Varför energieffektivitet är viktigt i Ditt hem [Bästa Tips]

Termen “energieffektiv” används för att beskriva allt från köksmaskiner och belysning till fordon och hem. Även om denna term ofta finns i rubrikerna, förstår många fortfarande inte vad det betyder eller varför energieffektivitet är viktigt. Är “energieffektivitet” bara ett annat modeord eller har det mer betydelse? Här är vad du behöver veta:

Vad är energieffektivitet?

Energieffektivitet är metoden att minska energianvändningen utan att drabbas av kvalitetsförlust. Till exempel, om ett kylskåp är energieffektivt betyder det att det förbrukar mindre energi samtidigt som det utför samma uppgifter som andra kylskåp. Det kommer att hålla din mat och dryck lika svalt som andra kylskåpsmodeller, men det kommer att kräva mindre energi för att göra det.

Om någon säger att de vill leva en energieffektiv livsstil betyder det helt enkelt att de vill hitta bekväma sätt att

konsumera mindre energi i deras dagliga liv.

Vilka är fördelarna med energieffektivitet?

Nu när du förstår vad energieffektivitet innebär, är det viktigt att gräva lite djupare för att lära dig om fördelarna med att leva en energieffektiv livsstil. Några av fördelarna med energieffektivitet inkluderar:

 • Lägre elräkning
 • Högre andrahandsvärde
 • Protect the Planet
 • Bättre livskvalitet
 • Lägre elräkning

Det genomsnittliga hushållet spenderar omkring 20000-30000kr på energiräkningar varje år. Detta innebär att en betydande del av din årliga hushållsbudget används för att täcka energikostnader. Lyckligtvis är det möjligt att drastiskt sänka dina elräkningar genom att göra energieffektiva förändringar hemma. Ju mer energi du sparar hemma, desto mindre kommer du att behöva spendera på energiräkningar.

Högre andrahandsvärdeFlera studier har visat att energieffektiva uppgraderingar kan öka andrahandsvärdet på ditt hem.

En studie fann att att göra energieffektiva uppgraderingar ökade andrahandsvärdet på ett hem med cirka 6 % i Los Angeles County. En annan studie fann att dessa uppgraderingar ökade det genomsnittliga andrahandsvärdet för ett hem i Washington DC med upp till 5%.

Hur mycket av en ökning av ditt huss andrahandsvärde bör du förvänta dig? Det beror på ett antal faktorer, inklusive vilken typ av energieffektiva uppgraderingar du gör, skicket på ditt hem, tillståndet på fastighetsmarknaden och din plats.

Skydda planeten

Kraftverken som förser ditt hem med energi släpper ut enorma mängder skadliga växthusgaser i atmosfären. Om du minskar din energiförbrukning hemma kommer du att minska efterfrågan på energi från dessa kraftverk. Som ett resultat kommer kraftverket i ditt samhälle inte att behöva generera så mycket energi för att möta efterfrågan. Ju mindre energi växten genererar, desto färre växthusgaser kommer växten att släppa ut till atmosfären.

Genom att leda en energieffektiv livsstil kan du krympa ditt koldioxidavtryck och göra din del för att skydda planeten.

Bättre livskvalitet

Många människor antar att de kommer att behöva offra sin komfort för att förbättra sin energieffektivitet, men det är inte sant. Att förbättra energieffektiviteten i ditt hem kan faktiskt skapa ett bekvämare och hälsosammare boende för din familj.

Varför? Ett energieffektivt hem är välventilerat och torrare, vilket innebär att det blir mindre risk för mögeltillväxt. Exponering för mögel kan påverka andningsorganen och leda till långvariga hälsoproblem, så att förhindra mögeltillväxt kan hjälpa din familj att hålla sig frisk.

Energieffektiva hem är också välisolerade, så de kommer att förbli kallare på sommaren och varmare på vintern. Du kan vara bekväm året runt i ditt energieffektiva hem!

Hur kan vi minska energiförbrukningen?

Det finns otaliga fördelar med energieffektivitet, så det är inte svårt att se varför det blir allt populärare att leva en grönare livsstil. Om du är redo att bli grön, följ dessa tips för att minska din energiförbrukning:

 • Arrangera en samåka med dina kollegor så att du kan minska antalet fordon på vägen och mängden skadliga koldioxidutsläpp som släpps ut i atmosfären.
 • Alltid släcka lamporna
 • när du lämnar rummet.
 • Byt ut glödlamporna i de fem mest använda armaturerna mot energisnåla LED-lampor.
 • Stäng gardinerna på sommaren
 • till hålla värmen borta från ditt hem. På vintern, håll gardinerna öppna under dagen för att släppa in värmen.
 • Kör inte diskmaskinen eller tvättmaskinen om du inte har full last.
 • Använd den rätta grytan på spisbrännare. Om du använder en kastrull som är mindre än brännaren kan du slösa bort över 40 % av värmen som genereras av kaminen.
 • Sätt på takfläktar på sommaren så att du inte behöver lita på enbart på ditt värme- och kylsystem för att hålla dig sval. På vintern byter du riktningen på takfläktbladen så att de roterar medurs. Detta kommer att tvinga ner den varma luften nära taket mot dig.
 • Som du kan se finns det inget behov av att helt förändra ditt liv för att bli mer energieffektiv. Genom att följa dessa enkla tips kan du njuta av de många fördelarna med att leva en

 • energieffektiv livsstil
 • utan att offra din komfort eller minska kvaliteten på ditt liv!

 • Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
  Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!