Varför välja en Energisnål Badtunna?

Under Covid var pooler så populära att entreprenörer som ansvarade för att installera eller bygga dem fullbokades. För vissa husägare innebar installationen av en pool i marken också att lägga till en badtunna för att ge ett lugnande, avstressande bad för vuxna som arbetar hemifrån. Tyvärr kan både pooler och badtunnor öka hemmets energikostnader.

När sommaren närmar sig ser husägare återigen sannolikt att det blir en pool och/eller badtunna. Men att installera en energieffektiv badtunna kan spara pengar och minska hemmets energianvändning.

Uppvärmning av en badtunna

Medan poolkostnaderna är förknippade med vatten, underhåll och, naturligtvis, pumpens kraft, har badtunnor något extra som kan stöta på kostnaden: värme! Avkopplingen i en badtunna handlar om värme; badtunnor värms antingen med el eller gas.

Det finns många typer av badtunnor eller spa; de kan vara bärbara eller inbyggda i marken. Bärbara badtunnor är de du kan flytta till olika platser, och badtunnor i marken är inbyggda i marken. Vissa badtunnor kan också vara uppblåsbara. Bärbara spa-bad uppvärms vanligtvis upp via el.

Uppvärmningskostnaderna för dessa spa kan variera av ett antal anledningar. Consumer Affairs förklarar att en badtunna kan vara dyrare att värma i kallare klimat, och en billig badtunna kan vara dyrare för att värme för att den inte är lika välisolerad (och värmen avgår). Dessutom är inomhusspa billigare att värma och storlek och användning påverkar också kostnaden.

Så hur mycket kostar det att använda badtunnan varje månad? Direct Energy rapporterar att driftkostnaden kan variera kraftigt från bara 10kr i månaden till cirka 500kr i månaden. Enbart elen kan kosta cirka 10kr per användning i vissa fall. Återigen, men storleken på spabadet och andra faktorer bidrar också.

Bästa Spabadet – 7 Badtunnor Bäst i Test [Lista & Guide]

Vad gör en badtunna energieffektiv?

Husägare som överväger att installera en badtunna kan överväga en energieffektiv badtunna för att minska energikostnaderna. Vad gör en badtunna energieffektiv? Master Spas förklarar att “fullskumsisolering” används i energieffektiva modeller.

Isolering i badtunnor kommer att hålla värmen från att strömma ut; detta innebär mindre arbete för värmaren (och mindre pengar för husägaren). Dessa modeller har också ett tätare passande lock, som återigen håller värmeisolering när spabadet inte används.

Men energieffektiva badtunnor är dyrare än standardmodeller.

Hur kan husägare minska energianvändningen för en Standardbadtunna?

Husägare kanske redan äger en badtunna och kanske inte har någon avsikt – eller budget – att uppgradera till en energieffektiv modell. Om badtunnan tynger energiräkningen,

Finns det sätt att minska kostnaderna och göra en badtunna mer energieffektiv?

Det finns en mängd energispartips när badtunnan bränner ett hål i energiräkningen. Så här sparar du:

  • Köp ett lock med bättre passform. När badtunnan inte används, täck över den! Se till att överdraget sitter tätt så att värmen inte kommer ut.
  • Lägg till en värmefilt för extra isolering.

Det rekommenderas att du använder en flytande termisk filt under täcket för jämn mer isolering mot utströmmande värme.

  • Dra ner termostaten några grader.
  • Glöm inte att ändra filter! Smutsiga filter kan göra pumpen mindre effektiv.
  • Stäng av badtunnan när du är på semester eller borta från hemmet.

Kallare årstider kräver vinterförvaring både spa och rör eller lämna värmaren påslagen vid en lägre temp.

  • Slösa inte med elektricitet genom att lämna lamporna eller jetstrålarna tända när spabadet inte används.
  • Det rekommenderas också skapa en vindruta med växter! Detta kan blockera luft som kan få värmaren att arbeta övertid.

Andra sätt att maximera energibesparingar

Utomhusbadtunnor installeras ofta bredvid ingravda pooler. När husägare försöker spara pengar på sina energikostnader för badtunnan kan de också titta på sätt att minska poolens energianvändning.

Pooler i marken kan också ha inbyggda lampor, och husägare kanske vill stänga av dem när poolen inte används. Dessutom kan husägare installera en energieffektiv pump för att spara ännu mer pengar på poolens energikostnader. Poolskydd kan vara fördelaktigt att lägga till besparingar för dem som har uppvärmda pooler; ett poolskydd kan hålla värmen från att rinna ut under en sval natt. Att installera en energieffektiv poolvärmare kan också öka månadsbesparingen.

Bästa Spabadet – 7 Badtunnor Bäst i Test [Lista & Guide]

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!