Viktiga tips för att skapa ett fantastiskt Feng Shui-kök

Om du funderar på att göra en köksrenovering och Feng Shui står högst på din lista, är det viktigt att förstå att feng shui definition handlar om hemmets välstånd och rikedom. Det är också en gammal kinesisk vetenskap och konst att leva i fred och harmoni baserad på naturens principer.

Om du fortfarande frågar dig själv, vad är feng shui? Den enklaste definitionen är att Shui betyder vatten och Feng betyder vind, och dessa två principer är förknippade med lycka och hälsa.

Det råder ingen tvekan om att många husägare vill skapa en feng shui köksdesign som kan locka till sig lycka, rikedom och god hälsa. Här är tips för ett perfekt kök, i feng shui stil.

En perfekt balanserad placering av ugn och spis

En spis är en viktig komponent i all feng shui kök, precis som att ha en soffa i vardagsrummet och en säng i sovrummet. För att främja styrka och stabilitet för alla runt ditt hem bör din köksdesign placeras mot väggen. En av reglerna du bör tänka på är att kaminen aldrig ska placeras i riktning mot din köksdörr.

Din spis rymmer mycket eldenergi, och denna energi kan orsaka obalans i ditt hem, vilket är det sista du vill ha i ditt kök. Om det inte finns något annat sätt att integrera din spis och ugn, se till att du använder rumsavdelare i ditt kök för att skapa en skiljevägg mellan din spis och dörr.

När du placerar din kamin, se till att den är nära framträdande föremål med jordenergi som lerkrukor och örtagård. Du kan till och med ha inredning som är inspirerad av naturen. Detta är viktigt eftersom de flesta jordelement tenderar att neutralisera din spiss eldenergi.

Rätt typ av Färger spelar roll

Åsido från apparatens arrangemang och layout spelar färg en avgörande roll för att skapa en perfekt feng shui-atmosfär. Anta att du vill få ut det mesta av ditt lilla kök; du bör hålla dina skåp och väggfärger ljusa. Ljusare färger tenderar att hjälpa till att utöka ditt lilla rum.
Några av de slagkraftiga feng shui köksfärgerna inkluderar mjukt grått, himmelsblått, gult och vitt.
Kom ihåg att du inte behöver måla alla dessa feng shui-färger; du måste nöja dig med en eller en kombination av två färger. Det är fortfarande viktigt att notera att din feng shui kökslayout kan definiera färgerna du använder för ditt kök. Till exempel, om ditt kök är i den norra delen av ditt hem, bör du överväga de ljusare nyanserna av grått och blått.

Varmare, eldiga feng shui-färger för kök som orange och rött är perfekta för kök i södra delen av ditt hus. De varma, jordiska tonerna som grått och brunt passar bäst till köket på västra sidan.

En mer balanserad kökslayout

En av de unika aspekterna av kökets feng shui-layout är att den följer kökstriangeln. Denna feng shui kökslayouts huvudidé är att ha en imaginär triangel som förbinder kylskåpet, diskbänken och spishällen. Denna layout är effektiv för att skapa effektivitet mellan feng shui köksstädning och måltidsberedning.

Om du strävar efter att uppnå en balans i naturen i ditt feng shui-kök måste du fylla ditt rum med inredning och små köksapparater som enkelt kan balansera ut den höga eldenergin som produceras. Ett bra exempel är apparater och bestick i rostfritt stål (metall), köksö i trä (trä), örtagård (jord) och diskbänk (vatten).

Det är viktigt att inte placera någon spegel på din feng shui köksvägg eftersom det tenderar att förstärka din eldenergi. Detta kan leda till obalans i brandenergin runt ditt hem.

Ha så lite röra som möjligt i Feng Shui kök

Om du vill att ditt feng shui-kök ska ha ett positivt chi-flöde är det avgörande att hålla din miljö organiserad och skräpfri. Om du har något trasigt eller söndrigt, se till att du byter ut dem mot nya. Det är fortfarande viktigt att du håller dina diskar rena hela tiden och att dina slöa knivar är slipade.

