Vad ska Man Tänka på när man Väljer Elavtal?

Ett av de viktigaste besluten du kan fatta för din fastighet är att välja elavtal. Att välja rätt elbolag är viktigt i varje hushåll. Detta särskilt i dessa tider när elpriserna är extremt höga.

Det kan vara svårt att skilja mellan olika företag, särskilt när alla elbolag tillhandahåller samma produkt. Men det finns naturligtvis flera saker som skiljer de olika elbolagen åt och därmed några nyckelfaktorer som du bör överväga när du väljer elbolag så att du säkerställer att du får den bästa servicen till bästa pris.

Om du inte har granskat ditt elavtal nyligen, finns det en risk att du betalar för mycket för din el. Men att vara om sig och kring sig och ständigt jämföra elavtal är klokt för att hitta det bästa erbjudandet. Som tur är finns det flera tjänster på nätet som hjälper dig att välja elbolag. Till exempel kan du välja det bästa elavtalet med elavtaldirekt.se

Att välja elavtal – vad du bör tänka på

För att få bästa möjliga deal på ditt elavtal är det en bra idé att utvärdera ditt avtal en gång om året. Det beror på att värdet av dessa planer tenderar att urholkas med tiden, eftersom fördelarna och rabatterna som elbolag använder för att locka nya kunder löper ut.

Det första du ska göra är att kontakta ditt nuvarande elbolag  och ta reda på om de kan ge dig en bättre deal, eftersom det kan finnas rabatter och andra erbjudanden som de kan erbjuda som du inte tar del av för närvarande.

Men om du verkligen vill försäkra dig om att du får det bästa erbjudandet på marknaden för dina behov och preferenser, måste du jämföra elavtal och se vad som finns tillgängligt på marknaden.

Jämför elavtal

När du har granskat villkoren för ditt nuvarande elavtal är det dags att leta runt och se vilka alternativ som finns tillgängliga.

När leverantörer erbjuder liknande tjänster kan det vara svårt att avgöra vilken som är bäst för dig. Det är därför det är viktigt att göra jämförelser.

Även om priset med största sannolikhet är ditt primära fokus finns det ytterligare tjänster att överväga om du vill ha en positiv upplevelse med ditt företag.

Här är några punkter att tänka på när du jämför olika elleverantörer:

  • Vilken är servicenivån de erbjuder sina kunder?
  • Är företaget snabba med att svara på klagomål?
  • Finns det en avgift för att säga upp eller byta leverantör?
  • Finns det några specialerbjudanden för nya kunder?
  • Hur mycket el genereras av förnybara källor? Hur har elen producerats?

Om du hittar ett företag som intresserar dig, se till att kontakta dem för mer information om deras nuvarande elavtal.

Rykte

Något du vill ha i åtanke när du väljer elbolag är bolagets rykte.

Är de pålitliga? Har de överlag ett gott rykte eller är nuvarande kunder missnöjda med deras service? Det finns många olika recensionssidor och sociala medier som du kan titta på för att få en bättre uppfattning om vad kunder tycker.

Att bara surfa på deras webbplats för att läsa om företagets bakgrund och historia kan hjälpa dig att svara på några av dessa frågor och ge dig en bättre uppfattning om företag.

Kundservice

El förbrukas ständigt. Som ett resultat kan du behöva snabb hjälp och support om någonting dyker upp. Om ett problem uppstår måste det åtgärdas direkt. Kundservice är många gånger lika viktigt som pris när det kommer till el.

Kundtjänst ska vara tillgänglig 24/7. Att ringa ditt blivande elbolag är ett enkelt sätt att testa detta. Sättet de kommunicerar med dig och hur snabbt de svarar hjälper dig att avgöra om deras kundservice är bra.

Elavtal och prissättning

Energimarknaden kan vara mycket volatil, särskilt i dagsläget. Det rekommenderas starkt att du väljer en energileverantör som erbjuder olika former av avtal så att du kan välja det som passar dig bäst. Vill du helst ha fast elpris eller föredrar du rörligt?

Många gillar att ha ett fast elpris för att bättre kunna förutse sina månatliga räkningar och se till att de aldrig blir förvånade över elräkningen.

Är det rätt erbjudande för din energianvändning?

Hur mycket du kan spara genom att byta elleverantör beror på hur mycket energi du använder och när.

Det finns två stora avgifter som visas på din elräkning – nätavgiften och elavgiften. Nätavgiften är kostnaden för att hålla ditt hem eller företag ansluten till och använda elnätet.

Elförbrukningen är en rörlig avgift som ökar i takt med att du förbrukar mer el. Det är kostnaden för den el som du faktiskt använder, och den visas på din faktura som ören per kilowattimme (c/kWh).

Grön el

Allt fler kunder lägger stort värde i ren el – alltså att elbolaget levererar fossilfri, ren el. Olika leverantörer levererar olika typer av el. En del elbolag levererar el från alla tänkbara källor, medans andra endast levererar förnybar el såsom från vind, vatten, och solkraft. Med det sagt vill du fundera på om miljön och var din el kommer ifrån är viktig för dig när du väljer elavtal.

Att gå över till ett elbolag med grön el är ett bra sätt för dig att aktivt minska din klimatpåverkan och dina koldioxidutsläpp och känna att du gör något bra för klimatet. Om inte detta är viktigt för dig kan du istället titta på andra faktorer, och här kommer naturligtvis priset att vara den viktigaste faktorn.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!