Varför du ska köpa färskt kaffe istället för snabbkaffe

Snabbkaffe är en stapelvara för många människor som gillar att ta en morgonkopp på ett snabbt och smidigt sätt. Processen att brygga färsk är ofta skrämmande. Det betyder dock inte att det måste vara skrämmande att göra färskt kaffe.

Snabbkaffe påminner på många sätt mycket om nybryggda, malda bönor. Den färdiga produkten har liknande hälsofördelar men mindre koffein – men det är något med den mjuka smaken av varma espressobönor som inte kan replikeras med pulver!

Låt oss dyka in i vad som definierar kaffe, vare sig det är färskt eller snabbkaffe, och vad som gör färskmalda bönor så mycket bättre.

Vad är Färskt kaffe gjort av?

Malet kaffe är gjort av hela bönan som innehåller alla dess rika oljor och sötma. När bönorna har skördats, bearbetas de på plats och skickas ut till kommersiella butiker eller fabriker för rostning. Rostningen tar fram denna smak på ett ännu kraftfullare sätt!

Rostning är ett av de viktigaste stegen i kaffeproduktionen. Rosttiden påverkar smaken, tillsammans med andra faktorer som fuktnivå och surhet/bittra toner. Du kan till exempel ha en espressorost som blir mycket mer bitter än om den vore mellan- eller lättrostad eftersom längre rostning i allmänhet ger mörkare smaker.

Att mala ner kaffebönorna är det sista steget innan bryggning. Processen börjar när bönan har svalnat tillräckligt för förvaring i lufttäta behållare.

Malningen av ditt kaffe är viktigt när du brygger. En finare malning i espresso-stil ger en utmärkt bryggning i en maskin, medan den mycket starkare smaken du kan förvänta dig från franska pressar och andra typer av kastruller är beroende av grova jordar för att fungera korrekt.

Att filtrera kaffe är en konstform som kräver tålamod för att uppnå perfektion. De malda bönorna bör blötläggas i vatten, men de löser sig inte helt så du måste filtrera bort dem innan de dricks; Detta kan göras med exempelvis ett pappersfilter eller fransk press.

Hur görs snabbkaffe?

Snabbkaffe skiljer sig från det färska slaget eftersom det försvinner helt när det blandas med vatten. Du kan brygga detta i vilken kopp som helst, ingen speciell utrustning krävs.

Snabbkaffe är bra för trötta morgnar. För att ge snabbkaffe lång hållbarhet använder tillverkare torkade malda bönor. Bönorna måste först bryggas och torkas. Detta ger kaffet en pulveraktig konsistens. Detta pulver kan lagras under lång tid tills du är redo att göra en kopp.

Snabbkaffe kan göras på två huvudsakliga sätt: spraytorkning och frystorkning. Spraytorkning förvandlar droppar av flytande extrakt till fint pulver eller små bitar, medan frysningsprocessen använder en låg temperatur för att förvandla det till fragmenterade bitar som sedan torkas under vakuum.

Låt oss nu diskutera skillnaderna mellan färskt kaffe och snabbkaffe.

Allt om koffein

Snabbkaffe är inte alls lika njutbart eller tillfredsställande, eftersom det saknar naturligt koffein från nymalda bönor som ger dig en pigg och vaken känsla.

Koffein är användbart för många ändamål som att bibehålla din förmåga att fungera på jobbet eller i skolan hela dagen. Kaffedrickare tenderar att ha färre samband med hjärt- och kärlsjukdomar och mindre sannolikhet att utveckla levercirros senare i livet än personer som inte dricker kaffe.

Naturligtvis innehåller färskt kaffe mer koffein än snabbkaffe. Därför kommer du att få fördelarna med koffein lättare. Tänk på att koffein påverkar människor olika. Trots hälsofördelarna tycker vissa att koffein är bekymmersamt att konsumera eftersom det ger dem skakningar, gör det svårt att sova och orsakar ångest.

Cirka 20 % av människor kämpar för att tolerera högt koffeininnehåll. Det har till och med gjorts studier som har kopplat en avsky för koffein till genetik. Så må inte dåligt om du bara inte tål koffein.

Låt oss prata om smak

Kaffebär kallas ofta “bär” eftersom de har ett rött och runt utseende. Inuti varje bär finns det vanligtvis två frön -bönor.

Snabbkaffe skapas av Robusta-bönor. Dessa långsammare växande typer av “bär” innehåller mindre socker och fett än deras Arabica-motsvarigheter – vilket resulterar i en uppoffring för smaklökarna; detta sparar dock kostnader genom att inte behöva så mycket bearbetningstid under rostning eller torkning.

Trots allt arbete som har gjorts för att perfekta snabbkaffe kan det fortfarande inte konkurrera med nymalda bönor. De extra uppvärmnings- och kylprocesserna som används för att du ska få en drink på begäran påverkar både smak och kvalitet – vilket är anledningen till att många föredrar nyrostad mark framför allt annat.

Det bästa sättet att njuta av ditt morgonkaffe är att brygga det på gammaldags sätt med färska bönor. Jag är inte säker på vad du letar efter när det gäller smak men inget slår de rika, robusta smakerna som bara kommer från nymalet rostat kaffe.

Slutsats

Snabbkaffe har sina fördelar särskilt om du vill ha en snabb lösning på en god morgonkopp. Det finns dock många nackdelar med att välja snabbkaffe framför nybryggt kaffe.

Förutom att ha mer koffein, som har bra återbetalningar, slår färskt kaffe omedelbart med sin robusta smak och arom. Därför är det min åsikt att inget slår essensen av en färsk kopp kaffe. Tänk på det när du letar efter en omedelbar lösning över att ta dig tid att brygga färsk.

Om färskt kaffe är något du är väldigt intresserad av, då kan du få all din kommersiella kaffeutrustning från ekuep.com. Vi erbjuder fantastiska produkter från espressomaskiner till kafferosterier och allt däremellan.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!