Bästa Växterna & Häckarna för Insynsskydd – 22 Fantastiska Tips

De allra flesta vill att deras trädgård ska vara en oas av lugn och avskildhet. Men utan rätt åtgärder kommer du att ha insyn i din trädgård från grannar, förbipasserare, och andra som kan störa dig i din avskildhet.

Som tur är finns det flera utmärkta buskar, växter, och häckar som du kan plantera som fungerar som ett utmärkt insynsskydd. I vissa delar av din trädgård kan du behöva plantera tjocka häckar och buskar, normalt vid din tomtgräns. Men på andra platser kan det vara lämpligare med andra typer av växter och planterignar.

Här är tips på lösningar och växter du kan plantera för att skapa insynsskydd i din trädgård.

1. Blandade växter med sekretessstängsel

Sekretessväxter finns i många former och storlekar. Ibland lönar det sig att använda en blandad palett, vilket skapar attraktiv men effektiv integritet. I stället för ett vanligt stockade staket, är det här toppat med stiligt gallerverk, sedan anlagd med hjälp av en mängd olika växter, inklusive upprätt vintergröna samt pelare och spridande lövträd.

2. Kombinera växter med staket

Denna lösning erbjuder ett utmärkt insynsskydd. Ett staket fungerar som grundskyddet, och kombinerat med ytterligare planteringar bakom såsom lövträd. Men ett ännu effektivare sätt är att plantera till exempel vintergröna som fungerar som en klängväxt på staketet och blockerar i princip all insyn när den har växt tillräckligt.

Du bör plantera vintergrönan strategiskt så att den blockerar insyn och skapar avskilda områden i din trädgård. Detta gäller inte enbart vid till exempel din tomtgräns men också vid verandan eller balkongen.

3. Thuja

När det gäller växter för insynsskydd är det svårt att slå thujan. Faktum är att detta är en av de mest populära valen från de som vill uppnå ett riktigt bra insynsskydd. Dess lövverk är tjockt, levande grönt, frodigt, doftande – och det växer snabbt utan mycket hjälp! Det finns sorter tillgängliga som har olika höjder, men många sorter kan dessutom bli riktigt höga. Men du har dessutom möjlighet att klippa av toppen för att hålla busken på den höjd du föredrar.

Det finns många anledningar till att thujan är bland de mest populära växterna för ett levande insynsskydd. Dess tjocka vintergröna lövverk skapar en tät häck, den tål de flesta markförhållanden, och den är tålig med lågt underhåll. Det finns flera sorter så tänk på plantans mogna höjd och bredd när du väljer thuja för din trädgård.

4. Idegran

Idegranen blev en gång favoriserad som en kyrkogårdsväxt på grund av dess förmåga att leva i hundratals år, men den är också populär för trädgårdar. Idegranen finns oftast i form av lågväxande högbuskar, men det finns också varianter i olika former för de som vill ha avskildhet i trädgården. Du kan klippa dem för ett snyggare och mer välputsat utseende eller låta dem växa naturligt.

5. Avenbok

Är det ett träd? Eller är det en buske? Avenboken blir verkligen en buskliknande häck. Detta långlivade lövträd har vackra höstlöv och en slät bokliknande bark. Men eftersom att det är lätt att klippa denna kan den breda ut sig  fint som en häck, vilket gör den lämplig som insynsskydd i en trädgård.

6. Thuja och Coloradogran

För dem som inte vill ta några chanser att plantera ett träd, finns det en lösning genom att använda två typer av växter. En klippt thuja häck som stöds av träd såsom Coloradogranen. Denna strategi säkerställer integritet från både marknivå och angränsande fönster från andra våningen. Denna kombinationen skyddar därför både högt och lågt.

7. Enbärsbuske

Behöver du insynsskydd och har mindre ideala planteringsförutsättningar? Det kan vara torka, djur såsom rådjur som äter på dina planteringar, dålig jord, och så vidare. I detta fall kan enbärsbusken vara den bästa lösningen.

Det finns många arter och sorter i en mängd olika former och på många sätt är den ganska lik thujan. Faktum är att enbär är en nära släkting till cypressfamiljen, vilken inkluderar bland annat thuja och cypress.

Den är inte, som vissa tror, besläktad med gran eller tall,.

Flera enbärsarter fungerar utmäkt för avskildhet och insynsskydd för din trädgård. Många sorter växer upp till 3 meter långa eller mer.  Vissa sorter är bättre lämpade för stora fastigheter, medan andra kan planteras närmare varandra. Deras täta lövverk gör också enbär ett utmärkt alternativ för att blockera vind.

8. Gran

För en kunglig livsmiljö och härlig höjd finns det inte mycket som slår granen. Den kan bli omkring 25 meter och har mörkgröna svepande grenar som ser fantastiska ut från alla avstånd.

9. Murgröna

Murgröna är ofta bortglömda när det gäller insynsskydd för trädgården men faktum är att dessa kan vara riktigt effektiva.

