Varför Bär Målare Vitt?

vertDe allra flesta professionella målare bär en “vit uniform”, eller snarare vit klädsel. Detta kanske har fått dig att fundera, varför bär målare vitt? Det ska vi besvara i denna artikel!

Vitt har blivit synonymt med målare med den traditionella uniformen för en vit skjorta, canvasbyxor eller overaller och en keps.

Men hur började denna klädnad och varför fortsätter den att vara populär bland målare?

Fortsätt läsa för de troliga förklaringarna bakom klädseln och hur du kan dra nytta av att använda vita kläder när du målar.

Vitt var ett historiskt sparsamt val

För nästan 400 år sedan började sjömän i England bära löst sittande byxor gjorda av de kasserade kanvaseglen på fartyg – som bara kom i vitt – som en ekonomisk åtgärd. För att hitta material som är extremt slitstarkt och lätta, har lokala målare på liknande sätt antagit canvas-segelbyxor i sina arbetskläder, och traditionen med att måla vita antas ha fötts.

Vitt signalerade fackligt medlemskap

Vid 1800-talet blev vitt standardiserat i målningsindustrin när medlemmar av International Union of Painters and Allied Trades bar vittt för att skilja sig från icke-fackliga målare. Färgen skiljer också målare från bönder, som i regel hade blått eller brunt, och järnvägsarbetare som tog på sig randiga kläder.

Målare skulle bära vitt för att dölja färg och stänk

Många nyanser från det spektrum av färgskuggor som vi är vana vid nu var okända för århundraden sedan när vitt var praktiskt taget den enda färgen som var tillgänglig för interiörer och exteriörer i byggnader. De flesta tillbehör som målare använder (inklusive grundfärg, tätning, spackel, gips och reparationsdamm för gips) är också vita.

Att bära vitt döljer resterna från dessa produkter, vilket gör att målare ser polerade och professionella ut i slutet av ett jobb. Den rena, skarpa bilden kan fungera som en signal om skicklighet för kunderna, vilket visar en målares förmåga att slutföra ett jobb med minimal röra. Mörka kläder skulle bara fästa uppmärksamhet på vit stänk.

Vita kläder är bra i värmen

Att måla är jobbigt och svettigt arbete, särskilt utomhus vid varmt, soligt väder. Medan mörka kläder absorberar värme, reflekterar vitt det – på samma sätt som vit färg hjälper till att hålla ett hem svalare.

Vita kläder fungerar som en varning

Helvit klädsel väcker uppmärksamhet och fungerar som en subliminal “våt färg” -skylt på arbetsplatsen. När förbipasserande upptäcker målare i vitt, tenderar de att bli mer medvetna om sin omgivning och är mindre benägna att röra vid nybelagda ytor, trampa på färgfyllda brickor eller gå under byggnadsställningar och stegar. Vit klädsel kan därmed hjälpa till att förhindra olyckor på platsen samt handavtryck och andra märken, vilket resulterar i en säkrare målningsprocess och vackrare resultat.

Ska du ha vitt på dig när du målar?

Det är en personlig preferens eftersom många av anledningarna till att målare skulle bära vitt föddes av nödvändighet i en annan era. Att förstå varför proffs fortsätter att bära vitt den här dagen, kan dock få dig att vilja använda praxis för dina hemmafix målningsjobb. I slutändan är viktigare än färg dock passformen, känslan och användbarheten hos de målningskläder du väljer när du arbetar med färgprojekt. Tänk på dessa riktlinjer för dina färgkläder och redskap:

  • Skjortor/tröjor: Färgstänk är nästan oundvikligt, så tröjor bör vara långärmade för att skydda armarna från färgdroppar och stänk. Välj lätt, andningsbart material som bomull och undvik allt för löst som lätt kan borsta mot våt färg. En gammal vit tröja som har blivit gul vid kragen är perfekt.
  • Byxor: Välj gamla byxor med en avslappnad passform; ett tight par begränsar din rörelseförmåga. Overaller, liksom snickarbyxor och laster, är idealiska eftersom de är rymliga och har flera fickor för verktyg, men alla bekväma byxor med bältesöglor (för att hålla ett verktygsbälte) borde räcka.
  • Huvudbonader: Ta på dig en basebollkeps eller bandanna för att skydda huvudet från löst färgflis eller skräp och för att hålla håret ur ögonen medan du målar.
  • Glasögon: Skyddsglasögon skyddar dina ögon från slipning av skräp och färgstänk.
  • Skor: Bär nära skor med en platt, låg häl och sulor med bra grepp för att klättra uppför en stege eller navigera på släta golv. Arbetsstövlar är fantastiska, men sneakers (helst inte superlätta löparskor) är okej.
  • Ansiktsmask: När du använder en spruta, bära en ansiktsmask mask för att skydda dig från farliga gaser och att undvika att andas in färgen. Om du målar i ett slutet utrymme utan annan ventilation, till exempel ett fönster, använd en andningsskydd som täcker näsan och munnen som en mask men också förhindrar inandning av ånga och fint damm genom luftreningspatroner.
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!