Varför Ritningshållare är bra för Arkitekter

Alla som är involverade i ingenjörskonst, teknisk planering eller arkitektur kan dra nytta av en ritningshållare av god kvalitet.

Systemen är ett smart tillägg till kontoret, eftersom de låter dig förvara, komma åt och visa dina ritningar enkelt och snabbt utan rädsla för skrynkling, fläckar eller annat skada.

Det finns flera olika typer av ritningshållare, så vi sammanställde den här snabbguiden för att förklara vad de är, varför du bör använda dem, vilka som är bäst och ir alternativen.

Vad är en ritningshållare?

En ritningshållare består vanligtvis av en horisontell stång som håller ett pappersark. Hängarna finns i en mängd olika storlekar för att passa vilken pappersstorlek du vanligtvis arbetar med, från A0 till till A3.

De är anslutna till en hållare fäst på en vägg eller en fristående ram/vagn. Det möjliggör platsbesparande lagring av stora mängder ritningar och planer och gör det mycket enkelt att hitta specifika sidor, visa sidor på plats och dela idéer.

Varför ska du använda en ritningshållare?

Alternativet till en ritningshållare är att använda en lådenhet eller skåp eftersom de förvarar papperet horisontellt. Dessa alternativ kan dock ta upp mer golvyta än en galge då de lagrar lakan ovanpå varandra.

Denna nackdel gör det svårt och tidskrävande att hitta exakt den ritning eller plan du letar efter.

Dessutom är det mer sannolikt att lådförvaring resulterar i rullning, veck och andra former av skador. Ritningshållare är ett mycket billigt alternativ till skåp och är perfekta om du ofta behöver referera till ditt arbete eller visa det för kollegor eller kunder.

Men de har vissa nackdelar på grund av hur arken lagras och utsatt för väder och vind. Så för långtidsförvaring eller arkivering kanske du vill flytta dina ritningar till ett skåp.

Dessutom finns det ingen säkerhet med hängare.

Ritningar på ritningshållare kan nås snabbt och enkelt av alla på ditt kontor. So, om du arbetar med konfidentiella planer eller behöver hålla ditt arbete privat av någon anledning, du vill ha en låsbar förvaringslösning.

Vad du ska titta på när du väljer din ritningshållare


Storlek

Du måste vara säker på att välja ett hängsystem som passar ditt föredragna ark – så om du arbetar med A1-storleksplaner och ritningar behöver du en hängare i A1-storlek . Du kan få modeller som lagrar olika ark storlekar i en enhet om du har en varierad arbetstyp.

Modell

Efter detta övervägande är det kanske viktigaste för dig att bestämma hur du vill att ritningarna ska hållas. Vissa galgar använder krokar eller stolpar, vilket gör det nödvändigt att stansa hål i ditt arbete eller använda planremsor.

Men de flesta moderna modeller kommer att använda klämmor – antingen en lång klämma som håller arket längs kanten eller ett par klämmor åtskilda.

Klipp har fördelen att lämna sidan intakt utan att behöva en extra bit (vilket ökar kostnaden), och det finns en mycket minskad chans att skada arket när du sätter på ritningen eller tar bort den från fästet.

Stil

Ritningshållare, särskilt vägg-monterade versioner, finns vanligtvis i en av två olika stilar. Den första håller arken platt mot väggen för maximal utrymmesoptimeringz och ökad arkkapacitet.

Den andra typen kan svänga ut på den arm, så att du kan bläddra igenom ritningarna snabbare och enklare – på bekostnad av hög kapacitet. Vilken du väljer beror till stor del på storleken på ditt kontor, antalet ark du vill att galgen ska hålla, och hur ofta du behöver titta på eller använda dina ritningar.

Kapacitet

Slutligen måste du välja hur många ark som din hängare kan hålla. Om du vanligtvis arbetar med många projekt samtidigt så, vill du ha en större kapacitet. Men, om du vanligtvis avslutar ett projekt och sedan kan flytta ritningarna till arkiv, kan du komma undan med ett lägre sidantal, vilket sparar lite pengar och utrymme.

Hängsystem rymmer vanligtvis mellan 100 och 500 ark, utspridda över enskilda galgar som var och en rymmers 10-50 ark. En av de bästa egenskaperna med dessa system är att du kan dra tillbaka galgarna och ta dem med dig – till ditt skrivbord, mötesrum, eller avskild-plats om det behövs – medan resten av galgarna lämnas kvar på plats.

Specialfunktioner

Ritningshållare behöver inte vara statiska eller väggfasta. Du kan skaffa versioner som är fristående och modeller som är monterade på hjul för enkel rörlighet . Manövrerbarhet kan vara särskilt praktiskt om du behöver rulla ditt arbete in och ut ur konferensrum eller så vill du ta ditt arbete till ditt skrivbord för referens.

Dessa vagnenheter kan vanligtvis hålla fler ark än ett väggmonterat hängsystem eftersom de bär upp vikten från alla sidor. Lådhängarvagnar finns tillgängliga som rymmer över 2000 ark, vilket gör dem mycket effektiva för platsbesparande förvaring.

Andra alternativ

Lådskåp är det klassiska alternativet till planhängare, och de kan vara bra för långtidsförvaring och arkivering. De är vanligtvis också låsbara, vilket ger mycket mer säkerhet än en vägghängare

Ett annat alternativ är det vertikala planskåpet, som kombinerar några av de bästa egenskaper hos både hängaren och lådan. Dessa enheter låter dig lagra ritningar vertikalt för att hålla lagringsutrymmet lågt och är även låsbara för att begränsa obehörig åtkomst.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!