obehandlat system: Det enklaste och mest prisvärda systemet är beroende av gravitationen för att transportera gråvatten från hushållsapparater till träd och buskar. Denna appliceringsmetod är idealisk för obehandlat vatten eftersom det fortfarande kan innehålla spår av fekalt material och kemikalier, vilket gör det osäkert för aktuella gräsmattor och trädgårdstillämpningar.

2. Filtrerat system: Ett filtrerat system är det populäraste alternativet i hushåll. Med detta system filtrerar och omfördelar pumpar gråvatten till växter. Ändå tar det här systemet inte bort fekalt material eller behandlar patogena organismer, så det är fortfarande riskabelt att använda för bevattning ovan jord.

3. Behandlat system: Detta system är en av de dyraste, om än mest effektiva behandlingsmetoderna för gråvatten. Vanligtvis förlitar den sig på ett grovt till fint filter för att ta bort större föroreningar samt ett kemiskt desinfektionsmedel eller aerob behandling för att befria vattnet från bakterier och mikroorganismer. Gråvattnet passerar sedan genom UV-ljus och samlas i en gastät behållare, vilket gör det säkert för både inomhus- och utomhusbruk.

Var säker

Om du funderar på att återanvända gråvatten i ditt hem — gillar att spola toaletter och tvätta tvätt — ett behandlat system är ditt enda alternativ. Men om du bara planerar att återanvända gråvatten för att bevattna din trädgård kan du välja mellan någon av de tre. Oavsett vilket är det viktigt att se till att du använder hushållsprodukter som är gråvattenvänliga. Annars kan skadliga kemikalier hamna i din trädgård, rinna ut i närliggande vattendrag eller till och med förorena din mat.

Gråvattenvänliga tvättmedel, sulfatfria schampon och handtvål och andra produkter fria från klor, parabener, etanolaminer, ftalater och fosfater är generellt sett säkra att använda i gråvattensystem. Natur- och ekologiskt sinnade butiker säljer också ett antal produkter som är kompatibla med dessa system.

Gör en skillnad

I slutändan kan ett gråvattensystem avsevärt minska din påverkan på miljön genom att minska din totala vatten konsumption. Faktum är att du kanske kan återanvända upp till 60 % av ditt hushållsvatten genom att använda något av dessa system. Men det finns också andra ytterligare sätt att spara vatten och se till att alla har tillräckligt för att hålla i många generationer framöver. Till exempel kan åtgärda läckor, dra åt rörledningar och installera lågflödesfixturer spara hundratals liter vatten varje år.

Dessutom kan uppsamling av regnvatten och använda det för att underhålla din trädgård eller trädgård också minska din vattenförbrukning. Anslut dina stuprör direkt till vattentunnor för enkel uppsamling och för att lindra vattenavrinning och jorderosion. Denna praxis för gräsmattaskötsel kan komplettera alla gråvattensystem och hjälpa dig att odla mer effektiva gräsmattor.

Även om dessa små förändringar kanske inte verkar som om de skulle göra någon större skillnad, kan de minska ditt hushålls vattenförbrukning avsevärt på lång sikt. Dessutom kommer du att spara energi och spara pengar. Låter som en win-win.

Upp till 40% rabatt på hundratals maskiner, verktyg och tillbehör från Metabo. Erbjudanden i kampanjen gäller fram till 22/5.
Upp till 40% rabatt på hundratals maskiner, verktyg och tillbehör från Metabo. Erbjudanden i kampanjen gäller fram till 22/5.