Vaxa Golv – Så Gör du Steg för Steg

Tillför långvarig lyster till trägolv med denna beprövade finish genom att olja ditt golv.

Trägolv tillför klassisk elegans till ditt hem – men inte när de är tråkiga, smutsiga eller slita. Lyckligtvis är vaxning av trägolv ett ekonomiskt, beprövat sätt att återställa deras glans och förlänga deras livslängd. I denna artikel går vi igenom tekniken för att applicera en högpresterande hårdvaxolja som kommer att se fantastisk ut i ditt hem.

Varför vaxa trägolv?

Hårdvaxolja blev populärt på 1940-talet som en golvbehandlingsteknik där klart eller färgat vax, gjort av en blandning av lösningsmedel och syntetiska och/eller naturliga vaxer som bivax eller carnauba, appliceras på ett trägolv i ett tunt lager och sedan putsas till en glans. När lösningsmedlen i vaxet avdunstar, hårdnar vaxet till en skyddande tätning som ger en mängd fördelar:

 • Ökar fläckbeständigheten: Vaxförseglingen begränsar absorptionen av spill för att förhindra att golven fläckar.
 • Minimerar mindre defekter: Vax bleknar eller eliminerar uppkomsten av ytliga repor, repor och repor.
 • Bevarar underliggande ytbehandlingar: Vax fungerar som den första försvarslinjen mot spill, damm och smuts, vilket förhindrar dem från att inkräkta på underliggande ytbehandlingar, såsom olja, och gör att den underliggande finishen håller längre.
 • Förlänger golvets livslängd: Den ökade härdigheten hos vaxade golv gör att de kan hålla i åratal längre än ovaxade golv om de underhålls regelbundet.
 • Ökar skönheten: Klart vax ger en glänsande look och en glansigare känsla som enbart dammsugning eller moppning inte kan uppnå. Färgade vaxer, tillgängliga i nyanser inom det bruna spektrumet, erbjuder samma fördelar plus en attraktiv nyans som ger golven en ännu rikare, djupare patina.

Som sagt, vax ger endast begränsad motståndskraft mot djupare bucklor, jack, eller skåror, och gör inte mycket för att avvärja skevhet eller utbuktning från utbredd fuktexponering på grund av läckor eller mindre översvämningar. Vax bör betraktas som ett täckskikt – ett sista lager av skydd, inte den enda skyddande finishen, på ett trägolv.

Är vaxning av golv bra på alla våningar?

Den bästa kandidaten för vaxning är ett lövträgolv som tidigare behandlats med en penetrerande träförseglare, lack, schellack eller olja, eftersom vax kan stärka de skyddande egenskaperna hos dessa ytbehandlingar. Du kan dock även vaxa oavslutade golv.

Vaxa aldrig uretanbehandlade golv (vilket kan hindra dem från att effektivt beläggas med uretan; använd istället polish) eller de som är märkta “no-wax”, såsom linoleum utan vax eller vinyl som är utformade för att se ut som trä (de kommer med en fabriksbeläggning som inte kräver vaxning).

Vaxning är också endast lämplig för trägolv i bra strukturellt skick; det vill säga utan nämnvärd flisning, mejsling, missfärgning, skevhet eller utbuktning. Om ditt lövträ plågas av dessa problem, byt ut eller reparera drabbade golvskivor (t.ex. slipa bort missfärgning eller fyll skåror med träspackel) innan du vaxar lövträgolv.

Vilken typ av vax ska jag använda?

Se till att använda lämpligt vax för trägolv:

 • Antingen ett fast pastavax eller ett flytande vax: Fast pastavax, säljs i burkar, har vanligtvis mer vax och mindre lösningsmedel. Detta ger en tjockare konsistens som måste appliceras för hand med en trasa men kräver färre lager. Flytande vax, tillgängligt i burkar eller flaskor innehåller mer lösningsmedel och har därför en tunnare konsistens och kan appliceras med mopp, men kräver flera lager.
 • Märkt för användning på golv: Undvik vaxer som är märkta exklusivt för användning på möbler, eftersom de härdar till en ultraslät päls som gör golven halkade.
 • Lösningsmedelsbaserad: Undvik vattenbaserade eller akrylvaxer på trägolv; de kan få färdiga golv att få en vit färg eller skada oavslutade trägolv.
 • Buffbar: Leta efter traditionella vaxer som måste poleras efter applicering; undvik enstegsvaxer (dvs. “no-buff”), eftersom smuts lätt klibbar fast vid dem.

Vilka vaxningstekniker ger bäst resultat?

Använd tipsen nedan för att bemästra de tre faserna av vaxning av trägolv: ytbehandling, applicering och polering.

