Viktiga egenskaper hos energieffektiva byggnader – Lista

Energi används på många olika sätt i hem, skolor, kontor och andra byggnader. Den används för att tända lamporna, hålla luftkonditioneringen igång och driva datorer, skrivare och andra enheter. Det går åt mycket energi inne i byggnader runt om i landet. Faktum är att ungefär 30 % av alla utsläpp av växthusgaser produceras av byggnader där människor bor och arbetar.

Vissa byggnader är mer energieffektiva än andra, vilket innebär att de förbrukar mindre energi för att utföra samma uppgifter. Vad gör en byggnad energieffektiv? Här är nyckelfunktionerna som finns i många energieffektiva byggnader:

Energieffektiva glödlampor

De flesta energieffektiva byggnader använder halogenglödlampor, kompaktlysrör (CFL) eller lysdioder (LED) istället för traditionella glödlampor. Dessa energieffektiva glödlampor finns i ett brett utbud av färger och ljusnivåer, så de kan användas i många olika miljöer.

Alla tre typer av energieffektiva glödlampor håller mellan tre till 25 gånger så länge som traditionella glödlampor och använder upp till 80 % mindre energi.

Att spara energi är inte den enda fördelen med att använda dessa glödlampor. Att byta till energieffektiva glödlampor kan också sänka elräkningen.

Isolering

Energieffektiva byggnader är vanligtvis designade med mycket isolering också. Isolering håller varm luft inne i byggnaden på vintern och utanför byggnaden på sommaren. Som ett resultat kommer värme- och kylsystemet inte att behöva förbruka så mycket energi för att upprätthålla en behaglig temperatur i en ordentligt isolerad byggnad.

Isolering kan installeras i många olika områden i en byggnad, inklusive golv, krypgrunder, vindar, källare och väggar. Mängden och typen av isolering som en byggnad behöver för att vara energieffektiv kommer att variera beroende på dess placering. Byggnader i extremt kalla klimat kommer till exempel att behöva mer isolering än byggnader i milt klimat. Byggnader i kallt klimat kan också kräva mer användning av skrymmande isoleringsmaterial än byggnader i varmare och mildare klimat.

Solpaneler

Energieffektiva byggnader drivs ofta helt eller delvis av energi från solen, även känd som solenergi. Solpaneler fångar upp solenergi och omvandlar den till elektricitet. Dessa paneler placeras vanligtvis på tak så att de utsätts för så mycket solljus som möjligt.

Solpaneler kan kompensera för en byggnads energikostnader. Hur? Solenergi är gratis. Ju mer solenergi panelerna genererar, desto mindre el kommer byggnaden att dra från elnätet. Med andra ord kan solpaneler avsevärt minska eller helt eliminera en byggnads elräkningar.

Solpaneler minskar också en byggnads utsläpp av växthusgaser. El genereras vanligtvis genom förbränning av fossila bränslen som kol eller naturgas. Förbränning av dessa fossila bränslen leder till utsläpp av skadliga växthusgaser som bidrar till den globala uppvärmningen. Men byggnader kan generera ren energi med solpaneler, som inte producerar växthusgaser. Att installera solpaneler kan alltså hjälpa miljön och bromsa effekterna av klimatförändringar.

Energieffektiv Design

Det finns ett antal designelement som kan göra en byggnad mer energieffektiv som helhet, inklusive:

  • Överhäng: Ett överhäng kan ge skugga och förhindra värme från att komma in i de lägre nivåerna av en byggnad.
  • Orientering: Placeringen av byggnaden kan påverka dess solexponering. I varmare klimat måste byggnader placeras för att minimera solexponering, medan de i kallare klimat bör placeras för att maximera solexponering.
  • Placering av dörrar och fönster: Placeringen av dörrar och fönster kan påverka en byggnads energieffektivitet. Dörrar och fönster på till exempel öster eller väster kan slösa två gånger så mycket energi som dörrar och fönster på norr eller söder om en byggnad.

Kalla Tak

Ett svalt tak är en annan egenskap som ofta finns på energieffektiva byggnader. Kalla tak är designade för att reflektera mer solljus och absorbera mindre värme än andra tak. Genom att förhindra värme från att komma in i byggnaden gör ett svalt tak det lättare för din luftkonditionering att hålla en behaglig temperatur. Eftersom luftkonditioneringen inte behöver arbeta lika hårt, kommer den inte att förbruka lika mycket energi, vilket kommer att sänka byggnadens totala energiförbrukning.

Det finns flera typer av kalla tak. Vissa byggnader har svala takbeläggningar, som är specialfärger som appliceras ovanpå befintliga takmaterial. Ett annat alternativ är att installera sval asfaltshingel, som är gjorda med specialbelagda granulat med ljusreflekterande egenskaper.

Det här är några av de många funktioner som används för att förbättra energieffektiviteten i en byggnad. Att införliva dessa funktioner i designen av hem, skolor, kontor och andra byggnader kan spara energi, minska utsläppen av växthusgaser och hjälpa till att förhindra effekterna av den globala uppvärmningen.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!