Vad Menas med Mjukfog?

Mjukfog är vanligtvis ett annat ord för silikon. Silikon har en rad olika användningsområden när det kommer till byggen och renoveringar och används speciellt för badrum och kök.

Dem som arbetar i en industriell miljö eller ofta gör hemmaprojekt är därför bekanta med mjukfog. Det är ett starkt tätningsmedel som är mycket mångsidigt i hur och på vad det kan appliceras. Men om du inte har haft behov av att använda mjukfog tidigare och vill lära dig mer om hur användbar det är har du kommit till det rätta stället.

Vad är silikontätningsmedel?

Mjukfog är en sorts flytande lim. Vanligtvis ser det ut, känns och fungerar som en gel. Den har en annan kemisk sammansättning än andra organiska polymerbaserade lim. Till skillnad från andra lim håller mjukfog sin elasticitet och stabilitet i både höga och låga temperaturer. Dessutom är mjukfog beständigt mot andra kemikalier, fukt och väderbeständighet. Detta gör det mindre troligt att det misslyckas och tappar sin effekt när man bygger och reparerar föremål.

Till skillnad från vissa lim måste mjukfog härda. Härdning av mjukfog betyder i princip att det torkar. Härdning av mjukfog är inte nödvändigtvis svårt, men det kräver tålamod. Temperaturen måste vara mellan 40 ° F och 100 ° F och det måste finnas mellan 5% och 95% luftfuktighet för att silikon ska härda. Det kan ta så lite som 24 timmar att härda, eller det kan ta upp till flera dagar om mjukfogen är särskilt tjock.

Vem använder silikontätningsmedel?

Mer än troligt har du använt mjukfog, sett någon använda mjukfog eller åtminstone gått förbi i en järnaffär. Eftersom silikon skapar starka limbindningar och är resistent mot kemikalier, fukt och väderförhållanden, finns det många användningsområden för det.

En av de vanligaste användningarna för mjukfog är för grundläggande reparationer runt huset. Till exempel kan mjukfog användas för att täta sprickor. Ibland kan individer använda den för att försöka jämna ut ytor i sitt hem. Vattentåliga silikontätningsmedel är idealiska för att reparera områden runt diskbänkar och andra områden där det ofta finns vatten.

Även om silikon inte är ett bra ämne att använda för viktbärande tätningar finns det fortfarande ett behov av dess kraftfulla vidhäftningsegenskaper i många byggarbeten. Silikontätningsmedel, mjukfog används vanligtvis för att binda samman ytor såsom plast, metall och glas. Till exempel är akvarier ofta förseglade med silikon. Fönster är ofta förseglade med ramar med silikonlim eftersom det är väderbeständigt.

Eftersom mjukfog kan behålla sina vidhäftningsegenskaper när temperaturen är hög används den ofta i bilar, elektroniska apparater och apparater. Ofta kommer mjukfog att användas som bindemedel för delar i bilmotorer, såsom en bilpackning. I apparater och elektroniska apparater används silikon för att försegla kablar och sensorer på plats.

Typer av mjukfog

Om du aldrig har använt mjukfog kan du känna dig överväldigad av val. Medan alla mjukfogar har samma grundläggande limegenskaper är vissa tätningsmedel utformade för specifika applikationer. Därför blir det lättare att avgöra om du behöver ett specialiserat tätningsmedel om du vet vad du kommer att använda silikontätningsmedel.

Mjukfog för hög temperatur

Individer som arbetar med föremål som blir extremt heta bör överväga att köpa ett mjukfog som är gjord för att klara hög temperatur. Ett utmärkt silikonförseglingsmedel vid hög temperatur tål temperaturer så höga som 315 grader. Det är också motståndskraftigt mot åldrande, vibrationer och stötar.

Därför är denna typ av tätningsmedel perfekt för bindning av föremål, såsom ventilkåpor, termostathus och bränslepumpar i bilar. Den kan också användas för vissa industriella ändamål, såsom tätning av olika packningar, kabelisolering och kanaler.

Multifunktionsmjukfog

Om du letar efter en mjukfog som klarar allt, bör du välja en kommersiell mjukfog för flera ändamål. En mjukfog för flera ändamål bör fortfarande vara tåligt mot väder, extrema temperaturer, fukt och vibrationer. Dessutom kan den användas på flera ytor, inklusive aluminium, keramik, glas, metall, trä, plast, granit och mer. Multifunktionella mjukfogar är också bra att ha när man behöver reparera hemmet.

Silikontätningsmedel eller mjukfogar är starka och har många syften. De är också lätta att applicera. Silikons unika egenskaper gör den motståndskraftig mot värme, fukt och väderbeständighet så att den kan appliceras på en mängd olika material inom ett brett spektrum av industrier. Mjukfog gör att du kan slutföra projekt på arbetsplatsen och hemma på ett effektivt och hållbart sätt.

Kampanj på skruvar, skruvdragare, sågar och annat som du behöver för att bygga en härlig trall till sommaren med upp till 45% rabatt på utvalda produkter!
Kampanj på skruvar, skruvdragare, sågar med upp till 45% rabatt på utvalda produkter hos Proffsmagasinet!