Bästa Inrednings- och Möbleringsidéer för ditt Vardagsrum

Vardagsrummet är ofta tänkt som navet i hemmet. Det är här du kan koppla av, underhålla gäster och njuta av kvalitetstid med din familj. Du spenderar förmodligen mycket tid i det här rummet vilket är varför det är så viktigt att hitta en praktisk vardagsrumslayout och möebleringsdesign som passar dig.

Så här designar du den perfekta vardagsrumslayouten för ditt hem:

Välj en kontaktpunkt

Det första steget i att utforma en vardagsrumslayout är att välja fokuspunkten. Om det finns en TV i ditt vardagsrum kommer detta förmodligen att vara i fokus eftersom rummet i första hand kommer att användas för att titta på den. Men om inte, välj en annan fokuspunkt, som en vägg med vackra fönster eller en öppen spis.

När du har definierat kontaktpunkten, ordna vardagsrumsmöblerna runt denna kontaktpunk. Du bör ha fri sikt över fokuspunkten från varje sittplats i vardagsrummets sittgrupp.

Ta ihop utseendet med en matta

Lägg en matta under stolarna eller sofforna i ditt vardagsrum för att sammanföra dessa delar och skapa ett mer enhetligt sittarrangemang. Områdesmattan kommer omedelbart att göra sittarrangemanget mer intimt och välkomnande. Dessutom kan en matta öka värmebevarandet, vilket förbättrar ditt vardagsrums energieffektivitet.

Du kan ha mer än en sittgrupp om du har ett stort vardagsrum. I det här fallet bör varje sittarrangemang förenas med en matta. Mattorna kommer att gruppera varje område, vilket gör uppdelningen mellan sittplatserna tydlig så att gästerna vet att de är separata samtalsgrupper.

Skapa ett symmetriskt utrymme

En symmetrisk design är nyckeln till att få ditt vardagsrum att se snyggt och välordnat ut hela tiden. Använd matchande soffor, stolar, gavelbord och lampor för att skapa ett utrymme som är perfekt symmetriskt.

Erbjud olika sittplatser

Många traditionella vardagsrum är designade med två identiska soffor vända mot varandra. Detta är en klassisk layout, men i denna uppställning är soffan det enda sittalternativet för gäster. Skapa ett mer mångsidigt vardagsrum genom att placera en soffa på ena sidan av rummet och två identiska stolar på andra sidan. Detta är fortfarande ett intimt sittarrangemang eftersom stolarna vetter mot soffan, men det erbjuder gästerna mer än ett sittalternativ.

Ge tillräckligt med bordsutrymme

Det är viktigt att lämna tillräckligt med utrymme i vardagsrummet för att inkludera bord. Antalet och typen av bord du behöver beror på storleken på ditt vardagsrum och dina sittplatser.

För att avgöra hur många du behöver, föreställ dig att det sitter någon på varje plats i ditt vardagsrum. Helst ska var och en av dina gäster kunna placera sin drink på ett bord utan att behöva resa sig och gå till den. Ett enda soffbord i mitten av sittgruppen kan räcka i mindre vardagsrum. Men i större utrymmen kan du behöva lägga till flera gavelbord för att rymma varje gäst.

Använd möbler för att skapa gränser

Många hem är designade med öppna planlösningar, så det finns ingen vägg som skiljer vardagsrummet från köket eller matsalen. Om du har en öppen planlösning, överväg att använda vardagsrumsmöbler för att visuellt separera de olika utrymmena.Till exempel ska baksidan av vardagsrumssoffan vara vänd mot matsalen eller köket. Detta arrangemang kommer att definiera var en del slutar och ett annat börjar.

Tänk på trafikflödet

Glöm inte att tänka på flödet av gångtrafik när du designar layouten på ditt vardagsrum. Det är viktigt att lämna minst 1 meter utrymme för gångtrafik så att folk kan gå igenom utan att stöta på dina möbler.

Försök också undvika att skapa en gångväg för gångtrafik framför rummets brännpunkt. Till exempel, om fokuspunkten är TV:n, vill du inte att dina gäster går framför TV:n för att komma in och ut ur vardagsrummet. Detta skulle hindra sikten på TV:n för andra gäster, så det är inte en idealisk plats för en gångväg.

Perfektera ditt vardagsrumslayout

Det här är några av de många sätt som du kan göra ditt vardagsrum mer praktiskt och energieffektivt. Låt dig inspireras av dessa idéer så att du kan hitta rätt layout för ditt vardagsrum och ännu viktigare, din livsstil.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!