Varför är ett Rum i mitt Hus så Kallt?

Du har stängt fönstren, vridit termostat och, såvitt du minns, betalade värmeräkningen. Men ett rum håller bara inte varmt. Varje gång du går in känner du att du har gått utanför. Nu undrar du, “Varför är ett rum i mitt hus så kallt?”

Svaret har troligen något att göra med dina radiatorer, stängda register och spjäll och/eller luckor och luftläckage. Vi guidar dig genom dessa vanliga syndare och hjälper dig att diagnostisera ditt problem.

Längs vägen kommer vi också att erbjuda förslag för att värma upp ett kallt rum. Oavsett om det handlar om att laga ditt värmesystem eller hitta några alternativa lösningar, kommer du snart att känna dig rostig och varm i alla rum i ditt hus.

 • Blockerade radiatorer eller golvlister
 • Stängda register och spjäll
 • Ditt hem har luckor och luftläckage

1. Blockerade element eller socklar

Det är inte ovanligt att det finns en obalans i ditt hems innertemperatur, med tanke på de många sätt det kan hända. När du utvärderar ditt värmesystem, ta ett enkelt tillvägagångssätt och börja i rummet som orsakar problem.

Om du har elektriska eller hydroniska baspaneler eller till och med gammaldags radiatoruppvärmning, fungerar de inte med maximal effektivitet när något har blockerat luftflödet.

Lösning: Avblockera dina element

Det är lätt att glömma att dessa baspanelenheter och radiatorer finns där, och du kanske har blockerade en med möbler när du konfigurerade ditt rum.

Du kan tycka att lösningen är så enkel som att arrangera om dina möbler. När du hittar ett av dessa hinder, flytta det någon annanstans för att rensa radiatorn och föra tillbaka värmen till ditt utrymme.

Du kanske måste ändra din planlösning dramatiskt, vilket är något av en olägenhet , men du kommer att känna dig mycket mer bekväm efter att du har gjort de nödvändiga justeringarna.

2 . Slutna register och spjäll

En temperaturobalans är ofta resultatet av stängda register och spjäll. Om detta är anledningen kommer du att upptäcka att det är enkelt att lösa ditt problem och att det inte tar mer än 15 minuter som mest.

Lösning: Öppna galler och inställda spjäll

Gå in i rummet du har problem med och leta efter ventilationslock med justerbara galler . Öppna alla galler som du hittar stängda när du rör dig längs rummets omkrets.

Om de inte är stängda och du inte kan hitta några hinder som blockerar ventilerna, kommer du att ha för att inspektera ditt VVS-systems kanalsystem. Vissa kanalsystem innehåller spjäll som ändrar luftflödet i ditt hem. De är vanligtvis utrustade med ett spjällhandtag.

När du tittar på din luftkonditionerings kanalsystem med spjäll, ser du markörer som “sommar” och “vinter”. Ställ in spjällhandtaget parallellt med kanalledningen för att maximera ditt luftflöde och släppa ut varm luft tillbaka till det kalla utrymmet. I själva verket är det vanligtvis möjligt att hitta och fixa en obalans i färre än tre steg.

3. Ditt hem har luckor och luftläckage

När ett rum är mycket kallare än de andra i ditt hem, är den skyldige ibland en luftläcka. De flesta hem har en viss grad av luftläckage, med sprickor eller luckor runt eluttag, kopplingsplattor, vindsluckor och dörr- och fönsterkarmar.

Tätning och tätning av luftläckor hjälper dig att upprätthålla inomhusluften temperaturer under hela året. En fullständig energibesiktning kan säkert hjälpa dig här, men det kanske inte är nödvändigt. Lyckligtvis är det enkelt att hitta dessa läckor utan större svårighet.

Lösning: Gör en energirevision hemma

Du kan utföra ett byggnadstryckstest med inget annat än en rökelsestav. På en särskilt blåsig dag, stäng av dina förbränningsapparater och stäng alla fönster, eldstadskanaler och ytterdörrar. Slå på eventuella frånluftsfläktar som blåser luft utanför, tänd din rökelse och påbörja inspektionen.

Placera rökelsen runt kanterna på vanliga läckor. Varhelst röken vacklar, lämnar rummet eller blåser mot dig, markera området. Du kan komma tillbaka till dessa områden senare med en fogpistol. När du har tätat läckorna kommer du att njuta av energibesparingar på mellan 10 och 20 procent.

Hur kan jag göra mitt kylrum varmare?

Lösningarna ovan är alla effektiva för att hantera en temperaturobalans, men de är inte dina enda alternativ.

Du har alternativ som kan åtgärda problem med ditt värmesystem, och de flesta av dem ligger inom prisklassen för de flesta husägare. Tänk på några av följande produkter:

 • Kanalförstärkarfläktar passar in i metallkanaler i standardstorlek och ökar flödet av varma eller kall luft in i ett rum.
 • Cove-värmare är ett oansenligt tillägg som du kan montera längs med taket och fungerar tyst när de avger värme nedåt.
 • Trålande takpaneler värmer även de åkande uppifrån och är utmärkta för att spotvärma ett specifikt område för att spara energi.
 • Takfläktvärmare kombinerar takfläktar med rumsvärmare för att cirkulera varm luft i hela rummet.
 • Programmerbara termostater har funktioner som sparar energi och indikerar problem med ditt värmesystem.
 • Bör du överväga ett nytt VVS-system?

En annan långsiktig lösning för att reglera temperaturskillnader är kanalfri AC-installation. Dessa enheter kräver mycket små borrar att installera, vilket gör dem mindre mottagliga för luftläckor.

De är också energieffektiva. Under årens lopp kan dessa HVAC-system spara upp till 30 % på dina energiräkningar.

Nackdelen är kostnaden. Enrumsenheter utan kanal är dyrare än luftkonditioneringsapparater för fönster eller golvvärmeenheter. Detta förvärrar om du funderar på att ersätta centralvärme och kyla med kanalfria minisplits.

Återigen, du har alternativa lösningar som kan korrigera din temperaturobalans. Du bör avsätta lite tid för att granska dem om du inte kan hitta en enklare lösning. Annars bör du kontakta en professionell tekniker för att komma hem till dig och ge deras åsikt.

Värma upp ett kylrum

Gång på gång har husägare som du själv frågat: “Varför är ett rum i mitt hus så kallt?” Nu när du vet svaret – faktiskt flera svar – kan du ta itu med källan till ditt obehag med en mängd olika lösningar.

Nu vet du hur man värmer upp ett kallt rum i en dussin olika sätt. Snart nog kommer alla rum i ditt hem att kännas bekväma, varma och välkomnande!

 •  

 • ,

  Affiliate-upplysning: Som Amazon Associate tjänar vi på kvalificerade köp.

 • Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
  Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!