Vad är en Pergola? Allt du Bör Veta!

Även om stängsel eller staket är en nödvändighet för de flesta trädgårdar finns det olika trädgårdskonstruktioner som också kan införlivas som ytterligare funktioner för att erbjuda olika fördelar, nämligen bås eller pergola. I den här artikeln svarar vi på frågan ”vad är en pergola?” Och diskuterar de olika användningsområdena för en så att du kan bestämma om du vill inkludera en i din trädgårdsdesign.

Vad är en pergola?

En pergola är en struktur byggd av stolpar och balkar som skapar en skuggad gångväg eller ett skyddat område, vanligtvis över en uteplats eller däck. De används ofta som en förlängning av en byggnad men deras allmänna syfte är att ge en kontaktpunkt i en trädgård eller utomhusutrymme. Vanligtvis förvirrad med ett bås har en pergola en mer öppen struktur, medan en bås är vanligtvis fristående och vanligt sett med ett välvd tak och används vanligtvis som en dörröppning.

Historiskt har pegolas byggts i sten, tegel och trä och har setts i trädgårdar sedan romartiden, då strukturerna projicerades från ytterväggar och stöddes på ena sidan av pelare eller pelare. Pergolor byggdes av arkitekter i den italienska renässansen för att efterlikna villorna i kejserliga Rom.

Idag blir människor mer kreativa med sina utomhusutrymmen, vilket leder till trädgårdstrukturer som kombinerar olika element för att passa individuella krav. Generellt ska inte en pergola ha fasta sidor, men precis som en trädgård kan pergolas variera rejält i utseende och utformning.

Vad används en pergola för?

Möjligheterna för en pergola är oändliga, men det här är några av våra favorit sätt att använda dem.

Skapa skugga med en pergola

En pergola är inte utformad för att helt blockera solen, utan för att ge avlastning från direkt solljus samtidigt som luften kan cirkulera fritt. Medan takstrukturen bara ger delvis skugga, kan du odla växter över toppen eller lägga till ett bambuöverdrag för att skapa ett skuggat område under dagens hetta. Dessutom kan du lägga till gardiner, spaljéer eller staketpaneler på sidorna för att göra området mer slutet.

Pergolor används ibland som en typ av markis fäst vid sidan av en byggnad, som hindrar solen från att lysa genom fönster och värma upp huset på sommaren.

Utöka ditt uterum med en pergola

Att kunna sitta ute är utan tvekan en av de bästa sakerna med sommaren, men under särskilt soliga dagar kan lite extra skydd behövas. En pergola över ett däck eller en uteplats kan skapa en intim matplats, vilket ger en lyxig känsla till varje trädgårdsfest eller enkel måltid.

Skapa en grön skärm med en pergola

En enda pergola kan användas var som helst i trädgården för att skapa en skiljevägg, ungefär som spaljé. Lägg till trådar för att hjälpa träna växter att växa och så småningom kommer du att få en härlig avdelare som ger skugga och integritet.

Lägg till delar med en pergola

Du kan vilja skilja ett område i trädgården, kanske för att skapa olika teman i din trädgård, separata sitt- och matplatser eller av andra funktionella skäl. Du kan till exempel installera en pergola, med korta spaljepaneler och en grind för att bilda en gräns för din pool, vilket förbättrar säkerheten särskilt för hundar och små barn. Att dela upp en trädgård kan också göra den mer hanterbar.

Vad du än väljer att göra med din pergola finns det så många sätt du kan använda den och anpassa den efter dina behov.

Dessa charmiga utomhuskonstruktioner är säkrade med fyra stolpar eller pelare och toppade med tvärbalkar eller galler. De luftiga strukturerna är vanligtvis gjorda av trä, vinyl eller aluminium.

Pergolor installeras oftast på asfalt eller en uteplats i betong. Detta gör att utemöbler och eller grillutrustning kan placeras under den. Pergolor är ett bra sätt att göra en del av ditt trädgårdsutrymme till en central plats för att hänga.

Kanske tittar du ibland utanför fönstret på bakgården och känner dig missnöjd med ditt begränsade utrymme eller om du bara önskar att din landskapsdesign hade mer stil eller var mer tillmötesgående. Pergolor är ditt svar genom att se till att det är lika trevligt att vara i din bakgård som att vara i ditt eget mysiga hem. Alla borde kunna göra sin trädgård till en förlängning av sin egen kreativa inomhusdesign.

Pergolas är mångsidiga

Erbjuder verkligen pergolor skugga? Ja, pergolor var utformade för att ge skugga till ditt bakgård. De är utmärkta för att ge lättnad från solens hårda, direkta strålar samtidigt som de tillåter solljus att fylla utrymmet. Även om pergolor som en fristående struktur inte ger full skugga, tillåter deras mångsidiga strukturer många nyansalternativ.

Om du önskar full täckning kan du lägga till infällbara överdrag. Med det här alternativet kan du njuta av olika skuggnivåer beroende på tid på dagen eller solens läge. Infällbara överdrag är inte den enda lösningen för fullt solskydd. Det finns många fler sätt att lägga till extra solskydd i din pergola som kan återspegla din personliga stil eller preferenser som växter, bambu eller tyg, för att nämna några.

