Verktyg som behövs för att Strukturera ett Tak eller en Vägg

Ett hem som har ett strukturerat tak och vägg ser vackert ut. Vägg- och takstrukturer kan ge rum en ny karaktär och de kan lätt väcka intresse. Ja, det är lätt att måla sitt tak och sina väggar men om du verkligen vill dra ihop ett rum, eller göra det mer stilfullt, är att sätta en texturerad effekt på väggen eller i taket ett bra sätt att lägga till effekt till ditt rums inredning. Bortsett från det kan texturerade väggar och tak också hjälpa till att kamouflera brister, såsom sprickor och tecken på vattenskador.

Om du vill skapa några texturer för dina väggar och tak hemma, behöver du egentligen inte spendera mycket eftersom du kan göra dem själv, särskilt om du är som de flesta gör-det-själv-are som är bekanta med olika gipsskivor. Det finns olika typer av gipsskivor som du kan göra, och var och en av dem kräver vissa verktyg. Det finns mycket enkla texturer, och lika chockerande komplexa.

Om du funderar på att införliva en ny textur i ditt hem, eller om du vill identifiera det ovanliga mönstret på din vägg eller tak, har du kommit till rätt ställe. Idag kommer vi att ge dig en lista över de olika verktyg du behöver för att kunna strukturera ditt tak och väggar hemma.

Prickning

Innan vi ger dig listan över verktyg du behöver, låt oss först veta processen att ge textur till väggar och tak, vilket kallas stippling, på svenska prickning. När väggar och tak är strukturerade skapar dessa texturer små skuggor på grund av gupp och fördjupningar. När det är direkt ljus spelar dessa skuggor ingen roll, men när ljuskällan rör sig i en skarpare vinkel mot väggen förlängs de. Med detta mörknar den övergripande nyansen av ytan, vilket också gör rummet mörkare.

Fördelen med den mörkare effekten genom prickning är att den bättre kan dölja bristerna på en yta. Den är perfekt för väggar och tak som har buktningar, utbuktningar, sömmar och fördjupningar. Effekterna av prickning varierar beroende på hur materialet appliceras och rullas på väggar och tak. Därför, innan du applicerar det på dina väggar och tak, kan du först prova det på rester av gipsskivor eller kartongskivor.

Verktyg och tillbehör du behöver för att strukturera ett tak eller en vägg

Efter att ha vetat om stippling, här är de verktyg och tillbehör som du behöver om du vill applicera denna effekt på ditt hems väggar och tak.

Droppdukar och plastduk:  Eftersom du ska måla måste du ha en droppduk eller plastduk för att skydda ditt golv och andra möbler från droppar färg. Båda dessa är idealiska för att avvisa färgspill, täcka mattor, golv, soffa och andra saker som du inte vill få lite färg på när du börjar strukturera ditt tak eller vägg.

Målartejp: Du behöver också en målartejp för att skydda höljen och andra delar av din vägg och tak som du inte vill ska struktureras. Du behöver bara täcka de delarna med en målartejp innan du börjar med målningsjobbet.

Gipsskivor: Du behöver några gipsskivor. Det finns också en gipsskivskniv som används för fjädring och slutbeläggningar. Du kan hitta en uppsättning gipsskivor i butiker, som har allt du behöver.

Gipsmassa eller spackel: En gipsmassa eller spackel används för att dölja vissa reparationer eller skador efter målning. Det skapar ett snabbtorkande plåster som kan göra reparationer praktiskt taget osynliga under torkad färg.

Du behöver också en gipsgrundfärg för att grunda din vägg och tak, vilket ger dem utmärkt vidhäftning när du börjar måla.

Borstar och rollers: Borstar och rollers är ett av de viktigaste verktygen du måste ha för att kunna applicera texturerna på dina väggar och tak.

Bästa Väggslipen [Långhalsslip]– 6 Bäst i Test [Lista & Tips]

Färgbricka: För att hålla ditt målarjobb rent och organiserat , att ha en färgbricka är användbart istället för att doppa penslarna och rullarna direkt från färghinkarna. Detta kan också hjälpa till att blanda och komma fram till texturer.

Borra med en blandningvisp: När man skapar texturer blir det mycket blandning inblandat. Det är därför det kommer att vara fantastiskt att ha en borrmaskin med en blandningspaddel. Det kan hjälpa dig att spara tid och energi när det gäller att blanda färg.

Texturfärg: Texturfärgen är ett viktigt verktyg eftersom det kommer att ge den textur du vill ha för dina väggar och tak.

Stor hink: Och till sist behöver du en 5-liters hink som kommer att hålla den blandade färgen som du ska använda för att lägga till textur till din vägg och tak.

Hur man gör texturblandningen

Efter att ha känt till verktygen delar vi också gärna med dig av hur du kan göra texturblandningen som du kommer att använda för att strukturera ditt tak och vägg. Det är också mycket viktigt att ha de rätta verktygen för jobbet.

Du kan göra texturblandningen för stämpling själv genom att tunna ut gipsmassa eller spackla med vatten i förhållandet 4 är till 1. Använd 5-liters hink och färgmixertillbehöret på din borr för att blanda texturblandningen. Du har också möjlighet att köpa en förblandad texturblandning för att spara tid och energi. När texturen appliceras och torkas noggrant, kan den målas på samma sätt som vilken vägg eller tak som helst.

Kom ihåg att innan du målar, se till att du täcker dina golv och möbler med droppdukar. Gör sedan lite lappning av vägg- och takytor, samt vid behov, eller om det finns hål eller spån på ytan. Och innan du applicerar stipple-strukturen, se till att du applicerar ett skikt av platt vit latex eller gipsprimer och låt det torka först. Detta för att lägga till lite vidhäftning till din färg. Efter det kan du börja måla ditt tak och vägg med den struktur du vill ha.

Ja, det är lätt att göra. Tänk bara på att det kan ha olika effekter, beroende på hur du applicerat det, men övning ger färdighet, så fortsätt att försöka. Du kan också öva först på kartong, som tidigare nämnts. Du kan prova att experimentera med tunga pälsar, tunna pälsar och se deras torktid också. Du kommer säkert att bli förvånad över de olika effekterna som du kan uppnå med bara några få verktyg och material.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!