Varför Behöver du En Badrumsfläkt? Allt du Bör Veta

Badrumsfläkten är en populär sak i många badrum, men det är samtidigt någonting som många inte har. Om du inte ännu har en badrumsfläkt kanske du undrar varför du behöver en. I denna artikel tittar vi närmare på de viktigaste fördelarna med en badrumsfläkt och varför det bör vara en prioriterad uppgradering till ditt hem.

Ingenting slår en varm dusch, men all ånga som produceras kan orsaka problem om ditt badrum inte är ordentligt ventilerat. Även om inte alla lokala byggkoder kräver installation av badrumsfläktar i nybyggnation rekommenderas ändå att installera en omditt badrum inte har en eftersom det kommer att förbättra den övergripande luftkvaliteten.

Men avluftning av ånga är bara toppen av isberget när det gäller fördelarna med dessa fläktar. Om du funderar på att installera en badrumsfläkt – eller byta ut en befintlig mot en nyare modell – fortsätt läsa. Du lär dig hur dagens badfläktar både kan rensa luften och skydda ditt hem, vilket gör en fläkt till en oumbärlig funktion i ett väldesignat badrum.

1. Badfläktar eliminerar vattenånga utan att du behöver öppna ett fönster

I vissa länder och platser krävs inte en badfläkt om det finns ett manövrerbart fönster med åtminstone en given dimension. Men vem vill öppna ett fönster när det är kallt ute? Men samtidigt är det när det är kallt ute som en dusch avger ger mest ånga eftersom vattenånga kondenseras snabbare under svalare månader.

Eter en dusch på vintern samlas ofta tung dimma i badrummet och lägger sig på armaturer, speglar och skåp. Att använda en badrumsfläkt eliminerar fukt utan att du behöver öppna ett fönster och släppa in all den svala luften.

När du öppnar ett fönster på en fuktig sommardag, även om du bara försöker lufta ut rummet, kan inkommande fukt avsätta ytterligare kondens på badrumsytorna.

För bekväm året-runt-ventilation-oavsett om du har ett användbart badrumsfönster eller inte-behöver du en badrumsfläkt.

2. De förhindrar skador som vatten kan orsaka

Immiga speglar är inte det enda problemet i oventilerade badrum. Vatten som kondenserar och ackumuleras på icke-vattentäta ytor, som väggskivor, skåp och trämöbler, kan skada skåpdörrar, få färg att skala och värre. Fuktackumuleringen kan också leda till mögeltillväxt och mögel producerar luftburna sporer som kan förvärra allergier och med tiden leda till strukturella skador.

3. De får jobbet gjort tyst

När badrumsfläktar först kom ut på marknaden var de väldigt högljudda. Ny teknik har dock förbättrat både deras buller och prestanda. För att hitta en tyst fläkt, titta en fläkts decibelbetyg som är ett mått på bruset som det avger.

Kanalfläktar är tysta av design. Dessa fläktar placerar den mekaniska fläktdelen längre bort från området som behöver ventileras, så mindre ljud hörs när den slås på. På det avståndet kanske du inte hör något alls när fläkten är igång! Denna typ av badrumsfläkt kan också placeras i en kanal som förgrenar sig till två separata galler i ett badrumstak. På så sätt kan fuktig luft avlägsnas jämnare från alla delar av badrummet – ett bonus i ett stort badrum med separata duschar och badkar.

4. De kan ersätta befintlig takbelysning

Om du har en befintlig taklampa i ditt badrum, bör du kunna installera en fläkt/ljuskombination utan att behöva skapa ytterligare hål i taket. (Du kommer dock att behöva installera kanaler för att ventilera den ångande luften utomhus.) Badfläktar har blivit extremt tillmötesgående. Inte bara har vissa modeller lampor, men vissa kan också ge ett lugnande nattljus.

5. De kan värma ett badrum – och mer

Om du tycker att en fläkt/ljus/nattljuskombination är imponerande kommer du att bli imponerad av några av de andra funktionerna i dagens nya ventilationsfläktar.

Vissa avancerade modeller är utrustade med inbyggda värmare som hjälper till att värma upp rummet. Andra badfläktar har fukt- och kondensgivare som kan ställas in så att luftfuktigheten håller en viss nivå. Ytterligare andra har rörelsedetektorer som slår på fläkten när någon kommer in i badrummet och sedan stängs av någon minut efter att rörelse inte längre detekteras. Oavsett vad du letar efter i en badfläkt, med alla alternativ som finns idag hittar du säkert en modell som passar dina behov.

Superlåga priser på utvalda produker hos proffsmagasinet!
Superlåga priser på utvalda produker hos proffsmagasinet!