Viktiga Saker du behöver Veta innan du Köper ett Hus

Processen att köpa ett nytt hem är ingen enkel bedrift, och som många erfarna flyttare kommer att berätta är det också en av de mest stressande. Därför är det viktigt att du noggrant överväger varje aspekt som ingår i ett husköp. Det här inlägget kommer att täcka några av de mer kritiska punkterna och förhoppningsvis ge dig en uppfattning om vad du ska hålla utkik efter.

Plats, plats, plats

Bostadens läge är utan tvekan en av de viktigaste faktorerna när man köper ett hus. Det hjälper dig att bestämma var du ska köpa en fastighet och var du har råd. I takt med att fastighetspriserna fortsätter att stiga blir vikten av läge allt viktigare för bostadsköpare.

När man bestämmer vilket hus man ska köpa i ett visst område blir geografi en av de mest kritiska faktorerna. Det påverkar levnadskostnaderna och dina transportmöjligheter. Det finns andra faktorer att tänka på när du väljer en plats, till exempel hur den förhåller sig till din verksamhet.

Om du är en företagare som vill etablera dig i ett annat land måste du leta efter praktiska områden att göra affärer i och göra det bekvämt att flytta och bo. Vissa länder erbjuder unika “gyllene visum” som tillåter personer som är kvalificerade att komma in och bosätta sig i landet.

Vilken miljö föredrar du, till exempel stad eller landsbygd? Beslutet du fattar kommer att avsevärt påverka din livskvalitet och din förmåga att passa in i landets kultur.

Välj en fastighetsmäklare som kan ditt område väl

Att välja en fastighetsmäklare är mycket viktigt i processen för att köpa ett hus. Olika fastighetsmäklare har olika kunskapsnivåer när det kommer till fastigheter. En bra agent kommer att kunna hjälpa dig att hitta den bostad som är rätt för dig, sälja din bostad snabbt och förhandla å dina vägnar.

En bra mäklare kan till och med rädda dig från att eventuellt betala för mycket för det hem som är bäst för dig. De kan förhandla fram bättre villkor med säljare och köpare som inte känner till området. När det kommer till att hitta en långivare för ditt lån kan de rekommendera långivare i ditt område, så att du har lättare att säkra finansiering. Några saker att tänka på när du väljer en agent inkluderar:

 • Har mäklaren relevant erfarenhet?
 • Är mäklaren licensierad?
 • Har mäklaren en webbplats med information om deras tjänster och referenser?
 • Hur många hus visar denna mäklare vanligtvis en viss dag?

Planera hur du ska finansiera din flytt

Det finns många olika sätt att finansiera en flytt av bostad, som att använda sparande, bolån och kreditkort. Men det bör inte finnas någon förvirring om hur denna finansiering kommer att ske eftersom människor behöver veta vad de gör i förväg. En viktig aspekt att tänka på är din kreditvärdighet och hur den kan påverka din förmåga att ta dig ur ett bolån. Utan en bra kreditvärdighet blir det utmanande att få ett bolån. Långivare tittar på din kreditpoäng när de bestämmer sig för om de ska godkänna din låneansökan.

Ändå kan kreditbetyg påverkas av en mängd olika faktorer. De med högre kreditvärdighet har större chans att få ett bolån eller annat större lån. Många människor vidtar åtgärder innan de säkrar sitt bolån för att säkerställa att de har bästa möjliga chans att bli godkända för ett.

Undersök eventuella extra utgifter som du kan ådra dig

För att undvika extra utgifter måste husägare veta om eventuella extrakostnader som de kan ådra sig när de köper ett nytt hus. Kostnaderna för att köpa en ny bostad kan variera mycket, från hustyp till området där det ligger.

När du är i färd med att leta efter ett nytt hem är det viktigt att tänka på vilka extra utgifter du kan behöva för att få ditt drömboende såsom ominredning eller renovering. Till exempel kan du behöva spendera mer på att få ditt hus certifierat av en byggnadsingenjör om det har byggts efter 1978. Några av de utgifter som husägare bör vara medvetna om är (men är absolut inte begränsade till):

 • Flyttningskostnad
 • Möjliga renoveringar
 • Ominredning
 • Fastighetsskatt
 • Provisioner för fastighetsmäklare
 • Advokatkostnader
 • Mäklarkostnader
 • Husägarförsäkring
 • Vägarföreningsavgifter

Välj en erfaren heminspektör

Du bör inte förbise vikten av en bostadsbesiktning när du köper ett hus. Det är avgörande att någon gör en noggrann inspektion. För detta ändamål måste du hitta en besiktningsman. Du vill ha en professionell som vet vad de gör och som inte förbiser problem för att få jobbet gjort snabbt.

Anlita ett välrenommerat flyttföretag

Flyttfirmor är nödvändiga för den som vill flytta från en stad till en annan. Beslutet att anlita en flyttfirma baseras vanligtvis på kostnaden och den servicenivå du önskar. Det finns många flyttfirmor där ute med alla tjänster du behöver. Du kan anlita ett lokalt företag eller använda en onlineflyttfirma.

Det är också viktigt att se till att företaget du funderar på är välrenommerat, eftersom det kommer att spara tid och pengar på lång sikt. När du letar efter en välrenommerad flyttfirma, se till att de har många års erfarenhet och erbjuder utmärkta tjänster till rimliga priser. Några viktiga saker att tänka på när du väljer en är:

 • Kundrecensioner
 • Om de är ett ackrediterat företag
 • Om de inkluderar eller erbjuder försäkring
 • Hur mycket kommer de att kosta
 • Vad är deras förseningspolicy
 • Hur snabbt de kan börja
 • Oavsett om de inkluderar förpackningsmaterial i priset
 • Vilket deras klagomålsförfarande är
 • Om de ser professionella ut

Det är viktigt att vara medveten om de faktorer som kan påverka priset på ett hus. Dessa faktorer inkluderar platsen, hur du kommer att finansiera köpet och vilka extra kostnader som kan vara involverade. Denna information hjälper dig att fatta ett perfekt beslut om huset du vill köpa.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!