Viktiga saker att titta efter när du köper en AC till ditt hem – Lista

Det här är några av de frågor som många ställer sig när de köper en luftkonditionering, men det är också mycket vanliga misstag, så det är alltid lämpligt att titta på mer än bara det verkliga priset och energieffektivitetsfaktorn när du köper en.

Om du skulle köpa en begagnad bil utan att kontrollera den först, var säker på att du kommer att sluta spendera mer på underhåll och reparation, så detsamma gäller med luftkonditioneringsenheter. Här är några av de viktiga saker som du bör titta på när du letar efter en luftkonditionering.

Garanti

Du måste alltid be om en garanti för produkten innan du köper en apparat. Det är mycket viktigt eftersom du inte kommer att spendera så mycket på din luftkonditionering och reparation om du har en bra affär.

Med en garanti skulle företaget enkelt lösa problemet utan kostnad och detta är mycket viktigt när man köper en luftkonditionering.

Funktioner hos AC

När du har bestämt storleken på enheten bör du också överväga de funktioner som är viktiga för dig. Några funktioner att överväga inkluderar:

Energieffektivitet

Leta efter en AC som har hög energieffektivitet i betyg. Ju högre betyg, desto effektivare blir enheten och desto lägre blir dina energiräkningar.

Viloläge

Om du vill att AC ska stängas av automatiskt när du går och lägger dig, leta efter en som har ett viloläge.

Storlek på utomhusenheten

När du köper en AC bör du överväga vilken storlek utomhusenhet som passar bra på din terrass eller på din trädgård. Detta är särskilt viktigt om du planerar att installera det själv.

Se till att du mäter utrymmet där du vill placera utomhusenheten och kontrollera måtten på utomhusenheterna för att se vad som passar.

Antal luftflödeshastigheter

En annan funktion att tänka på är hur många luftflödeshastigheter du vill ha i din AC. Ju högre luftflödeshastigheter din AC har, desto mer finjusterad kontroll har du över temperaturen i ditt hem.

Programmerbara timer

Om du vill kunna ställa in AC så att den slås på och av vid vissa tider, leta efter en modell som har en programmerbar timer. Detta gör att du kan spara energi genom att kyla ditt hem endast när du behöver det.

Filter

Se till att AC har filter som är lätta att rengöra och byt ut dem regelbundet. Ju fler föroreningar som blockeras av filtret, desto bättre fungerar det. Filtren bör vara lätta nog att komma åt för rengöring och klara av att byta ut dem regelbundet utan alltför mycket problem eller extra kostnader.

Tyst drift

Vissa AC är tystare än andra. Om buller är ett problem, se till att välja en modell som har en låg bullerklassificering.

Temperaturavkänning

Denna funktion tillåter AC att justera temperaturen automatiskt som svar på förändringar i miljön.

Typen av AC

Det finns två huvudtyper av AC. fönsterenheter och central luftkonditionering. Fönsterenheter är mindre och mer prisvärda, men de kan bara kyla ett enkelrum. Central luftkonditionering är dyrare, men den kan kyla ett helt hus. Å andra sidan är fönsterenheter som vanligtvis är undanstoppade i ett fönster bra för luftcirkulationen i mindre rum.

Enhetens storlek

AC bör vara storleksanpassad för det område den ska kyla. Att köpa en överdimensionerad AC kommer inte bara att bli dyrare, utan det kommer också att använda mer energi och kanske inte kyla utrymmet lika effektivt som en enhet av rätt storlek.

När du dimensionerar en AC bör du också ta hänsyn till klimatet. I varmare klimat behöver du en enhet som kan generera mer kylkraft än i kallare klimat. Du kan ta reda på lämplig kylkapacitet för ditt område genom att använda en AC-storleksräknare online.

Pris

Precis som med allt annat bör du tänka på din budget när du köper en AC. Se dock till att inte offra kvalitet för ett lägre pris. En lågkvalitativ AC kommer inte att hålla lika länge och kan behöva bytas ut tidigare, vilket kostar dig mer i längden.

Fönsterenheter

Fönsterenheter kan installeras i ett fönster eller på en vägg, och de är relativt billiga att installera. De är bäst för att kyla ett enkelrum, till exempel ett sovrum, vardagsrum eller kontor.

Du kommer dock att behöva stänga dörren för att hålla den svala luften i just det rummet eftersom den inte har mycket kraft. Fönsterelement har fördelen att de är lätta att installera och sparar utrymme, men de är begränsade i sin kylkapacitet.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!