Vad Väger en Gipsskiva?

Gipsskivor är brett använda inom byggen och är det viktigaste materialet när det kommer till att sätta upp väggar likväl som tak.

Vikten av en gipsskiva bestäms främst av dess storlek och typ. Tillverkningsplatsen, fuktighetsnivån vid tillverkningstillfället och andra mindre faktorer kan också påverka vikten av gips i viss utsträckning. Men i allmänhet kan du få en väldigt bra uppfattning om hur mycket gips väger genom att använda informationen nedan.

Det krävs starka armar och en robust rygg för att slutföra en installation av gips från början till slut. För att försöka minska den fysiska belastningen vid hantering av dessa stora ark har tillverkare av gipsplattor utvecklat ett 1/2-tums ark som är upp till 25 procent lättare än standardekvivalenten. Bestående av samma gipskärna som standardgips, använder lätt gips vägglimspolymerer och olika råvaror som inte bara är lätta utan också billiga.

Lätt gips

Alla lätta gipsväggar tillverkas med en tjocklek på 1/2 tum, men den finns i längder på åtta, nio, 10 eller 12 fot. Eftersom den väger 25 procent mindre än standardgips, kan du förvänta dig att dessa storlekark varierar i vikt från 18kg till 27,7 kilo.

Användningar

Eftersom det är tänkt som en total ersättning för standardvikt gips, är lättviktig gips lämplig för alla applikationer där standard 1/2-tums gips används. Detta inkluderar både väggar och tak i bostadsbyggande.

Standard gips

Standardgips tillverkas vanligtvis i tjocklekar 3/8, 1/2 eller 5/8 tum och längder på åtta, 10 eller 12 fot. Gipsskivor som är 3/8 tum tjock väger 20,3,  25 och 30,4 kilo för en längd på åtta, 10 eller 12 fot. En halv tum gipsskiva väger 24,6 kilo med en längd på åtta fot.

Beräkna vikt på gipsskivor

Vissa gippskivor finns i andra storlekar, inklusive längre och bredare mått, och vissa skivor kan också kapas mindre. För ark av oregelbunden storlek kan du räkna ut den exakta vikten genom att först bestämma det faktiska kvadratmaterialet på skivan i fråga. Standard 1/4-tums gips väger 0,5kg per kvadratfot, 3/8-tums gips väger 0,63 kg per. Lätt gips, endast tillgänglig i tjocklek på 1/2 tum, väger upp till 25 procent mindre eller cirka 0,13 kg per kvadratmeter.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!