Vad är hållbart trädgårdsarbete? Hållbar Trädgårdsskötsel

Många människor börjar plantera sina trädgårdar. Trädgårdsmästare har alla sina egna rutiner som de följer varje år. Men eftersom hållbarhetstrenden gör sitt intåg i alla aspekter av livet vill fler erfarna trädgårdsmästare – och till och med nya trädgårdsmästare – gå över till hållbara trädgårdsskötsel.

Hållbar trädgårdsskötsel har blivit populärt de senaste åren, särskilt med klimatförändringar och stadsodling som heta ämnen. Om du vill göra skillnad för planeten och odla din egen mat, kanske du vill överväga hållbar trädgårdsarbete.

Definiera hållbar trädgårdsskötsel

Vad är hållbar trädgårdsskötsel egentligen? Även om det inte finns någon fast definition, är hållbar trädgårdsskötsel baserad på ekologisk trädgårdsskötsel, genom att den använder miljövänliga metoder och ger tillbaka till jorden. Slutmålet är att upprätthålla och bibehålla god markhälsa, samt att använda färre kemikalier. Det har utvecklats eftersom fler och fler människor har blivit medvetna om effekterna av traditionella trädgårdsmetoder.

Hållbarhet är en praxis för livet. När du väl har tänket att vara hållbar i allt från trädgårdsarbete till kläderna du köper, kommer du ofta att försöka vara hållbar i ditt dagliga liv. Det blir en livsstil för att förbättra miljön.

Med hållbar trädgårdsskötsel kommer du ofta att kunna spara energi, vatten och andra naturliga material. Dessutom brukar de som trädgårdar hållbart också spara pengar. Både du och miljön kommer att dra nytta av hållbart trädgårdsarbete.

Hållbar trädgårdsskötsel

Varje hållbar trädgårdsmästare strävar efter att förbättra miljön. Det finns några centrala hållbara trädgårdsskötselmetoder som är naturliga och vidmakthåller näring.

Här är några av huvudelementen som utgör hållbar trädgårdsskötsel. De ger dig ett bra ställe att börja om du vill odla hållbart.

Kompostering

Av alla hållbara trädgårdsskötselmetoder är detta den du bör börja med. Kompostering tillför så många näringsämnen till din jord, vilket gör att jorden kan bygga upp styrka för att upprätthålla din vegetation. Varje gång du komposterar skickar du mindre avfall till soptippen.

Istället för att slänga dina matrester och gräsklippsavfall, lägg dem i en kompostbehållare eller hög. När kompostmaterialen sitter och blandas bryts de ner så att du kan lägga till det som gödningsmedel i din trädgård. Det är helt naturligt och kostar inga extra pengar att göra.

Odla inhemska växter

Innan du planterar något i din trädgård, se till att växterna kan överleva och frodas i ditt klimat . Försök dessutom att odla inhemsk vegetation också. Naturen har redan designat växter som är perfekta för ditt klimat, så försök inte ta in främmande växter som inte kommer att växa lika bra.

Dessa växter tål torka, starka vindar och kraftigt regn, vilket innebär att du kommer att kunna spara vatten och inte behöver oroa dig för att växterna ska försvinna om det stormar. Inhemska växter kommer också att tillföra näringsämnen tillbaka till din jord, och de kommer att attrahera nyttiga insekter.

Bästa Jordfräsen – 11 Bäst i Test [Lista & Tips]

Sällskapsplantering

Sällskapsplantering är ett naturligt sätt att stöta bort skadedjur eller för att öka tillväxten av en annan växt. Vissa skadedjur lockas till viss vegetation. Genom att plantera en sällskapsväxt kommer skadedjuret dock att undvika dina grönsaksväxter. Här är några exempel på sällskapsväxter:

Basilika, tillsammans med tomater, stöter bort myggor och bladlöss, och den lockar bin för pollinering.

Salvia stöter bort morotsflugor.

Solrosor blir höga, vilket hjälper till att stödja klätterväxter som gurkor och ärtor .

Det finns många andra parningar, så gör din forskning för att hitta de perfekta sällskapsväxterna.

Spara vatten

En annan viktig del av hållbar trädgårdsskötsel är att spara vatten när det är möjligt. De som bor i utvecklade länder inser ofta inte eller tar för givet vikten av vatten. För att säkerställa att vattenförsörjningen du har förblir fräsch och ren, bör du bevara den.

Ett sätt att säkerställa att du har färskvatten är att inte använda kemiska bekämpningsmedel eller herbicider. Dessutom kan du samla vatten i en tunna för att använda för din trädgård. Att använda kompost och kompost över vegetation hjälper det också att behålla fukt, så du behöver inte använda så mycket för att vattna dina växter.

Spara frön

Äntligen kan du träna hållbart trädgårdsarbete genom att spara frön. I slutet av din trädgårdssäsong, när du har skördat alla grönsaker, spara fröna! Torka dem och förvara dem i en lufttät behållare på en sval, torr plats. På så sätt behöver du inte köpa nya frön nästa år.

Om dina plantor gick bra den här säsongen, kommer fröna du sparar att se till att dina plantor nästa år klarar sig lika bra eftersom de kommer från samma källa. Om du aldrig har sparat frön förut, börja med att spara enklare växter, som ärtor, bönor, gurka och paprika. När du väl fått kläm på det och vet hur du ska få igång fröna kan du förgrena dig till svårare växter.

Hur kommer du att göra din trädgård mer hållbar i år?

Nu när du känner till grunderna för hållbart trädgårdsarbete, hur ska du göra din trädgård mer hållbar i år? Hållbart trädgårdsskötsel är ett stort steg mot en hållbar livsstil. Du gör hälsosammare val för både dig själv och miljön!

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!