Bygga Pool – Allt du Bör Veta!

Att bygga pool har ökat i popularitet i Sverige och fler och fler väljer att bygga en pool på sin tomt. Men att bygga en pool är inte bara någonting du gör på en eftermiddag. Det är en stor investering som kräver noggrann eftertänksamhet.

När du ska bygga en pool finns det en rad olika faktorer att tänka på och fundera över för att se till att ditt poolbygge blir så bra det kan bli.

Nyckeln till att fatta bra beslut om ditt poolbygge är att göra din research först. Som tur är så är du här, och det är exakt vad vi ska hjälpa dig med i denna artikel.

Bygga pool – att tänka på

  • Börja som du gör med alla stora renoveringsprojekt genom att ange skälen för att bygga en pool. Dessa kommer att ha ett stort inflytande på dess form, djup, storlek och möjligen till och med typ av konstruktion.
  • Kommer du att använda den för motionssimmning, rekreation eller avkoppling? Är det för dina barn och deras vänner, eller ska den fungera som en kontaktpunkt för trädgården?
  • Om du har en tydlig uppfattning om dess syfte kommer resten av besluten inte att vara så svåra att reda ut. Men innan du går vidare med dina poolplaner, se till att du ställer den viktigaste frågan – kommer du att använda det tillräckligt för att motivera kostnaden?

Passar din tomt för en pool?

Simbassänger är lättare att bygga på en plan plats, så om din tomt är brant eller sluttar kommer byggkostnaderna att vara högre. Markförhållanden som en brant, mycket sandig, stenig eller instabil mark kommer också att göra byggnaden svårare.

Storleken och platsen för din fastighet kommer naturligtvis att avgöra din pools storlek, form och design. Stadsområden kan ha strikta krav när det gäller att placera din pool nära fastighetsgränser, så var medveten om att skuggning från andra byggnader eller närliggande träd också kan begränsa var du kan placera en pool.

Om du alls är osäker på din pools placering, be en poolbyggare att komma och titta för att ge råd.

När du väl har bestämt dig för typen av pool är det dags att räkna ut positionen. Kontrollera råd och byggföreskrifter angående tilläggstäckning, krav på stängsel av pooler och närheten till dagvattenavlopp.

Att tänka på när du ska bygga pool


Utseende

Fundera på din utsikt över poolen inifrån huset och resten av trädgården. Att lägga till belysning eller vattenfunktioner kommer att göra det mer attraktivt. Att se poolen från huset är viktigt om du har barn.

Solens exponering

Maximerar platsen solens exponering för att hålla vattnet varmt? Stora träd kan blockera solen och släppa löv i vattnet.

Vindexponering

Detta kyler vattnet och ökar avdunstningen. Plantera eller bygg skärmar för att skydda.

Tillgänglighet

Hur kommer människor i och ut ur poolen? Var kommer du att umgås runt poolen?

Förvaring

Var ska du förvara filtreringsutrustningen, poolrengöringen, leksaker och parasoller?

Ovan eller i marken?

Den första frågan att tänka på när du bestämmer din pools konstruktion är om poolen ska ligga i marken eller ovanför den. Jordutgrävning och borttagning av mark är kostsamt, men pooler i marken har i allmänhet en mer permanent känsla än de flesta typer över marken.

Om du har en brant plats kan det dock vara billigare, snabbare och enklare att installera en ovanjordspool gjord av glasfiber med ett omgivande däck, särskilt om tillgången är svår.

Det billigaste poolalternativet är en prefabricerad typ ovan jord, vanligtvis tillverkad av glasfiber eller stål med vinylfoder.
Gör-det-själv-modeller som lätt kan demonteras är fantastiska om du hyr och vill ta med dig poolen när du flyttar. Alternativen sträcker sig från basmodeller utan filtrering till större typer som är lämpliga för simmning som inkluderar tillbehör som terrass, trappsteg och filtreringsutrustning.

Vad kostar det?

Kostnaden för en grundläggande betongpool är i allmänhet dyrare än en tillverkad av glasfiber (från drygt 200 tusen och uppåt. Detta beror på att många betongpooler har en anpassad form och storlek. I den högre regionen kan en betongpool kosta omkring 500 tusen.

Bygga Pool: Gratis Offert – En Komplett Guide

Det finns också många andra extra poolinstallationskostnader som måste tas med i beräkningen, inklusive terrass, landskapsarkitektur och värmesystem, med mera. Sedan finns det de löpande kostnaderna för filtrering (drift och service av pumpar och filter) och att hålla vattnet rent (kemikalier, saltvattenkloratorer, självrensande enheter och sugrengöringsmedel).

Den största underhållskostnaden för simbassänger är fodret. Vissa betongpooler kan behöva tvättas med syra vart tredje till femte år och omplastas eller läggas på igen vart 10-15 år. Vinylfodrade pooler kan punkteras, så du bör tillåta reparationer vart femte till tio år. Kompositpooler av glasfiber har lågt underhåll och vissa har 25 eller 35 års strukturgaranti.

Få uppskattning för installationskostnader

Att bygga en pool är ett dyrt projekt och det kan finnas oförutsedda utgifter på vägen till följd av problem under byggandet. Du bör dock få en uppskattning av installationskostnaderna innan du påbörjar ditt projekt så att du inte får en överraskning när din entreprenör levererar den slutliga fakturan.

Ditt val av ytmaterial för poolen spelar en viktig faktor i dess slutliga kostnad. Betong är det mest hållbara poolmaterialet och ger dig frihet att anpassa poolens design, men det är också den dyraste typen av pool. Ett glasfiberskal är billigare och ganska hållbart, men du har begränsade alternativ när det gäller form och storlek.

Det mest budgetvänliga poolmaterialet är en vinylfodral, men det kan rivas och är mer mottagligt för läckor, så det kan behöva bytas ut vart tionde år. Glöm inte att inkludera dekorativa detaljer och bekvämligheter i din budget eftersom poolens omgivning, landskapsarkitektur och belysning kan öka priset betydligt, liksom tillägget av ett vattenfall, fontän, rutschkana, med mera.

Tänk på underhåll

Även om du är säker på att du har budgeten för att täcka byggkostnader, ökade fastighetsavigt och nödvändiga försäkringar, kan du inte glömma de långsiktiga underhållskostnaderna för en pool. Du måste köpa kemikalier regelbundet för att hjälpa till att desinficera vattnet och hålla vattenkemin ordentligt balanserad.

Om du inte gillar tanken på att använda klor kan du investera i ett alternativt filtreringssystem, till exempel ett salt- eller liknande. Alternativa system har vanligtvis en högre initialkostnad så se till att ta med den kostnaden i din budget. Dessutom måste du dammsuga poolen varje vecka för att hålla löv och annat skräp ur vattnet. Det kan vara en tråkig syssla, så ett robotstädningssystem som dammsuger automatiskt är ofta en bra investering. Om du stänger din pool i slutet av varje säsong måste du antagligen anställa ett poolproffs för att hantera den uppgiften, vilket kan vara dyrt.

Fundera på poolstorlek

Poolstorlek är främst ett personligt val. Vissa föredrar att bygga en pool som tar upp hela uteplatsområdet medan andra vill inkludera gräsytor i det nya landskapet.

Design

Ta dig tid att verkligen tänka på hur du vill att din pool ska vara. Om dina vänner och familj har pooler, fråga dem vad de gillar eller önskar att de hade gjort annorlunda med sina pooler. Titta online på bilder för inspiration. Det finns en enorm mängd olika pooldesigner att välja på.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!