Medan dina knivar måste vara skarpa bör de vara utom synhåll. Att ha vassa föremål är inte bara farligt, utan det producerar negativ feng shui (sha chi). När det kommer till feng shui köksförvaring måste du se till att dina skafferidörrar är stängda hela tiden. Det är fortfarande tillrådligt att inte hänga din handduk genom ugnshandtaget. Rengör och förvara även din disk efter användning för att undvika att smutsig disk hopar sig.

Inkludera träelement

Att odla färska örter och placera växter strategiskt representerar “träet” element i Feng Shui, som representerar välstånd och starka familjeband. Andra träelement du bör överväga att införliva inkluderar skärbrädor, skedar och salladsskålar. De andra träeffekterna, som laminatgolv och kakel, är populära för att skapa ett naturligt utseende.

Inkludera olika skåpmaterial

Även om färg är en viktig faktor i dina Feng Shui köksskåp, bör du inte begränsas till de målade alternativen. Det finns många fördelar med att överväga olika typer av material. Till exempel är halvglas- eller frostade köksluckor populära för att skapa “andningsbara” kontaktpunkter. På så sätt är inte allt instängt och helt fast.

Om du väljer att använda vitrindörrar måste du hålla ordning på insidan av ditt utrymme. Det är fortfarande en bra idé om du övervägde att införliva lata susans och lådor som glider ut. Men när du förbättrar din lagringskapacitet är det bäst att inte offra dina kvadratmeter.

Var strategisk om din plats

Om du precis har börjat skapa en plan för ditt hem måste du komma ihåg att platsen för ditt feng shui-kök spelar roll. Till exempel, om den vetter mot din ytterdörr, kan den döda den positiva chi som försöker komma in i ditt hem. Ditt feng shui-kök ska fortfarande inte vända mot sovrummet. Detta beror på att ditt köks chi-energi (yang) står i konflikt med den i sovrummet (yin).

Enligt den kinesiska traditionen kan de få allvarliga hälsokonsekvenser för dina familjemedlemmar när dessa två typer av energi står i konflikt.

Välj din belysning med omtanke

Rätt typ av belysning är avgörande för skapa en exceptionell heminredning, inklusive ditt kök. Moderna feng shui köksdesigner innehåller artificiellt och naturligt starkt ljus. För en fantastisk inomhusmiljö måste du överväga glödlampor som producerar gula färgnyanser och varmt gult ljus. Dessa belysningstyper är perfekta för att skapa en mysig och varm atmosfär, och de presenterar till och med hälsa, tillväxt och maskulinitet.

Din kylplacering är viktig

I de flesta av dessa kök kan det visa sig vara svårt att kontrollera placeringen av din spis och diskho. Detta är vanligtvis inte fallet när det kommer till ditt kylskåp. För ett perfekt kök måste du ha ditt kylskåp strategiskt placerat. När du organiserar ditt kylskåp, se till att det inte kan ses av någon utanför.

I Feng shui representerar ditt kylskåp rikedom, och du bör överväga att dölja det från synen på samma sätt som du vill att ditt kassaskåp ska vara. Men det finns tillfällen där din köksdesign inte tillåter dig att placera ditt kylskåp strategiskt. Om så är fallet är en av botemedlen du kan använda att bygga ditt kylskåp inuti ett skåp.

Växter

Att odla ätbara växter i köket är ett perfekt sätt att locka till sig överflöd i ditt liv. Att odla basilika anses vara ett sätt att locka till sig rikedom i ditt hem, och växten trivs exceptionellt bra i de flesta feng shui-kök. Bortsett från basilika är att plantera grönsaker eller färska örter ett bra sätt att växa.

Slutgiltiga tankar på feng shui kök

För många hälsa -Medvetna husägare, köket är hjärtat i alla hem eftersom det symboliserar överflöd, rikedom och hälsa. Som sagt, din köksspis är en viktig apparat och en kraftfull symbol för rikedom som borde få den behandling den förtjänar. Det betyder att brännarna ska förbli rena om du ska locka till dig positiv chi.

Kom ihåg att de flesta moderna kök är ekonomiska och enkla. Så, balanserade köksinredningsidéer, ergonomisk köksdesign, bra belysning och snygg organisation kan hjälpa till att skapa ett fantastiskt modernt fen Shui-kök.

Har du nyligen införlivat feng shui-element i ditt kök? Vilka är några av de saker som hjälpte till att skapa ditt perfekta moderna kök? Dela dina tankar i kommentarerna.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!