Vad kostar det att anlita en Mäklare i Stockholm?

När man anlitar en mäklare för försäljning av bostad betalar man ett arvode till mäklaren när bostaden har blivit såld. Många saker kan dock variera när det gäller mäklararvode: Vilket arvode de har förstås, vad slutsumman blir och vad som ingår i mäklarens arvode, till exempel. Här går vi igenom några saker som kan vara bra att tänka på när det gäller mäklararvoden.

Hur mycket tar mäklare i arvode?

Vad en mäklare kostar att anlita varierar mellan olika mäklarfirmor, beroende på vilken typ av bostad som ska säljas och ofta även vad slutpriset blir. Det kan även variera mellan olika delar av landet, och beroende på många andra saker.

Det man kan säga är att mäklare vanligtvis tar ut en provision, det vill säga en viss procent av försäljningspriset. Provisionen ligger ofta omkring 3 procent men det kan vara både högre eller lägre än så. Ofta är provisionen högre för till exempel villor än för bostadsrätter. Provisionen variera även mellan mellan olika mäklare och olika delar av landet. Mäklararvoden i Göteborg är till exempel generellt sett lägre än arvoden i Stockholm. Arvodet beror alltså helt på vad bostaden säljs för och vilken provision man har kommit överens om med mäklaren.

Stirra dig inte blind på mäklararvodet

Det är viktigt att inte stirra sig blind på mäklararvodet. I stället bör man fokusera på mäklarens erfarenhet och kompetens. En erfaren mäklare med god lokalkännedom kan ofta sälja bostaden snabbare och till ett högre pris än vad en mindre erfaren mäklare skulle kunna göra.

En annan viktig egenskap är mäklarens tillgänglighet. En mäklare som svarar snabbt på frågor och är tillgänglig för samtal och visningar är att föredra framför en mäklare som är upptagen och svår att få tag på.

Det är alltså viktigt att se helheten när man väljer mäklare och inte enbart fokusera på mäklararvodet. Genom att välja en mäklare med en bra balans mellan erfarenhet, kompetens, tillgänglighet och rimligt arvode, ökar man sannolikheten för en framgångsrik försäljning.När du ska anlita en mäklare i Stockholm är det därför bäst att börja med att jämföra olika mäklare, för att på så sätt hitta den som passar dig bäst. Det bästa sättet att göra det på är att använda jämförelsetjänsten Mäklarofferter, så att du enkelt kan bli matchad med alla mäklare i Stockholm.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!