De flesta växer snabbt och vissa är också vackra, särskilt på hösten. Använd murgröna för att täcka ett staket eller en vägg för att ge din trädgård en fantastisk atmosfär och utseende.

10. Höga prydnadsgräs

För snabbväxande integritetsväxter, prova pampasgräs som är ett jättegräs. Denna sort och andra prydnadsgräs kan växa sig så höga som 3 meter eller mer. De växer upp snabbt, toppar på sensommaren och tidigt på hösten och håller sig upprätta över vintern. Kapa dem tidigt på våren och se hela insynsskyddet stiga upp igen på nolltid.

11. Solrosor

Insynsskydd kan vara otroligt vackra. Och färgglad också. Ett exempel är höga blommor – i detta fall solrosor. Naturligtvis finns det de årliga solrosorna vi alla känner till – vissa växer upp till 4 meter långa – men du kan också odla fleråriga solrosor som jordärtskocka som båda växer upp till dryga 2 meter. Det är bra för att avskärma ett däck eller uteplats men inte som en häck.

12. Bambu

Bambu är en av de snabbast växande växterna i världen så den kan skapa ett frodigt och exotiskt insynsskydd mycket snabbt. Vissa sorter av bambu är invasiva, så överväg att plocka en långsamt spridande, klumpande sort eller plantera den i stora upphöjda planteringar för att hålla den under kontroll.

13. Lagerträd

Med årlig formning och beskärning kan det täta vintergröna bladet pålagerträd skapa en vacker 3 meter lång sekretessskärm. Planterad på ett soligt läge och i väldränerad mark, belönar en lagerträd dig med vita blommor på våren.

14. Liguster

Liguster kan ge din trädgård insynsskydd snabbt. Om den får rätt vård kan den öka mellan 0.6 och 1m i höjd varje år. När den odlas som en häck måste liguster beskäras regelbundet, men det hårda arbetet lönar sig när växten producerar ett tjockt lager av sötluktande blommor varje vår.

15. Järnek

Det finns många sorter av järnek som ger utmärkt insynsskydd på gården. Järnek finns som höga träd eller täta buskar, och i färger som går från grönt till brokigt erbjuder järnek något för att tillfredsställa alla trädgårdsstilar och smaker. Husägare med små barn (eller känsliga händer) kanske vill överväga en mjukbladig sort som är fri från plantans signatur skarpa, taggiga löv.

16. Buxbom

Buxbom har länge använts som en dekorativ beskuren häck i formella trädgårdar, men den är också vacker när den inte är lika underhållen. När de tillåts att växa fritt kan vissa sorter bli upp till 6 meter höga.

Många tänker på buxbom som en djupgrön växt, men det finns också vackra vita brokiga och guldsorter. Denna buske/träd kommer att ge ett rikt landskap och en frodig, levande vägg för att skydda din gård från insyn ögon.

17. Fembladig akebia

Den “chokladranka”, även känd som fembladig akebia, växer kraftigt på en spaljé eller staket och ger en tjock skärm av gröna blad och doftande lila blommor på försommaren. Det sprider sig mycket snabbt, så se till att tygla in det med regelbunden beskärning.

18. Benved

Benved är en buske som erbjuder utmärkt skydd i din trädgård och som finns i många storlekar och färger, inklusive gröna, guld och varierade sorter. Denna höga och robusta buske tolererar alla typer av väder och till och med dålig jord. Planterad nära varandra kan den fungera som en frodig häck, men det gör också stor inverkan när det beskärs till en trädform.

19. Cypress

Dessa långa, smala skönheter är ett av de bästa valen för att uppnå insynsskydd i trädgårdar. Träden växer snabbt – upp till 1,5m varje år – så du kan förvänta dig att blockera insyn inom några säsonger. Kom dock ihåg att snabbväxande också innebär högre underhåll, så tänk på det innan du bestämmer dig för detta träd.

20. Hortensia

Hortensia växter växer upp till 2,5 meter breda och 2,5 meter långa vilket gör dem till stora häckväxter. De fantastiska blommorna på dessa buskar presenteras i rad och blir en kontaktpunkt för trädgården. Viktigt att ha i åtanke är att hortensior tappar sina löv på hösten, så de ger inte insynsskydd året runt. Du kan dock para dem med andra häckväxter för att bibehålla viss täckning under lågsäsong.

21. Syrener

Dessa ganska doftande träd kan också planteras som häckar. De bildar härliga insynsskydd tack vare sina färgglada, doftande blommor. Syrener behöver mycket sol, så välj ett annat häckalternativ om din tomt är en skuggig plats. De kräver också årlig beskärning. Ta bort döda och skadade grenar för att främja ny tillväxt och hälsosam blomning.

22. Fjärilsbuske

De buskiga lila blommorna på denna buske lockar pollinatörer och andra fördelaktiga småkryp vilket gör det till ett utmärkt insynsskydd för en trädgård med mycket ätbara växter. En betydande fördel med fjärilsbusken är att den är torktålig och blommar från vår till höst. De flesta sorterna är inte invasiva men det är viktigt att kontrollera innan du köper någon sort.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!