Vikten av att Plantera Träd Hemma – Varför Plantera Träd

Träd är världens livsnerve, och utan dem skulle världen i slutändan ge efter för klimatförändringarna. De håller människor och djur vid liv, och de tillför charm med sina olika storlekar, former och färger. Oavsett om du redan har dem på din trädgård eller vill börja plantera, är det nu den perfekta tiden att lära dig mer om dem. Du förstår att de har fördelar, men inser du vikten av att plantera träd?

De gör mycket mer än att ge syre, även om det utan tvekan är en funktion som ingen bör ta för given. Läs vidare för att ta reda på mer om hur träd förbättrar din livskvalitet.

1. De ökar fastighetsvärdet

Träd ökar ditt fastighetsvärde med upp till 20 %, vilket ger en vacker avkastning när du bestämmer dig för att sälja ditt hem. Denna värdeökning gäller för träd både på privat och allmän egendom. Bostadsköpare vill ha bekväma lägen och trygga stadsdelar, och många av dem värdesätter sin integritet i högsta grad. Attraktiva hem med mycket löv och trädtäcke garanterar skydd mot nyfikna ögon. Dessutom är grönska bara trevlig att titta på.

Innan du planterar träd på din trädgård, prata med en arborist om dina alternativ. De är experter på vikten av att plantera träd, och de kommer att få viktiga råd om hur man startar processen på rätt sätt. Anläggning kräver tålamod och blick för estetik, men investeringen är värd avkastningen du får på ditt hem.

2. De minskar bullerföroreningarna

Träd med tjockt, tätt blad minskar bullret från bilar och nattliv med mer än sju decibel. Om du är en person som uppskattar tystnaden är denna förmån perfekt för dig. Två arter som är lämpliga för brusreducering är Leyland-cypressen och Cryptomeria radicans. Leyland cypresser når 40 till 60 fot vid mognad och växer för att skapa en tät vägg av grönska. Den här frodiga barriären ger också avskildhet om du inte vill att grannar kikar in på din trädgård.

Cryptomeria radicans växer året runt och blir 12 till 16 fot när den är mogen. De är särskilt resistenta mot skadedjur och sjukdomar, och du kan plantera flera av dem i rader för att skapa en barriär mot buller.

3. De ger skugga och blockerar vind

Lövträd och vintergröna växter minskar behovet av luftkonditionering under sommaren och håller värmen under vintern. Under vintermånaderna ger de värme genom att blockera vinden, vilket sparar pengar på uppvärmningskostnader. För att få maximal effekt bör du plantera vindskydd nära sidorna av ditt hem där det blir som kallast.

Samma energifördelar gäller för varmare månader — mindre A/C innebär lägre räkningar att betala . Enligt US Forestry Service kan din räkning minska med upp till 56 % per år med strategisk plantering.

Träd förhindrar också matjord från att blåsa bort, vilket håller din gräsmatta näring med de näringsämnen den behöver. Växter och växtlighet bakom ett vindskydd är mindre benägna att torka ut eller drabbas av vinden, vilket förlänger deras livslängd.

Öppna områden med lite trädtäcke lider av höga temperaturer på sommaren — detta gäller särskilt i stadsstäder med betong- och metallbyggnader. Dessa värmeöar kan vara upp till 12 grader varmare än omgivande områden. När planeten värms upp stiger klimatet och världen behöver träd mer än någonsin för att hålla temperaturen stabil och förhindra ökande värmerelaterade dödsfall.

4. De renar luften

Träd renar luften genom att fånga upp partiklar som annars skulle komma in i dina lungor. Att tillåta dessa partiklar att stanna kvar i luften kan orsaka allergiska reaktioner och sjukdomar, men tack och lov har träd en inbyggd lösning. De minskar luftpartikelkoncentrationerna med upp till 24 %, vilket är en stor fördel i städer som är fulla av föroreningar.

Träd tar också bort skadliga gaser som kolmonoxid och svaveldioxid genom att absorbera dem genom sina löv . Fotosyntesen underlättar absorptionen av koldioxid – en växthusgas – och frigörandet av syre och vatten. I sin tur njuter du av ren luft som andas.

5. De tillhandahåller rent vatten

Skogsvattendelar filtrerar vatten genom sina rötter och löv genom processen med evapotranspiration. Deras rötter fångar upp eventuella sediment eller föroreningar som finns i regnvatten innan det når större vatten. Bladen filtrerar bort föroreningar och släpper ut vattnet tillbaka till atmosfären som ånga. Poppel och pilträd är utmärkta alternativ för att underlätta rent vatten. Sockerlönnar är också kända för att ta bort nickel och bly från vatten.

Träd minskar mängden vattenavrinning, vilket laddar upp underjordiska akviferer och förhindrar jorderosion. Statliga regeringar kan spara mycket pengar varje år genom att plantera träd istället för att bygga dyra vattenreningsverk. Ett vintergrönt träd kan fånga upp till 4 000 liter vatten per år, medan ekar absorberar 40,00 liter.

6. De är förknippade med minskad brottslighet

Träd är underbara tillägg till vilken gård, gata eller offentlig plats som helst, och de främjar samhällets stolthet genom sin skönhet. Forskare har ännu inte nått enighet om varför träd minskar brottsligheten, men de har tänkt ut några teorier. En är att träd – och grönska i allmänhet – tilltalar medborgarna och får dem att stanna och förundras, vilket oavsiktligt leder till informell övervakning. Fler människor som tittar på gatan är lika med färre möjligheter för brott.

Vi vill naturligtvis inte göra påståenden om orsakssamband. En annan anledning hävdar att välskött grönska bevisar att människor bryr sig om området, vilket avskräcker blivande brottslingar. Detta koncept går ihop med teorin att oordning inbjuder till brott. Det är som en självuppfyllande profetia — tilltalande områden upprätthåller sin låga brottslighet eftersom de utövar frekvent underhåll.

Husägare bör känna till vikten av att plantera träd

Förhoppningsvis har du fått lite mer kunskap om miljöfördelarna med att plantera träd och hur hårt de arbetar för att upprätthålla miljön. Smutsa ner händerna och plantera några nya så ser du hur deras underbara egenskaper förvandlar din trädgård.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!