Pergolas skapar en trevlig detalj till ditt hem

Pergolor visar obestridlig skönhet i sin eleganta struktur. Deras design är tänkt att ge en elegant touch till alla trädgårdar, uteplatser eller poolområden. Medan deras strukturer kan dra åt sig blickar är möjligheterna att förbättra skönheten, stilen eller elegansen i din pergola oändliga. Först har du möjlighet att välja vilket material som ska utgöra din pergola. Pergolor finns i trä, vinyl, aluminium och glasfiber. Beroende på din stil tillför dessa olika material rustik, modern, stilren eller elegant skönhet till din pergolastruktur.

Ett annat sätt att lägga till en extra touch till din pergola är genom att hänga växter eller odla rosor, vindruvor, eller andra klängande växter genom balkarna. Ge din pergola en romantisk känsla och lite extra skymningsbelysning genom att drapera lampor runt stolparna eller genom tvärstrålarna. Om du vill lägga till en grekisk touch, häng pergolagardiner eller bitar av färgat linnetyg runt utsidan eller genom tvärbalkarna.

Pergolas ger en trevlig utomhusplats

Oavsett om du vill vara värd för en grillkväll, ge en vacker, minnesvärd plats för ett litet bröllop eller helt enkelt njuta av en kopp varmt kaffe helt själ är pergolor perfekta för just dessa stunder. Pergolas lockar människor med sin nyans och skönhet. De erbjuder en central plats för vänner och familj att träffas och den perfekta platsen att äta, läsa en bok, eller bara avnjuta en kopp kaffe.

De lägger till ett attraktivt, roligt och snyggt plus till någon fest, tillagning eller bröllop och kan också vara en inbjudande entré till en trädgård. Deras design handlar om inkludering, men sekretess kan också tillhandahållas med extra draperier, gallerverk eller skärmar.

Pergolas lägger till mervärde till hem

Du kanske undrar om pergolor är värda investeringen. Är pergolorna verkligen värda det? Ja, pergolas skugga, skönhet och tillmötesgående, gästvänliga natur är utformad för att ge ditt hem marknadsvärde. Experterna säger att landskapet i ditt hem har potential att höja värdet på din fastighet med 15%. Just nu blir friluftslivet alltmer populärt, vilket sätter pergolor och andra bekväma utomhustillägg högt upp på listan för att tillföra värde till ditt hem. Pergolas lägger till speciell karaktär i din landskapsdesign samtidigt som de är användbara och behagliga

De är utformade för att antingen vara den sista saknade biten som kompletterar din trädgård eller den del som inspirerar dig till ytterligare kreativitet i din utomhuslandskapsdesign.

Så pergolor är värda det, men håller de? Den goda nyheten är att oavsett om du väljer trä eller vinyl, med rätt underhåll kan de hålla en livstid. Vinyl tenderar att ha mindre underhåll totalt sett, medan du med trä skulle behöva måla om vartannat år beroende på hur mycket solljus exponering din vinylpergola exponeras för. Beslutet mellan trä och vinyl tar hänsyn till många personliga faktorer.

Pergolas ger omedelbar skönhet

Många frågor uppstår när du överväger möjligheten att bygga en pergola och förståeligt nog kan du undra om dessa är överkomliga? Pergolas är ett billigare val, särskilt jämfört med till exempel lusthus och paviljonger. Medan lusthus och paviljonger lätt kostar över 50.000kr är ​​genomsnittskostnaden för en anpassad pergola cirka 30-40.000kr beroende på arbete och material inkluderat.

Det finns även billigare alternativ med gör-det-själv-pergolakit som vanligtvis kostar runt 15.000kr till 20.000kr beroende på kvadratmeter. Alternativt, om du vill investera i en lyxigare pergola, kommer priset närmare 70-100.000kr.

Bästa Pergola – 7 Bäst I Test [Lista & Guide]

Hur mycket kostar det att bygga en pergola?

Ta dig tid att undersöka och bli bekväm med kostnaden för en pergola som passar in i din budget. Pergolas var utformade för att vara en prisvärd investering till att göra din trädgård mer inbjudande och en trevligare plats att spendera tid i.

Ditt nästa beslut kommer att vara material. Det finns en mängd olika material att tänka på och alla har sina fördelar och nackdelar:

Tryckimpregnerat trä: En träpergola i tryckimpregnerat trä är ofta det billigaste alternativet. De har en rimlig livslängd men tryckbehandlat virke kan skeva, spricka och bli dåligt över tid. Denna typ av pergola ser i allmänhet bäst ut om den är målad.

Cederträ: Cederträ är ett populärt val för pergolor. Det är naturligt insektsresistent och ser vackert ut direkt från fabrik. Du kan lämna den obehandlad för att bli mjukt silvergrå, eller fläcka och försegla den för att behålla sin färg. En cederträpergola är dyrare än en tryckbehandlad pergola, men du får vanligtvis en längre livslängd från ceder.

Vinyl: Om du letar efter en pergola som kräver mycket lite underhåll är vinyl verkligen värt att överväga. Du kan dock inte enkelt måla en vinylpergola, så dina färgval är begränsade.

Glasfiber: Glasfiberpergolor är i allmänhet den dyraste vägen att gå, men de har betydande fördelar. Eftersom glasfiber är så starkt kan du spänna mycket längre sträckor utan stolpar som ger dig ett renare utseende. Glasfiber kan målas i vilken färg du vill, och färgen håller bättre än på trä. Slutligen är glasfiberpergolor perfekta för att lägga till antingen ett däck eller en befintlig uteplats. På grund av sin lätta vikt kräver glasfiberpergolor inte samma djupa sidfötter som andra material kräver.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!