5 Viktiga Faktorer att Tänka på när du Designar ett Kommersiellt Kök (Designa Storkök)

Att designa layouten på ditt storkök är en noggrann process. Du måste ta hänsyn till många faktorer och affärsegenskaper. Av de många som du måste säkra måste du prioritera fem viktiga faktorer. Att se till att dessa fem viktiga faktorer beaktas kommer absolut att säkerställa att ditt storköks layout kommer att vara fullt funktionell, hållbar och perfekt för alla dina behov.

1. Plats

Denna faktor är det första du bör tänka på. Du bör känna till utrymmet som du skulle arbeta med redan innan du går in i den typ av kommersiella kökslayout du vill ha. Du måste börja med att veta vad du jobbar med. Ju tydligare du är med utrymmet du har, desto tydligare skulle dina designkoncept och alternativ vara. Du kommer att slösa bort så mycket tid och energi om du överväger andra kommersiella kökslayouter som inte ens är kompatibla med ditt utrymme. Att känna till utrymmet som du skulle arbeta med förenklar ditt beslutsfattande från början. Det kommer enkelt att effektivisera dina layoutalternativ.

En sak som du måste komma ihåg är att ditt utrymme bör ha ett förhållande på 60-40 – 60% av ditt företagsutrymme ska vara dedikerat till ditt främre hus medan 40% ska vara dedikerat till baksidan av ditt hus. Detta är standardbranschens riktlinjer. Om du har en 500 kvadratfot affärsyta för din restaurang, bör 300 kvadratfot tillägnas din matplats medan 200 kvadratfot kommer att vara till ditt kök. Detta innebär att du bara behöver komma med en fungerande kommersiell kökslayout för ett 200 kvadratmeter stort utrymme. Att tydligt veta detta gör att du kan planera för allt du behöver tänka på för ditt storkök.

2. Ergonomi

Du bör inte missa att tänka på ergonomi när du kommer med en layout för kommersiella kök. Att vara fullt medveten om ergonomi gör att ditt storkök blir effektivt och fullt funktionellt. Mat kommer att serveras snabbare och uppgifter kommer att utföras effektivt.

Med ergonomin i beaktande skulle du kunna ordna och designa en layout för kommersiella kök som är helt kompatibel med hur människor rör sig och använder saker. Du skulle kunna skapa ett utrymme där människor och saker kan interagera på ett smidigt och harmoniskt sätt. Butiksinredare kan hjälpa dig att komma fram till en smidig design för kommersiella kökslayouter som prioriterar ergonomi.

Om du skulle överväga ergonomi, skulle du kunna tänka på följande:

 • Hur mycket utrustning behöver du?
 • Hur behov kommer din utrustning att vara?
 • Hur mycket plats kommer din utrustning att ta upp?
 • Hur många personer kommer att arbeta i köket?
 • Hur vill du att din personal ska flöda genom rummet? Vad blir deras rutt?
 • Hur många stationer behövs?
 • Vilka stationer behöver vara nära varandra?

3. Säkerhet

Ditt storkök ska alltid vara 100 % säkert. För att detta ska vara möjligt måste du designa ett kök som fullt ut tar hänsyn till alla nödvändiga säkerhetsföreskrifter och protokoll. Du bör alltid tänka på säkerheten vid varje designbeslut som du ska fatta.

Observera följande:

 • Livsmedelssäkerhet – ditt storkök ska vara 100 % säkert för matlagning och matkonsumtion. Rengöringskemikalier bör aldrig förvaras i närheten av mat eller lager. Ditt mottagande ska vara nära kylen.
 • Lokala föreskrifter – säkerställer att ditt storkök helt uppfyller alla lokala säkerhetsföreskrifter om livsmedelssäkerhet och restauranghantering
 • Brandsäkerhet – bör du ha brandutgångar. Rökdetektorer och brandsläckare ska alltid finnas tillgängliga.
 • Personalens friskvård – har bordsunderlägg för att minska knäskada och ryggsmärtor. Din personal kommer att stå upp för det mesta och du bör anstränga dig för att se till att de inte känner någon intensiv kropps- eller muskelbelastning.
 • Hygienprotokoll – det ska vara enkelt för alla håller sig själva och sitt område rent hela tiden. Rengöringsmaterial och desinficerande lösningar ska vara lättillgängliga.

4. Personalkommunikation

Du kan omöjligt komma på en perfekt kommersiell kökslayout om du inte tänker ta hänsyn till de människor som skulle arbeta i det. Mänskliga element bör övervägas i hög grad vid utformningen av ditt storkök. Den idealiska layouten för storkök bör kunna göra följande möjligt: ​​

 • Lätt personalinteraktion
 • Enkel personalkommunikation
 • Enkel övervakning av köket
 • Tillräckligt personligt utrymme för alla

Din design ska göra det enkelt för din personal att prata med varandra. Ju öppnare deras kommunikationslinjer är, desto effektivare skulle de vara i att slutföra sina uppgifter. Alla kommandon och order måste vara tydliga och du kan säkerställa detta genom att skapa en design som tillåter det. Du bör inte fylla ditt utrymme med för mycket utrustning som din personal inte känner sig fri att röra på sig och vara. Din personal behöver tillräckligt med utrymme för att sköta sina uppgifter. De måste alltid vara till 100 % när de jobbar. För att detta ska hända bör du överväga allt som får dem att känna sig mer bekväma och bekväma.

5. Ventilation

Ventilation är nyckeln om du vill hålla ditt företag flytande under dessa osäkra tider. Eftersom världen fortfarande befinner sig mitt i en pandemi är det av största vikt att du överväger ditt storköks ventilation. God ventilation säkerställer att luftflödet och luftkvaliteten alltid är bäst. Inkludera ventilationskoncept när du kommer med en layout för kommersiella kök.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!