Vad är Miljövänliga Hus? Allt du Bör Veta!

Du har säkert hört termen “miljövänligt hus” tidigare. Men vad betyder det egentligen i praktiken?

Svaret på den frågan är att ett miljövänligt hus byggas med en mängd olika “miljövänliga” byggmetoder. Dessutom kan du blanda och kombinera några av de tillgängliga metoder för att få ett miljövänligt hus.

Oavsett vad dina miljölkrav är och vilket koldioxidavtryck du kan tolerera finns det en miljövänlig husbyggnadsteknik där ute som uppfyller dina krav.

Vad är ett miljövänligt hem?

Ett miljövänligt eller grönt hem är ett hus som har byggts och / eller designats med miljövänliga material och metoder. Men att vara miljövänlig i ditt hem betyder inte nödvändigtvis att ditt tak är täckt med solpaneler, även om detta är någonting som räknas.

Det kan vara allt från att använda energieffektiva glödlampor och vattenflöden med lågt flöde, till att använda färg av soja eller att installera stora fönster för att släppa in mer naturligt ljus. Med det sagt, det finns olika faktorer som spelar in här, och det är därför inte en helt klar gräns av vad som klassas som ett miljövänligt hus eller inte. För det första har vi själva bygget av ett hus, men för det andra har vi det färdigställda huset och på vilket sätt detta påverkar miljön, såsom energiförbrukning, vattenförbrukning, med mera.

Vilka funktioner har miljövänliga hem?

Ett riktigt miljövänligt hem har miljövänliga funktioner inom design, konstruktion, placering, drift och underhåll.

Och även om det finns massor av sätt att göra ditt hus miljövänligt, är de vanligaste sakerna följande:

  • Lagring av regnvatten
  • Solkraft
  • Hållbara byggmaterial
  • Trädgård med mat
  • Återvinningsfunktioner
  • Högeffektiv belysning
  • Temperaturreglerande väggar

Varför bör du bygga ett miljövänligt hem?

Förutom att vara rätt sak att göra i dessa tider finns det ett antal goda anledningar för att bygga ett hem som är bra både för dig och miljön:

  • Du minskar ditt koldioxidavtryck. Energieffektivitet innebär att mindre koldioxid släpps ut. Med tanke på att 40% av koldioxidutsläppen kommer från byggbranschen kan du ta ett hållbart tillvägagångssätt för din byggnad hjälpa dig att inte vara en del av den statistiken. Detta är både för själva bygget av huset men även för elförbrukningen.
  • Du sparar tid och pengar. Vi kan alla behöva mer tid och pengar, särskilt när vi bygger ett hem. Överväg att handla lokalt efter material för att sänka bränslekostnaderna för frakt och både spara pengar och utsläpp. Du kan använda prefabricerade miljövänliga byggalternativ för att spara tid på din byggnad samtidigt som du uppnår samma miljövänliga effekt. Ett tips är att minimera ditt koldioxidavtryck genom att använda lokala produkter och naturprodukter.

Kanske kan du definiera ett miljöhem som ett som kommer att producera majoriteten (eller hela) den värme och kraft du och din familj behöver. Eller kanske du bara vill ha ett superisolerat hem som är billigt att driva och hålla dina elräkningar låga genom att minska din elförbrukning.

I den här artikeln tittar vi närmare på några av de vanligaste typerna av konstruktion som används i moderna miljövänliga hus.

Energieffektiv husdesign

Oavsett vilken typ av miljövänligt hus du vill bo i, finns det vissa principer som du måste föla.

Passivt solhus

Detta är det ultimata inom bygge av miljövänliga hus. Det fungerar på principen att bygga ett superisolerat hem som använder solen, och dina apparater för att generera värme och sedan håller kvar värmen i huset så länge som möjligt. Det finns dock flera aspekter som måste övervägas innan man väljer den här metoden.

Jordskyddade hem

Det här är hem som är skyddade genom att grävas ner i en kulle, jord, begravas eller att jorden staplas upp mot deras väggar. De är varma året runt tack vare att det fungerar som isolering.

Isolerade betonghus

Detta är ett relativt modernt sätt att bygga ett grönt hem där betong hälls i förmonterade polystyrenformer (eller formar). Det har många fördelar som snabb byggtid och mycket god lufttäthet men det har också några nackdelar.

Containerhus

Vissa skulle hävda att denna typ av konstruktion är det ultimata inom återvinning, eftersom det handlar om att omvandla stora fraktcontainrar till miljövänliga hus.

Hus med noll koldioxid

Detta kan gälla alla typer av byggen så länge det genererar så mycket energi som det använder årligen. Men för att ha någon form av chans att uppnå detta måste den uppfylla vissa miljöbyggnadsstandarder.

Som du kan se kan ett miljövänligt hus byggas med en mängd olika gröna byggmetoder.

Vad utgör ett “miljövänligt” hus?

Organiska ingredienser, material som växer utan giftiga bekämpningsmedel eller produkter tillverkade av återvunna produkter som innehåller glas, trä, metall eller plast är några av de vanligaste typerna av miljövänliga material som kan användas vid husbygge.

Biologiskt nedbrytbara produkter bryts ner genom naturlig nedbrytning vilket gör det mindre skadligt för ekosystemet, och återvunna produkter är väldigt positivt att använda. Varför slänga något som du kan återanvända till något annat för ett mycket lägre pris än vad det vanligtvis skulle kosta dig?

Andra funktioner inkluderar vindkraftsystem, energieffektiv belysning och växtbaserad isolering, färg gjord av soja eller mattor gjorda av majs.

Hur kan byggandet av dessa hus vara miljövänligt?

De typer av material som du använder för att bygga ett hus är inte det enda sättet att vara miljömedveten. Metoder som att använda programvara för att optimera ditt materialanvändande och bara använda det du behöver.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!