Ytbehandling:

 • Ta bort mattor och möbler från rummet.
 • Avlägsna gammalt vax, om det finns, genom att arbeta med en mjuk trasa fuktad med mineralsprit eller en kommersiell vaxborttagare, delar av golvet åt gången tills inga fler vaxrester lossnar på tyget. Ta bort envis vaxuppbyggnad med finkvalitets stålull.
 • Torrmoppa (med en mikrofiberduk) eller dammsug golvet med en dammborste för att eliminera damm och eventuellt löst vax.
 • Om golvet fortfarande är snurrigt efter att ha dammat, använd en svamp för att ta bort smuts. Arbeta i sektioner åt gången, med ett butiksköpt rengöringsmedel för trägolv eller en hemmagjord motsvarande bestående av en kvarts kopp diskmedel och en liter varmt vatten. Fukttorka golvet med vatten för att ta bort överblivet rengöringsmedel, torka sedan med en ren handduk.
 • Använd alltid handskar och en dammmask för att skydda mot ångor i vaxlösningsmedel.
 • Sätt dig i en bekväm knäställning innan du applicerar fast vaxet eftersom det bör appliceras för hand (knäskydd borde hjälpa). Om du applicerar flytande vax, förbli stående.
 • Ta en spackel och en mjuk, luddfri trasa om du applicerar fast vax. För flytande vax, använd en svampmopp för den snabbaste appliceringen.
 • Skopa en matsked fast vax med spackeln på en mjuk, luddfri trasa. Om du använder flytande vax, häll eller pressa en matsked från burken eller flaskan direkt på trägolvet och doppa sedan moppen i vaxet.
 • Arbeta i sektioner, sprid ett tunt lager fast vax med trasan eller flytande vax med en mopp. Börja i ett hörn av rummet och gå mot en utgång, vaxa trägolv i riktning mot golvbrädorna. När du har förbrukat din första omgång vax, applicera mer på duken eller på golvet tills du har täckt hela rummet.
 • Låt det första lagret torka, vilket kan ta allt från 10 minuter till en timme beroende på produkt.
 • Applicera ytterligare lager enligt tillverkarens rekommendation, låt var och en torka emellan. Fast pastavax härdar i allmänhet till ett tjockare lager av skydd, så ett lager räcker ofta över färdigt trä, eller två lager över ofärdigt trä, medan flytande vax vanligtvis behöver minst två till tre lager, eftersom varje lager är mycket tunnare.

Låt det sista lagret av vax torka bara tills det är disigt; vid det här laget är den redo att poleras.

Buffning:

 • Använd en handduk för fast vax, eller en svampmopp med ett frottéhuvud för flytande vax, gnugga trasan eller glida moppen över delar av golvet åt gången. Börja i samma hörn av rummet där du började och flytta i riktning mot träfibrerna, polera till önskad lyster.
 • Använd en elektrisk golvbuffer/polerare för att påskynda processen att polera antingen fast eller flytande vax.
 • Låt det nyvaxade golvet stå ostört i åtta timmar innan du kliver på eller byter ut möbler?

Hur håller du vaxade trägolv snygga?

Följ dessa tips för att förlänga livslängden och lystern på ditt vaxade lövträ:

 • Vaxa om golv med det intervall som rekommenderas av tillverkaren. I allmänhet kan fasta vaxskikt hålla i upp till två till fem år och flytande vaxskikt mellan ett till två år. Om inget intervall för eftervaxning anges, torka av en trasa fuktad med mineralsprit över en liten del av ditt golv och inspektera det. Om trasan är ren utan vitaktiga eller färgade rester finns inget vax kvar, så det är dags att vaxa om.
 • Undvik att applicera färskt vax innan det gamla vaxskiktet har slitits av, eftersom övervaxning av trägolv kan resultera i ful vaxuppbyggnad.
 • Mellan vaxningarna, minska ytliga brister genom att polera golv med hjälp av tipsen ovan.
 • Torrmoppa varje vecka vaxad med en mikrofiberduk, eller dammsug med en dammborste för att hålla damm borta.
 • Undvik att våttorka stora delar av det vaxade trägolvet med vatten; det kan grumla vaxskiktet eller skada träet.
 • Torka upp spill så snart det inträffar med en trasa fuktad med vatten och torka sedan torrt.
 • Ta bort fläckar eller missfärgning genom att arbeta in trägolvsrengöringsmedel på den kränkande platsen med en trasa.
 • Använd en trasa fuktad med vatten för att ta bort det överblivna rengöringsmedlet och torka sedan med en ren handduk.
 • Lägg mattor eller mattor vid foten av dörröppningar nära vaxade trägolv för att förhindra att smuts gror in.
 • Lyft istället för att dra möbler över de vaxade trägolven för att undvika bucklor.
Kampanj på skruvar, skruvdragare, sågar och annat som du behöver för att bygga en härlig trall till sommaren med upp till 45% rabatt på utvalda produkter!
Kampanj på skruvar, skruvdragare, sågar med upp till 45% rabatt på utvalda produkter hos Proffsmagasinet!