Vad vet du om Radonmätning i ditt Hus?

Det finns inget specifikt tidsintervall på hur ofta man bör göra radonmätningar, utan det kan handla om flera andra saker. Till exempel inför ett husköp eller om man har genomfört större renoveringar i sitt hus, som förändringar i ventilationssystemet.

Radon är en gas som varken luktar eller syns, som kan fastna i dammpartiklar som vi sedan andas in. Detta kan i sin tur leda till att vi får stora besvär med luftrör och lungor, och kan till och med leda till att vi får lungcancer. Med en kvalitativ radonmätare, kan du genomföra regelbundna tester, vilket alltid är en bra idé.

Radon kan finnas i marken intill huset, i byggnadsmaterial och i det vatten som man använder inne i hemmet. Då det vanligen syns allra mest i marken har radonmätningar genomförts av kommunen, men det kan vara bra att få reda på när detta gjordes. 

Med byggnadsmaterial är det mindre risk på grund av att det idag inte finns lika mycket byggnadsmaterial som innehar en hög halt av radium. En radonmätare kan upptäcka radon i materialet, men ofta är det så låga halter att det inte leder till en hälsorisk.

Vågar du dricka ert vatten?

Det ska inte vara lika stor risk med höga halter av radon om hushållet får sitt vatten kommunalt. Dessutom har det visat sig att merparten radon som kommer från dricksvatten transporteras slutligen ut ur kroppen eller försvinner ut via vår utandningsluft.

Men precis som gällande byggnadsmaterialet kan det ju ändå vara bra med att vara på den säkra sida. I synnerhet om man nyligen har bytt hem och sen utföra en radonmätning regelbundet eller efter större förändringar i hemmet. 

När är det bäst att göra radonmätningar?

Regelbundna mätningar kan man enkelt utföra med en elektronisk radonmätare och det finns rekommendationer som säger att man ska göra detta flera gånger under en period av 2-3 månader. Då radonhalten kan variera från dag till dag.

Den bästa perioden att utföra en radonmätning är mellan oktober och april, och då gärna flera gånger under 2-3 månaders tid. Om det inte finns tid till detta bör man varje fall försöka hinna med flera radonmätningar under en period av 2 till 10 dagar. 

Nackdelen med den kortare perioden är att det endast kommer att ge ungefärliga värden, oavsett vilken typ av radonmätare man investerar i. Dessutom kommer dessa värden inte anses vara tillräckligt tydliga för att man ska använda dem till ansökan om radonbidrag. Detta bidrag har funnits möjligt för småhusägare sedan juli-2018, men det finns en del regler att förhålla sig till.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!