Vikten av att ha bra Isolering i ditt Hus [Guide till Husisolering]

Hemisolering är en av de viktigaste sakerna du kan göra för att hålla ditt hem varmt på vintern och svalt på sommaren. Utan det måste du lita på antingen naturliga eller artificiella värme- och kylsystem som är dyra, inte lika energieffektiva och kan vara obekväma.

Korrekt isolering förhindrar värme från att läcka genom dina väggar, golv, tak under de kalla månaderna samtidigt som det förhindrar värmeuppbyggnad i varmt väder. Det finns en mängd olika isoleringsmaterial tillgängliga på marknaden idag – välj ett som passar dina behov!

1) Vad är hemisolering?

Hemisolering är material som minskar värmeöverföringen genom att sakta ner värmeledningshastigheten. Många människor tänker bara på det som något som håller sina hem varma, men det spelar också en viktig roll för att hålla ditt hem svalt under sommarmånaderna. Polyisocyanurat (PIR) är det mest effektiva isoleringsmaterialet eftersom det är lätt och ger ett högre R-värde. Du kan köpa detta i form av Celotex-brädor, gjorda av flera lager. Den tål även fukt, röta och mögel. Denna typ av isolering är mycket effektiv. Utan isolering kan ditt hus vara antingen för varmt eller för kallt beroende på årstid – obehagligt för alla som bor där!

Det finns två typer av isolering: termisk och akustisk. Värmeisolatorer förhindrar överdriven uppvärmning och kylning, medan de akustiska minskar ljud som produceras av en mängd olika källor inuti en struktur som luftkonditioneringsenheter, fläktar, lampor, datorer etc. Båda är viktiga i ditt hem.

2) Typer av isolering

Det är viktigt att förstå att det finns flera olika typer av isoleringsmaterial. Dessa material skyddar ditt hus från värmeförluster och låter dig även bibehålla ett behagligt klimat.

Cellulosa är en typ av isolering som inte innehåller glasfibrer. Den har ett R-värde på 2 vilket gör den mindre effektiv för att hålla värmen inne i ditt hus, men eftersom cellulosa är gjord av återvunna tidningar anses det vara miljövänligt. Den enda nackdelen med att använda cellulosa är att gnagare kan ta sig in i dina väggar på grund av dess mjukhet. Cellulosa kan blåsas in genom hål i ditt vindsgolv eller så kan du använda en stödstång för att hålla den tätt packad mellan reglar och reglar. Du bör aldrig använda träflis eller sågspån för isolering av hem eftersom de är lätta och absorberar lätt fukt, vilket orsakar mögeltillväxt.

Isolering av skumskivor är ett effektivt luftbarriärmaterial. Skummet varierar i densitet. Den finns i två huvudtyper: sprayskum och hårda skumskivor. Sprayskum är en enklare produkt att använda eftersom du kan installera den själv medan du arbetar utanför stegar. Se till att du bär skyddsutrustning (inklusive andningsskydd), håll barn och husdjur borta från arbetsområdet, följ eventuella varningar på etiketten och bär vattentäta handskar när du sprayar. Du kan också köpa flexibla eller halvstyva skivor som bör installeras av proffs av säkerhetsskäl.

Glasfiber är en produkt som vanligtvis kommer i antingen vadd eller rulle. Inom isoleringsindustrin anses den vara en av de bästa produkterna för att stoppa luftinfiltration på grund av dess höga R-värde (vilket betyder att den är väldigt bra på att hålla värmen inne). Förutom glasfibers isolerande egenskaper hjälper det också till att minska buller i ditt hem. Den kan installeras genom att skära ner vadden till storlek och passa in dem mellan dubbarna.

De kan passa runt elektriska ledningar och VVS-rör utan att skada dem. När du köper glasfiberisolering, se till att du får ett “Authorized Applicator Certificate”, som bevisar att isoleringen har applicerats på rätt sätt enligt de korrekta standarderna i ditt område. Var försiktig med att köpa glasfiber utan det.

Nu när du vet vilka de olika typerna är, låt oss titta på varför isolering är så viktigt.

3. Hur fungerar isolering?

Isolering saktar ner rörelsen av värme från ett objekt till ett annat. När du till exempel lägger handen på en spis överförs värmen direkt från den heta ytan till din hud. Om det finns något däremellan som hindrar dig från att röra vid kaminen direkt, kommer en del av den värmen att gå förlorad i processen. Det krävs mer tid för värme att färdas genom något än bara över ett tomt utrymme!

4) Varför isolera?

Om du bor i ett hus eller lägenhet med ordentlig isolering installerad när den ursprungligen byggdes, så har du inte mycket att oroa dig för om inte saker och ting går sönder där ute. Men om det inte är ordentligt isolerat kan temperaturen i ditt hem förändras dramatiskt beroende på om det är vinter eller sommar utanför din dörr – och det kan verkligen förstöra möbler och till och med leda till strukturella skador.

Om du bor i ett husbil är det viktigt att installera ordentligt isoleringsmaterial så att du inte fryser under vintern och lider av överhettning under sommarmånaderna. Om du använder rumsvärmare eller bärbara luftkonditioneringsapparater, kommer en bra isolering också att bidra till att minska energikostnaderna och risken för brandrisker!

5. Hur man väljer rätt isolering för ditt hem

Att välja rätt typ av isoleringsprodukter för ditt hus är viktigt för att förhindra värmeförlust på vintern och överhettning på sommaren. Generellt sett är glasfiber känt för att vara billigt men mindre effektivt jämfört med andra material som kan vara dyrare att installera.

Mineralull verkar vara ett utmärkt val om du letar efter något med bättre isoleringsegenskaper än glasfiberisolatorer även om det kommer att kosta högre att köpa. Om buller är ett problem i ditt hem är akustikplattor bra att använda. Se bara till att de uppfyller brandsäkerhetsbestämmelserna när det kommer till brandfarlighet så att du inte startar en ny brand när allt redan brinner!

Korrekt isolering är en avgörande del av alla hem, eftersom det kan hjälpa till att minska kostnaderna för att värma och kyla ditt bostadsutrymme. Korrekt isolering kommer också att spela en stor roll för att hålla ditt hem mer bekvämt genom att minska värmeförlusten under vintermånaderna och förhindra överhettning under sommaren.

Om du letar efter något för att hålla buller ute är akustikplattor perfekt! De kommer att uppfylla brandsäkerhetsbestämmelserna utan att kompromissa med ljudabsorberande egenskaper som kan saknas med andra material som glasfiberisolatorer.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!