Vad man ska Göra med Mögel på Väggarna? Allt du Bör Veta

Ta bort fula och potentiellt farliga mögel på ett säkert sätt från badrummet och andra fuktbenägna zoner – och håll den borta – med dessa enkla metoder.

Om du nyligen har upptäckt mögel på väggarna i ditt hem, vare sig det är i ditt badrum eller i källaren, har du säkert funderat på om det är farligt och hur du blir av med det.

Det är ett alltför vanligt problem i alla delar av hemmet där fuktnivån tenderar att vara hög: fläckar av mögel växer på väggar eller tak. Även om mögel kan gro vart som helst längs en vägg, finns det oftast antingen högt uppe i taket, lågt nära golvet eller krypande längs kanterna på trim och lister. Detta frustrerande och potentiellt farliga problem är vanligast i badrum med ofta använda duschar eller badkar, men kan också påverka fuktiga källare, kök eller tvättstugor. Om förhållandena är fuktiga, ventilationen är dålig och temperaturen är hög, kommer luftburna, osynliga mögelsporer – som finns nästan överallt – att börja växa.

Den mest fruktade formen av mögel är svartmögel, vilket kan orsaka kronisk luftvägsirritation, huvudvärk och ihållande utmattning. Svartmögel kräver konstant fukt för tillväxt – inte bara tillfällig fukt från duschen – så det är troligare att ditt problem orsakas av en annan mindre giftig sort mögel. Med det sagt kan en allvarlig mögelsituation leda till eller förvärra andnings- eller immunsystemproblem.

Om mögel växer i ett område som förblir vått är det bäst att konsultera en expert inom mögelsanering för professionell rengöring. Den goda nyheten är att du bör kunna rensa upp de flesta vardagliga mögelproblemen själv. Fortsätt läsa för att lära dig tekniker för att bota den vanliga formen.

Vad du ska göra när du hittar mögel på väggarna?

Blanda en lösning av en del blekmedel till tre delar vatten i en sprayflaska och mätta de mögliga områdena på väggen noggrant.

Öppna ett fönster och / eller håll en fläkt igång medan du arbetar; ånga från blekningsmedel är obehagligt och kan irritera lungorna. Låt blekmedlet blötläggas på väggarna i flera minuter och använd sedan en skrubbborste för att ta bort fläckarna. Om fläckarna är omfattande eller djupa kan du behöva upprepa processen för att ta bort all missfärgning.

Döda mögel på väggar

Medan blekmedel fungerar bra för att döda ytsvamp och ta bort de fula märkena på väggarna som orsakas av mögel, tränger den inte djupt in i gipsväggen och lämnar därför mögelns “rötter” ostörda. Det betyder att problemet sannolikt kommer att återkomma, ibland inom några dagar. För att döda mögel under ytan, spraya helt enkelt outspädd vit vinäger på det drabbade området och låt det torka. Oroa dig inte för lukten; lukten försvinner när vinägern är helt torr.

Förhindra framtida mögeltillväxt

När du har tagit bort all mögel på väggarna, se till att ytorna ser bra ut med några förebyggande åtgärder:

  • Torka upp pölar eller spill omedelbart.
  • Efter en dusch eller ett bad, låt badrumsdörren vara öppen med ventilationsfläkten igång – eller badrumsfönstret öppet – i minst 20 minuter så att luftfuktigheten minskar.
  • Håll utkik efter VVS-läckor. Fixa dem genast – de flesta typer av mögel behöver bara 24 till 48 timmars fukt innan sporer börjar föröka sig, och svartmögel blir mer en möjlighet ju längre vattenläckor lämnas obehandlade.
  • Sprid ut fuktiga handdukar så att de torkar snabbt.
  • Om möjligt, duscha med badrumsdörren öppen så att kondens inte byggs upp i det slutna rummet.
  • Ställ en behållare med fuktabsorberande torkmedel – dessa innehåller i allmänhet antingen kiselgel eller salt – i ett hörn av ditt badrum, eller kör en avfuktare om du bor i ett särskilt fuktigt klimat.
  • Dra av duschväggar och glasdörrar efter varje användning för att hjälpa till att avlägsna fukten som uppmuntrar tillväxten av mögel på dina väggar och också förhindra hudvatten och tvålskum.
  • Använd mögelbeständig färg i badrummet eller i mögelbenägna områden när det är dags att måla om eller renovera.
  • Rengör badrummet varje vecka med ett desinficeringsmedel, oavsett om det är blekmedel, vinäger eller ett kommersiellt rengöringsmedel, och kom ihåg att skrubba under schampooflaskor och andra nödvändigheter där mögelsporer tenderar att stanna kvar.

Varför växer mögel på insidan av väggarna?

Det finns två möjliga orsaker till ett mögelproblem uppstår vid insidan av ytterväggarna. Den första är dålig luftcirkulation. Varmluftsregister är normalt placerade framför fönstren så att de kan blåsa varm, torr luft över glaset för att minska kondens. Hörn som ligger borta från denna rörliga luft, som i garderober, blir svala och låter fukt kondensera. Fukten är det som mögel trivs på. Den andra är oisolerad inramningshålighet. Under kallt väder svalnar den inre väggytan, fukt kondenseras och mögel sätter igång.

Problemet kan vara oisolerade inramningshåligheter i hörnen eller där innerväggar möter yttre. När ett hus byggs ska snickare isolera håligheter som endast är tillgängliga när de ramar in väggarna. Ibland blir de slarviga eller eller så det finns ingen isolering på platsen och jobbet blir inte gjort. Isolerarna kan inte stoppa isolering på dessa ställen senare, så de blir aldrig fyllda. Under kallt väder svalnar den inre väggytan, fukt kondenseras och mögeltillväxt börjar.

Här är lösningen: Använd en borr för att borra hål vid mellanrum upp från golvet. Vinkla hålen mot mitten av hörnet. (Om det redan finns isolering i håligheten lindas det runt borrkronan på det första hålet, vilket indikerar att du inte behöver den här fixen.)

Spraya en hel burk fogskum i det första hålet och låt det stelna över natten för att expandera. Nästa dag, fyll nästa hål med ytterligare en hel burk fogskum och låt den stelna över natten. Slutligen, spraya ca hälften av en tredjedel burk i det sista hålet. Om hålet är igensatt nästa dag är du klar. Om inte, spraya i resten, lappa sedan hålen och måla om.

Om hörnen redan är isolerade, försök att minska fukten i luften och / eller öka luftrörelsen. Avfuktare, takfläktar, luft-till-luft-värmeväxlare och fler varma luftventiler är några tillvägagångssätt som hjälper.

Och sist men inte minst, om dina mögelproblem är omfattande, eller om du känner att du vill lämpa uppgiften till någon som har full koll på vad de håller på med, anlita en mögelexpert som gör jobbet korrekt.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!